NOBELPRISVINNER: NTNU- forsker May-Britt Moser (t.h.) feiret sammen med døtrene Aylin og Isabell og dekan ved NTNU Stig Slørdal etter tildelingen. Foto: Geir Otto Johansen/VG Foto: ,

NTNU-forskere fikk Nobelprisen for sin hjerneforskning

Vinner: - Det er en ekstrem glede!

TRONDHEIM (VG) Ekteparet May-Britt (51) og Edvard Moser (52) er overveldet over å ha blitt tildelt Nobelprisen i medisin for sin forskning på hjerneceller. Det er første gang i historien at prisen går til norske forskere.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Jeg var på et labmøte i dag, og i 10-tiden fikk jeg en telefon: da fikk jeg vite det. Det er en ekstrem glede!, sa May-Britt Moser på telefon fra Trondheim like etter tildelingen var offentliggjort.

– Det bobler av glede, jaaa! Dette var sååå fantastisk, sier hun til VG.

Sammen med ektemannen Edvard Moser har hun drevet fram viktige resultater i hjerneforskningen.

– De som tror på «excellence in science» får belønningen sin, dette er stort! Heia Norge, forteller en henrykt Nobelprisvinner.

Hun er nøye på å understreke at prisen deles med alle de har samarbeidet med.

– Vi har hatt stor støtte fra de vi jobber med her på NTNU, og da har vi fått til store ting. Vi har sørget for å ha et team som fungerer og vi jobber sammen med ambisiøse folk, sa May-Britt til VGs reporter under feiringen etterpå.

Ektemannen ante ingenting

Da telefonen fra Det svenske nobelinstituttet kom, vurderte May-Britt å ikke svare.

– Jeg tenkte «hmm, det nummeret kjenner jeg ikke igjen. Hvem er det?». Og så hørte jeg at det var Göran K. Hansson (svensk nobelsekretær journ.anm.) og tenkte «help!», sier Moser.

Så låste hun seg inne på kontoret og begynte å gråte, forteller hun til nyhetsbyrået TT.

Edvard Moser satt på flyet på vei til München, og ante ingenting da Nobelprisen for medisin ble kunngjort.

– Dette er helt fantastisk. Jeg visste ingenting. Da jeg gikk av flyet, sto det en representant der med en bukett blomster og sa: Gratulerer med prisen, sier Moser til NTB.

Se offentliggjøringen av vinnerne nederst i saken!

Oppdaget hjernens «indre GPS»

Årets pris er tredelt mellom ekteparet Moser og amerikaneren John O'Keefe (75), som forsker på nevrologi ved University College London.

BANEBRYTENDE FUNN: Nobelprisvinnerne har forsket på hvordan hjerneceller utfører avanserte intellektuelle prosesser, som stedssansen. Denne orienteringsevnen kalles hjernens «indre GPS» Foto: AFP PHOTO Foto: ,

Sammen har de tre vinnerne har oppdaget et posisjoneringssystem, en slags «indre GPS» i hjernen, som gjør det mulig å orientere seg. Deres arbeid viser hvordan hjerneceller utfører avanserte intellektuelle prosesser, heter det i begrunnelsen for tildelingen.

– De har forsket på orienteringsevnen i geografiske omgivelser, særlig en celletype som har med stedssansen i seg selv å gjøre. Dette er interessant i seg selv men spesielt interessant for forskning på Alzheimer. Der er nettopp en av kjennetegnene at personen mister stedssansen, sier rektor ved NTNU, Gunnar Bovim til VG.

- Ikke overraskende

– Det er ikke så overraskende for oss. Vi har sett denne gruppen og de har forsket i Nobelssjiktet i flere år. Det som er spesielt er at de er veldig unge og at det sånn sett er sjeldent at de får Nobelprisen. Vi er så stolte at det går utenpå oss, sier Bovim.

VANT: Årets Nobelpris gikk også til amerikanske John O'Keefe, som forsker ved University College London. Han har tidligere vært veilederen til ekteparet Moser. Foto: AP Foto: ,

Ifølge Bovim er de to forskerne svært dedikerte.

– Jeg har jobbet med dem i mer enn ti år. De er helt fantastiske mennesker men faktisk nokså ulike. De er egentlig veldig beskjedne på egne vegne. Vi har hatt et gjensidig svært godt samarbeide disse årene, sier Bovim.

Det meritterte og internasjonalt etterspurte ekteparet gjorde et forskningsmessig kvantesprang da de i 2005 publiserte oppdagelsen av gittercellene, som forklarer hvordan hjernen behandler hukommelse og stedsans.

Tidsskriftet Science beskrev funnet som det mest betydningsfulle innenfor forskningsfeltet på 20 år.

LES MER:Slik ble de Norges smarteste

Historisk prestasjon

Årets utdeling av Nobelprisen i medisin er den første noensinne til ikke bare én, men to norske forskere. Sist en nordmann vant var da Finn E. Kydland vant Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel i 2004.

Foto:,

Nobelprisen i fysiologi eller medisin har blitt delt ut 104 ganger siden 1901. Av de 204 som har fått prisen før årets vinnere har bare ti av dem vært kvinner.

Ifølge Nobelprize.org er gjennomsnittsalderen for nobelpristakere 58 år. Ekteparet Moser er dermed med på å trekke opp kjønnsstatistikken og ned aldersstatistikken.

Flere politikere var raske med å gratulere vinnerne, deriblant statsminister Erna Solberg, som besøkte de to hjerneforskerne ved Norwegian Brain Center i mars.

Kommunikasjonssjefen ved Kavli-instituttet for nevrovitenskap, Hege Tunstad var også rask med å gratulere vinnerne. Hun la ut en real «Nobel-selfie» da vinnerne ble annonsert:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder