BIFIL: Stein Erik Hagen sier det vil være fint hvis hans åpenhet om sin legning, kan hjelpe andre som er homifile, lesbiske eller bifile. Foto: Terje Bringedal , VG

Hagen sier ekskonene visste at han var bifil

Stein Erik Hagen sier at det har vært godt å kjenne støtten fra barna etter at han bestemte seg for å være åpen om sin legning.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Du verden for en respons. Det er så mange som har tatt kontakt i dag og gratulert meg. Alle har vært positive, sier Stein Erik Hagen til VG.

I dag tidlig ble det kjent at han i fredagens Skavlan på NRK sier at han er homofil.

Les også: - Jeg er homofil

– Egentlig er det ikke så mye å prate om

– Det at jeg er homofil er ikke helt riktig. Jeg er bifil og det vet alle i familien, alle mine venner og de som kjenner meg. Det kommer ikke som noen overraskelse på dem. Det gjelder også de jeg har vært gift med, inkludert Mille-Marie Treschow. Hun visste. Det var heller ikke årsaken til at vi gikk fra hverandre, sier Hagen.

Han beskriver det han opplever som en vandring.

– Jeg føler meg i dag mest hjemme i den homofile sfæren, sier han.

Aktuelt: Her står han frem på NRK

– Hvorfor velger du å stå frem nå?

– Jeg har tidligere ikke ønsket det av hensyn til barna da de var mindre. Men når alle i familien vet det og ikke har noen problemer med det, så er det greit også å prate om det utad. Egentlig er det ikke så mye å prate om. Det å være homofil eller bifil er heldigvis blitt akseptert i samfunnet vårt. Det er helt naturlig; ja, resultatet av kirkevalget bekrefter det til fulle, sier han.

Hagen ledet an i kampen for kandidatene under kirkevalget som støttet at homofile og lesbiske skal få gifte seg i kirken. Det foreløpige resultatet tyder på at de vinner frem.

– Åpenhet og respekt for homofile og lesbiske har utviklet seg over tid; det har vært som en snøball som bare har vokst og vokst, som nå også har truffet kirken med full kraft. Jeg er svært takknemlig for at vi har kommet dit hen i Norge, at det er naturlig å være litt annerledes. Vi som er bifile er vanlige mennesker som alle andre. Og det opplever jeg også at folk mener.

Les også: Per-Kristian Foss om Hagen

I slutten av 20-årene

Han sier at responsen fra barna har vært viktig.

– Jeg har full støtte fra barna – det føles godt. De støtter meg 100 prosent.

Han sier han oppdaget det da han var i slutten av 20-årene.

– Jeg oppdaget etter hvert at jeg også var tiltrukket av menn. Jeg var nærmere 30 år, sier han telefonen fra Heathrow flyplass i London, fredag ettermiddag.

Han sier at han ikke har hatt parforhold til mange menn.

– Nei, det har jeg ikke hatt. Men jeg har mange homofile venner og mange homofile par som venner. Det gjelder blant andre Bill Cummings og Bernt Heiberg, som har vært reserveforeldre til mine barn og faddere til to av mine barnebarn. Jeg nevner det for å synliggjøre at det å være homofil har vært en naturlig del av vår familie. Egentlig har ikke legning vært noe tema.

Les også: Hagen om bruddet med Treschow

– Jeg har ingen kjæreste

Han holder det åpent om han vil bli sammen med en kvinne igjen.

– Jeg er åpen for alt og vil ikke spå om fremtiden. Akkurat nå har jeg det veldig bra. Jeg har fire barn og er veldig lykkelig. Og i den grad det at jeg står frem som bifil, vil hjelpe andre, så er det strålende.

– Har du forhold til noen nå?

– Nei, jeg har ingen kjæreste nå.

Det har ikke lykkes VG å få noen kommentar fra Mille-Marie Treschow.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder