Ap: Høyres skattekalkulator er «misvisende og uredelig»

Høyre: Ap skjuler at eiendomsskatten vil stige år for år

ORDKRIG: Tonen mellom byrådslederkandidat Ryamond Johansen (Ap) og byrådsleder Stian Berger Røsland (H) er amper. Foto: VG,

Høyre og Ap i bitter skattekrangel

Krangelen om eiendomsskatten spisser seg til i Oslo. Ap står på at Høyre sprer falsk informasjon, mens Høyre slår tilbake med at Ap lurer velgerne.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

Som VG skrev torsdag er Ap-topp i Oslo Raymond Johansen fly forbannet på Høyre, som han mener opptrer «misvisende og uredelig» fordi de har laget en nettside der man angivelig kan regne ut hva eiendomsskatten vil bli ved ikke-borgerlig flertall.

Ap mener Høyre svartmaler ved at man har lagt inn et bunnfradrag på tre millioner kroner, ikke de fire millionene Ap legger opp til. Dermed viser Høyre-siden at flere får eiendomsskatt enn det som er tilfelle, og at den blir høyere for alle, enn det Ap hevder.

Ap mener også at Høyre «jukser» ved at de tar utgangspunkt i markedsverdi på boligen, og ikke ligningsverdi. Aps eiendomsskatt skal nemlig ta utgangspunkt i ligningsverdi, som så skal ganges med fire for å gi markedsverdi.

Mener Ap lurer velgerne

Men her slår Høyre knallhardt tilbake. De mener det er Ap som lurer velgerne, fordi ligningsverdien av boliger vil øke i årene som kommer.

– Når Ap bruker ligningstall fra 2013 viser ikke det hva den reelle skatten vil bli i 2016 og 2017. Ligningsverdien øker år for år, og skal oppjusteres slik at den henger bedre sammen med den reelle omsetningsverdien i området boligen ligger i, sier byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H) til VG.

– Det er misvisende å late som om ligningsverdien er et reelt utgangspunkt. Eiendomsskatten vil bli høyere og omfatte flere enn det Ap sier nå, hevder Høyre-toppen.

Ligningsverdien på boliger er fastsatt til å skulle samsvare med en fjerdedel av reell markedsverdi, så sånn sett er Høyre enige med Aps modell som ganger ligningsverdien med fire.

Det Røsland mener AP «bevisst underkommuniserer» er altså at ligningsverdiene skal oppjusteres for å samsvare bedre med stigende markedsverdi.

Ser rødt

Beskyldningene faller ikke i smak hos byrådslederkandidat for Ap, Raymond

Johnansen. Han mener Ap gjør akkurat det samme som Høyre gjør i blant annet Bergen.

– For en utrolig spekulativ argumentasjon fra Oslo Høyre. Vi legger de siste tilgjengelige ligningsverdiene til grunn, etter nøyaktig samme regnemodell som Høyre bruker i blant annet Bergen, sier Johansen til VG.

– Det stemmer at ligningsverdien på en bolig kan stige, men den kan også synke, ettersom den er knyttet til markedsverdien. Boligmarkedet kan svinge både opp og ned, det kan jo ikke Oslo Høyre forskuttere, fortsetter han.

– Det eneste redelige er å gjøre som vi har gjort, og bruke de ferskeste tallene vi har tilgjengelig, og å øremerke hvordan vi vil bruke pengene på eldre og barnehager, fortsetter han.

Føler seg også misbrukt

Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, reagerer også på at byrådsleder Stian Berger Røsland argumenterer med at eiendomsskatten kan bli mer omfattende enn det Ap sier fordi må forhandle med Rødt i byrådet.

– Han later som om de forhandlingene vil bli fryktelig vanskelige, men faktumn er at vi ønsker samme bunnfradrag og samme promille av boligens verdi som Ap legger opp til. Vi er helt enige at dette ikke skal være en skatt for boligeiere flest, sier Moxnes til VG.

– Det er trist at Høyres strategi for å holde på makten er å lyve for å skremme folk vekk fra venstresiden, sier han.

Stian Berger Røsland (H) står ved at Høyres utregning fortsatt brukes aktivt overfor velgerne.

– Vår kalkulator gir et anslag, basert på gjennomsnittet av hva partiene på venstresiden ønsker, og man kan variere på promillesatsen. Bakgrunnen for utregningen står forklart, sier han.

Går god for DNs utregning

Ap har så langt ikke lansert noen egen kalkulator, men de går god for utregningsmetoden som ligger til grunn for kalkulatoren man kan bruke i en artikkel på DN.no.

Legger man for eksempel inn en ligningsverdi på 1,8 millioner kroner beregner den antatt markedsverdi til å være 7,2 millioner kroner, og en årlig eiendomsskatt til å bli 5.280 kroner.

Setter man inn antatt markedsverdi på 7,2 millioner kroner på Høyre sin kalkulator, og lar promillesatsen stå på 3 (slik den står på når man kommer inn på siden, og som DN også bruker), blir summen 8,280 kroner i året – altså 3.000 kroner mer enn det Ap foreslår.

Eksempler på boligskatt:

VG har bedt Oslo Ap beregne hvordan de mener skatten faktisk blir, basert på reelle ligningstall. Eksemplene har partiet hentet fra Finn.no:

Noen konkrete eksempler på eiendomsskatt på bolig:

** 4-roms Vålerenga (99 m²), byggeår 2012, ligningsverdi: 1.176.588, eiendomsskatt: 0

** Rekkehus Bøler (120 m²), byggeår 1963, ligningsverdi 1.314.770, eiendomsskatt: 622

** Del av tomannsbolig, Vestre Aker 5–6 rom, ligningsverdi: 1.993.400, eiendomsskatt: 7.137

** Enebolig Montebello (239 m²), bygd 1935, ligningsverdi: 3.041.029, eiendomsskatt: 17.193

** Leilighet Tjuvholmen (148 m²), bygd 2014, ligningsverdi: 5.300.000, eiendomsskatt: 38.880

Slik skal skatten beregnes: Skatten innføres gradvis, med en skattesats på to promille i 2016 og tre promille fra 2017. Skatten beregnes med utgangspunkt i skatteetatens tall. Ligningsverdi multipliseres med fire, noe som gir anslått markedsverdi. Anslått markedsverdi multipliseres så med 0,8 og deretter trekkes det fra et bunnfradrag på fire millioner kroner.

Les også

 1. De Grønne vil ha lokale penger

  Forslaget til lokal valuta i byer og kommuner er et eksempel på at De Grønnes økonomiske politikk er dårlig gjennomtenkt…
 2. Arbeiderpartiet frir til MDG

  Mens Arbeiderpartiet frir til MDG, er Høyre lunkne. Miljøpartiet avviser likevel ikke borgerlig samarbeid.
 3. Flyktninghjelpen: Frp misbruker Syria-tall

  Flyktninghjelpen mener Fremskrittspartiet misbruker tallene deres for å hindre at 8000 syriske flyktninger får komme til…
 4. Ap-Raymond mener Høyre skremmer velgerne med misvisende skattetall

  Ap-topp Raymond Johansen mener Høyre overdriver hvor hardt den omstridte eiendomsskatten vil ramme i Oslo.
 5. VG-måling om Jonas og Erna: Folket: Jonas er mest kunnskapsrik

  Selv om Ap-leder Jonas Gahr Støre har fått mye kritikk…
 6. Infact-måling om Jonas vs. Erna: Folkets dom: Erna tydeligere enn Jonas

  Folket har gitt tydelig beskjed: Ap-leder Jonas Gahr Støre har et stykke igjen til han er på Erna Solberg-nivå i…
 7. Gro forsvarer Debatt-Støre mot kritikken

  Gro Harlem Brundtland mener kommentatorene undervurderer velgerne når de slakter Jonas Gahr Støres innsats i debatter.

Mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)
 2. Kommunevalg 2015

Flere artikler

 1. Ap-Raymond mener Høyre skremmer velgerne med misvisende skattetall

 2. Nå skal Oslo Ap oppklare hvordan eiendomsskatten blir

 3. Sjekk hva som kan bli din eiendomsskatt

 4. Oslos skattevalg

 5. Ny nedtur for Aps skatteplan

Fra andre aviser

 1. Hvor mye må du betale i eiendomsskatt for din bolig?

  Aftenposten
 2. Høyre skulle skremme med eiendomsskatt - firedoblet den riktige summen

  Aftenposten
 3. Uredelig om eiendomsskatt fra Oslo Høyre

  Aftenposten
 4. Eiendomsskatt på 1-2-3

  Aftenposten
 5. Nå kommer eiendomsskatten i Oslo

  Aftenposten
 6. Johansen mener Høyre bløffer om eiendomsskatt

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no