LEDER ETTERFORSKNINGEN: Kriminalsjef Yngve Myrvoll i Troms politidistrikt betegner saken som alvorlig. Foto: Terje Mortensen , VG

Mann var under etterforskning for å ha voldtatt en mann - ble siktet på nytt

Mann i 20-årene nekter skyld: - Tar siktelsene svært tungt

Politiet har ferske spor: - Stor sannsynlighet for tiltale

Politiet i Tromsø mener de har sikret gode spor i etterforskningen av to nachspiel-voldtekter.

Eirik Linaker Berglund
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

En mann i 20-årene er siktet for å ha voldtatt to menn, også de i 20-årene.

Det første påståtte tilfellet skal ha skjedd i november i fjor – det andre i juni i år. Begge voldtektene skal ha skjedd på nachspiel i private boliger i nærheten av Tromsø sentrum, får VG opplyst fra politiet.

Politiet var i ferd med å avslutte etterforskningen av det første tilfellet og sende saken over til påtaleavgjørelse hos statsadvokaten, da den nye anmeldelsen kom inn.

Det var Nordlys som først omtalte etterforskningen onsdag.

Snart ferdig etterforsket

Den påståtte gjerningsmannen er siktet etter straffelovens paragraf 192, første og andre ledd. Siktelsen innebærer å skaffe seg seksuell omgang ved bruk av vold eller trusler, samt seksuell omgang med noen som ikke har vært i stand til å motsette seg handlingen, enten på grunn av bevisstløshet eller andre grunner.

– Det er ikke unaturlig å tro at det er alkohol involvert, sier kriminalsjef Yngve Myrvoll i Troms politidistrikt til VG.

Han ønsker ikke å gå nærmere inn på omstendighetene rundt de anmeldte voldtektene. Etterforskningen nærmer seg nå slutten.

– Vi avventer noen prøvesvar, så er den ferdig etterforsket. Så vil det være opp til statsadvokaten å vurdere om det er grunnlag for tiltale, sier Myrvoll.

Les også: Pirattaxi-sjåfører seksuelt avstraffet i skogen

Var beruset

Siktede nekter straffskyld for begge forholdene.

– Han tar siktelsene svært tungt, og har det veldig vanskelig, sier hans forsvarer, Cecilie Drechsler til VG.

Hun bekrefter overfor VG at både de fornærmede og hennes klient hadde drukket alkohol på tidspunktene handlingene skal ha skjedd. Utover det ønsker hun ikke å kommentere bevissituasjonen i sakene.

Mange vitner avhørt

Hverken Drechsler eller Myrvoll vil si noe om relasjonen mellom de involverte.

– Det er to uavhengige forhold med to forskjellige fornærmede, og det er ingen annen sammenheng mellom sakene enn at det er samme gjerningsmann og at det er samme omstendigheter med fest og nachspiel, sier Myrvoll.

I begge tilfellene har politiet avhørt en rekke vitner.

– Det er personer som har vært på og rundt åstedene, sier Myrvoll.

– Har dere sikret gode spor?

– Etterforskningen startet ganske umiddelbart etter anmeldelsene. Vi jobber ut fra ferske opplysninger. Ofte får vi ikke vite om voldtekter før uker eller måneder etter at de skal ha skjedd, men her er det relativt ferske spor, påpeker Myrvoll.

– Vurderte faren for gjentagelse

Mannen ble ikke varetektsfengslet i forbindelse med etterforskningen av den første angivelige voldtekten, og heller ikke den andre.

BISTÅR: Bistandsadvokat Ulf E. Hansen. Foto: Terje Mortensen , VG

– Sett i lys av at mannen ikke ble fengslet i det første tilfellet og så ble siktet for en ny voldtekt: Burde han vært varetektsfengslet i november i fjor?

– Det er umulig å gjøre den vurderingen i ettertid. Vurderingen om gjentagelsesfare ble rutinemessig gjort i begge tilfellene, sier Myrvoll.

Tror på tiltale

– Hva kan du si om alvorlighetsgraden i sakene?

– Det er alvorlig når du er anmeldt for to voldtekter. Vi vurderer at vi har sanket bevis i saken som med stor sannsynlighet vil kunne medføre en tiltale, informerer Myrvoll.

Ulf E. Hansen er bistandsadvokat for den fornærmede mannen som skal ha blitt voldtatt i sommer:

– Jeg har ingen kommentar til saken. Jeg avventer politiets videre behandling, og forventer at de tar ut tiltale og at saken blir berammet og kommer opp i løpet av høsten, sier Hansen til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder