UTBRENT: Tidlig om formiddagen onsdag 27. mars i fjor ble en turgåer oppmerksom på en bil som sto i full fyr ved en parkeringsplass på Tranby i Lier. I passasjersetet foran ble Per Gunnar Asheim funnet død. Foto: JØRGEN BRAASTAD Foto:,

Riksadvokaten beordrer tiltale: Tranby-saken: Direktør-kone tiltales for overlagt drap

Forsvarer: - Hun er svært langt nede

Frontline-direktør Per Gunnar Asheim (57) ble funnet utbrent i konas BMW. Politiet mener hun dynket bilen med ti liter diesel, etter å ha planlagt i detalj hvordan hun skulle ta livet av ham.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Jeg kan bekrefte at riksadvokaten har beordret tiltale i den såkalte Tranby-saken på overlagt drap. Denne beordringen er forkynt for siktede, sier statsadvokat Trude Elisabeth Sparre til VG.

Kvinnen er også siktet for andre forhold av politiet som det er jeg som skal ta stilling til og formulere og som skal tas med inn i tiltalebeslutningen sammen med posten for overlagt drap, sier Sparre til VG.

Dette vil komme frem i senere tiltalebeslutning.

- Kritisk til drapsteorien

– Siktede er svært langt nede og har vanskeligheter med å ta inn over seg den påtalemessige avgjørelsen. På samme måte som jeg har savnet en tilstrekkelig kritisk tilnærming til drapsteorien fra politiet under etterforskningen, er jeg grunnleggende uenig i Riksadvokatens vurdering. Siktede vil nå konsentrere seg om å renvaske seg for drapsanklagen i retten, sier forsvarer Hilde Marie Ims til VG.

Rettssaken er berammet til å starte i Drammen tingrett den 13. januar neste år.

Kaffekvernen er kronbeviset

Per Gunnar Asheim ble 27. mars i fjor funnet død i konas utbrente BMW kabriolet på en parkeringsplass på Tranby utenfor Drammen.

Politiet mener hans kone tok livet av ektemannen, og har lagt frem en bevisrekke, som de mener underbygger at han ble drept, og at det ikke er aktuelt at han har tatt sitt eget liv.

På bakgrunn av tiltalen om overlagt drap, mener påtalemyndigheten at kvinnen har planlagt og lagt til rette for drap av mannen hun har seks barn sammen med.

KREVENDE ETTERFORSKNING: Politiadvokat har flere ganger meddelt at politiet har stått overfor en krevende etterforskning. Her står hun utenfor Drammen tingrett i forbindelse med den første fengslingen i saken. Foto:ROBERT EIK,

Politiets beviser baserer seg på avhør av vitner, analyse av mobil og teledata og analyse av tekniske funn.

Kaffekvernen på parets kjøkken har i politiets etterforskning blitt omtalt som politiets kronbevis, selv om tolkningen av funnet har vært omstridt.

I denne kaffekvernen har politiet funnet knuste medisinrester med virkestoffer som de også har funnet i kroppen til avdøde Per Gunnar Asheim.

Stoffene er opplyst å ha bedøvende og sløvende effekt, spesielt sammen med alkohol. Analyser av blodet til Per Gunnar Asheim, viser at han hadde en promille på 1,7 da han døde.

Forsvunne engangshansker

I tillegg til kaffekvernen, har politiet også funnet en flaske med alkohol i et kjøkkenskap med de samme virkestoffene som ble funnet i kaffekvernen og i kroppen til Per Gunnar Asheim.

Politiets klare teori i drapssaken har hele tiden vært at kona, enten alene, eller med hjelp fra andre har tatt livet av ektemannen ved å dope ham ned.

Forsvaret har fremholdt muligheten for at han kan ha tatt sitt eget liv.

I tillegg har politiet sikret seg overvåkningsbilder som viser at kona kjøpte 10 liter med diesel kort tid bilbrannen startet. Denne dieselen er ikke funnet av politiet.

HUSRANSAKELSE: Kriminalteknikere i arbeid i huset på Tranby, hvor den drapssiktede kvinnen bodde sammen med ektemannen. Foto:Trond Solberg,

Det er på det rene at dieselen er borte, og det er funnet rester av diesel i den utbrente bilen.

Politiet har også sikret seg beviser for at kvinnen har kjøpt to lange fyrstikker og engangshansker kort tid før bilbrannen.

Politiet finner bare den ene av fyrstikkene og engangshanskene er borte vekk.

I løpet av etterforskningen er den drapssiktede kona også siktet for å ha påvirket barnas vitnemål. Politiet har også bedt om nye dommeravhør av barna i saken.

Nekter straffskyld

Kvinnen har hele tiden nektet straffskyld, og har gjennom forsvaret fått politiet til å gjennomføre flere etterforskningsskritt for å underbygge dette. I lange perioder nektet hun også la seg avhøre av politiet.

Den siktede kvinnen er nå inne i en åtte ukers fengslingsperiode, og ved forrige fengslingsperiode fikk politiet medhold i at det fortsatt er fare for at kvinnen kan ødelegge bevis i saken.

Retten har tidligere bemerket at kvinnen både har en evne og en vilje til å påvirke bevissituasjonen i saken.

TUNGT: Barna har det tungt, men det er en lettelse for dem og familien at det kommer en avklaring nå, bistandsadvokat Anne Kroken. Foto:Hugo Bergsaker,

Bistandsadvokat: – Svært tungt for barna

– Barnas far er drept og barnas mor er tiltalt for drapet. Dette er de store tap de nå lever med. Det som har skjedd er helt fryktelig for hele familien, ikke minst for de mindreårige barna, Anne Kroken, som har bistandsoppdrag for fem av parets seks barn.

– De er heldigvis i trygge omgivelser, får god omsorg fra sine fosterfamilier og blir godt tatt vare på, sier hun.

Hun sier det har vært krevende for familien at etterforskningen har tatt lang tid.

– Jeg tror likevel det vil kunne føles som en lettelse at saken nå kan få en avklaring. Det vil uansett bli vanskelig for dem når saken nå igjen kommer til å bli omtalt, og ikke minst når hovedforhandlingen starter i januar, sier Kroken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder