RIVALER: Aps Jarle Aarbakke (72) har vært rektor ved Universitetet i Tromsø, men er fersk innen politikken. Høyres Kristian Støback Wilhelmsen (24) har sittet i kommunestyret i Tromsø i fire år, og har møtt som vararepresentant på Stortinget i hundre dager. Foto:Terje Mortensen,VG

Ordførerkampen i Tromsø: Unggutten mot pensjonisten

TROMSØ (VG) Det skiller nesten femti år mellom ordførerkandidatene fra Ap og Høyre. Selv mener de aldersforskjellen er den minst viktige.

Publisert:

Da den svært populære ordføreren i Tromsø, Jens Johan Hjort (H), overraskende trakk seg som kandidat under et dramatisk møte i januar, ble den gang 23 år gamle Kristian Støback Wilhelmsen trukket opp av Høyre-hatten.

Siden har alderen vært et tema i omtrent alle intervjuer han har gitt, så Wilhelmsen har svaret på autopilot da VG spør:

– Aldersforskjellen er den minst viktige mellom meg og Aps kandidat. Det er i politikken du ser forskjellen, sier ordførerkandidaten, som har rukket å fylle 24 siden han ble lansert.

Så nikker han bort mot sin 48 år eldre motkandidat, tidligere rektor ved Universitetet i Tromsø, pensjonisten Jarle Aarbakke (72).

– Det jeg kan si om meg og Jarle er at jeg har mye mer politisk erfaring enn han har. Heller ung med politisk erfaring, enn ikke-ung og uten, sier Wilhelmsen, og legger til at han ikke vil bruke ordet «gammel» om konkurrenten.

KLIKK HER for å få siste oppdatering om valget i VGs direktestudio.

– Er ikke gammel

Det passer Aarbakke bra, for også han er blitt godt vant til å snakke om alder, og om at han først ble partimedlem for et drøyt år siden og ikke har hatt noen politiske verv tidligere.

– Jeg er ikke gammel. Jeg er like nysgjerrig og motivert som før, men jeg har masse erfaring. Det jeg kan si om Kristian er at for å ha masse erfaring, så må man ha levd litt lengre, sier Aarbakke.

Da VG ber de to proklamere sitt viktigste løfte for Tromsø, høres det nesten ut som om de er fra samme parti:

– En lese-, skrive- og regnegaranti for elevene i de første årene på grunnskolen, svarer Aarbakke.

– Å sørge for at barn i Tromsø-skolene lærer å lese og skrive og regne så tidlig som mulig, sier Wilhelmsen, da vi stiller ham samme spørsmål litt senere.

Diskuter saken i sosiale medier under #vgvalg

Privatiseringskrangel

Men der er det slutt på likhetene. For hvordan de skal klare det er de ganske ulike på:

– Jeg vil styre byen etter hva folk ønsker, mens Jarle vil styre etter det han mener er det riktige for folk. For eksempel når det gjelder privatskoler, sier Wilhelmsen.

Nettopp privatisering, innen skole og helsevesen, er det Aarbakke vil kjemp mot:

– Vi trener fellesskapsløsningene for å holde på velferdsstaten. Det er den negative utviklingen vi har sett i Tromsø under Høyre og i landet for øvrig under Høyre og Frp som fikk meg til å gå fra pensjonisttilværelsen til politikken, sier Aarbakke.

Meningsmålingene tyder på middelmådige valg for begge de største partiene, men det peker mot flertall for partiene på venstresiden.

RØDTS MANN I NORD: «Jasså, du har blå jakke på deg», fleiper Rødts Jarle Ingvald Olsen da han hilser på Aps Jarle Aarbakke. Foto:Terje Mortensen,VG

Blir det veldig jevnt har de to kandidatene litt ulik tilnærming til hvordan de vil styre:

** Aarbakke sier de vil ha et rent mindretallsbyråd fra Ap med støtte i kommunestyret fra SV, Rødt, Sp og MDG. Ordførerposisjonen er ikke diskutabel – den skal Aarbakke ha.

** Høyre går til valg for å få både byrådsleder- og ordførerjobben, men sier de vil forhandle med Frp, KrF og Venstre om posisjoner og maktfordeling etter valget.

– Ap går til valg på å sette sine samarbeidspartier på sidelinjen, men vi skal holde på vårt samarbeid, sier Wilhelmsen.

Aarbakke mener et mindretallsbyråd som må samarbeide i kommunestyret vil være mer demokratisk.

Må forhandle med Rødt

Mannen han må forholde seg til er en av byens mest populære politikere, kommunisten Jens Ingvald Olsen, som har seilt opp som en mulig joker i ordførerkampen.

Med en brakmåling på over 15 prosent i ryggen, er Rødts ordførerkandidat selvsikker da han møter VG.

– Jeg tenkte ikke på ordførerjobben da vi begynte, men med disse målingene og den økende oppslutningen vi opplever, så blir det aktuelt, sier Olsen til VG.

I TROMSØ: VG-fotograf Terje Mortensen og reporter Nilas Johnsen. Foto: VG,

– Styrkeforholdet mellom oss og Ap i valget vil avgjøre. Vi vil ikke sitte i byråd med dem, men det er kommunestyret som skal utpeke ordfører, fortsetter han.

Det vil ikke Aps Jarle Aarbakke høre snakk om.

– Svaret på om vi kan forhandle bort ordførerjobben er et uomtvistelig Nei. Den jobben skal jeg ha. Som listetopp for Ap skal jeg være garantist for Aps politikk, sier Aarbakke.

– Ydmykhet har aldri vært Aps styrke, men de har jo ikke hundre prosents oppslutning, og heller ikke rent flertall, så de må nok forhandle, repliserer Olsen.

PS: Aarbakke sier seg enige i at hans lange resonnementer i sin argumentasjon kan minne om den debattformen Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiseres for. Den sammenligningen lever han svært godt med:

– Jeg mener Jonas gjør Norge en tjeneste ved å bruke litt grundigere argumentasjon, selv om det ikke nødvendigvis er det kommentatorene i pressen faller for, sier han.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder