PÅGREPET: Her blir en mann i slutten av 20-årene ført ut av sivilkledd politi fra en bygård på Grünerløkka i Oslo under den storstilte politiaksjonen mandag. Foto:VG,

Tidligere eliteseriespiller (35) siktet for ransforbund

En tidligere eliteseriespiller (35) i basketball ble
pågrepet i den store politiaksjonen mandag. Han er nå siktet for ransforbund.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den 35 år gamle familiefaren fra Oslo er ikke tidligere straffedømt.

Mannens forsvarer Bjørn Stordrange ønsker ikke å kommentere saken overfor VG. Advokat Ruth Cecilie Rygg, som representerer familiefaren i retten, opplyser at klienten hennes ikke erkjenner straffskyld.

35-åringen har også spilt for det norske herrelandslaget i basketball.

Tidlig mandag morgen ble totalt 16 personer pågrepet i en stor politiaksjon og siktet for alvorlig narkotikakriminalitet.

– Mener å ha avverget drap og ran

Onsdag kunne VG melde at det lå mer bak aksjonen enn å stoppe narkotikasalg.

– Vi mener å ha avverget alvorlig voldskriminalitet. I klartekst betyr det at vi sannsynligvis har punktert ransplaner og drapsplaner, i det minste enn så lenge, sier Einar Aas, sjef for Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo-politiet.

Ni av de pågrepne fremstilles onsdag for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Rettsmøtene skulle etter planen gå parallelt tre og tre - klokken 13, 14 og 15. De var imidlertid minst en time forsinket.

Retten besluttet at de tre første fengslingsmøtene må gå for lukkede dører. Det samme var utfallet med de seks påfølgende fengslingsmøtene. I ett av tilfellene fikk politiet medhold i sin begjæring om fengsling. Resten av kjennelsene kommer etter planen onsdag kveld.

Dette er de siktede:

SMILTE: Metkel Negassie Betew med sitt karakteristiske smil etter en pågripelse før Nokas-ranet. Foto:Politiet,

Eks-basketballspilleren (35): Siktet for ransforbund.

Nokas-raner Metkel Betew (36): Siktet for grove narkotikaforbrytelser. 36-åringen ble i oktober i fjor prøveløslatt av Høyesterett etter dommen for det brutale Nokas-ranet i 2004.

Norsk-eritreer (33): Siktet for innførsel av 50 kilo cannabis i mai-juni i år og innførsel av en betydelig mengde annen type narkotika som politiet tror er et sentralstimulerende stoff. Han er tidligere straffedømt for ran, heleri, narkotika, tyveri, hvitvasking. 33-åringen er storebroren til en annen norsk-eritreer (28) som også ble pågrepet i storaksjonen.

Norsk-eritreer (28): Siktet for innførsel av 50 kilo cannabis i mai-juni i år og innførsel av en betydelig mengde annen type narkotika som politiet tror er et sentralstimulerende stoff. 28-åringen er lillebroren til 33-åringen som ble pågrepet i samme aksjon. Han er tidligere dømt for ran.

Norsk-eritreer (28): Siktet for innførsel av en betydelig mengde narkotika som politiet mener er et sentralstimulerende stoff. Beslaget ble ikke gjort i forbindelse med politiaksjonen og er foreløpig sendt til analyse. 28-åringen og en medsiktet (26) er de eneste som er siktet etter straffelovens 162 3. ledd som er grov narkotikakriminalitet.

28-åringens forsvarer Øivind Sterri opplyser til VG at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

Lærer i Oslo (26): 26-åringen er i likhet med norsk-eritreeren (28) siktet for innførsel av en betydelig mengde narkotika som politiet mener er et sentralstimulerende stoff. Mannen har en mastergrad fra utlandet og er ansatt som lærer ved en skole i Oslo.

Mannens forsvarer, Christine Hamborgstrøm, opplyser til VG at han nekter straffskyld og at han hevder ikke å ha noe befatning med saken.

– Han er ikke tidligere straffedømt og har aldri vært i kontakt med politiet, sier Hamborgstrøm.

I RETTEN: Advokatfullmektig Albulena Krasniqi representerer Metkel Betew under onsdagens fengselsmøte. Foto:FRODE HANSEN,VG

Mann (26): Siktet for innførsel av 50 kilo cannabis i perioden mai-juni i år. 26-åringen er tidligere straffedømt for to tilfeller av grove trusler.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld. Han forklarte seg for politiet i går, og svarte på noen få spørsmål i retten, sier mannens forsvarer Frode Sulland til VG.

Mann (22): Siktet for innførsel av 50 kilo cannabis i perioden mai-juni i år. Han opprettet et transportfirma i vår.

Advokat Marion Haaland, som representerer 22-åringen under fengslingsmøtet, ønsker ikke å svare på om hennes klient har tatt stilling til siktelsen.

Mann (28): Siktet for innførsel av 50 kilo cannabis i perioden mai-juni i år.

Tre av de 16 som ble pågrepet i mandagens aksjon er løslatt. Fire sitter fortsatt i sentralarresten i påvente av avhør, opplyste politiadvokat Line Presthus til VG onsdag morgen. Trolig vil disse bli løslatt.

LES I DAGENS VG+: Hvor ble det av de 51 Nokas-millionene?

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder