Muslimsk talsmann: – Han perverterer religionen

– Helt alene om det de står for

GAL SIDE AV ISLAM: Den norsk-pakistanske spaltisten Mohammad Usman Rana mener Profeten Ummah ikke har noen teologisk troverdighet, og at det er tydelig at Hussain er på den gale siden av historien og islam. Her holder han en appell under en markering mot terror arrangert av Islamsk Råd. Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

Norske muslimer raser mot Hussain

Norske muslimer mener det er provoserende og trist at Ubaydullah Hussain snakker som om han representerer alle muslimer, mens han i virkeligheten kun representerer en brøkdel.

  • Camilla Tryggestad Visjø
  • Magnus Wright Jacobsen

Artikkelen er over fem år gammel

I et TV-intervju med VG sier talsmannen for Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, at han er tilhenger av fremgangsmåten til organisasjonen som nå kaller seg Islamsk stat (IS), tidligere ISIS eller ISIL (Den islamske staten i Syria og Levanten).

Forsker på ytterliggående islamisme, Lars Gule, sier Hussain bortforklarer den ekstremt brutale fremferden til IS, tidligere ISIL.

VG har snakket med en rekke personer fra ulike deler av det muslimske miljøet i Norge, som alle er sterkt provoserte av Hussains uttalelser.

Statsminister i Storbritannia, David Cameron, mener den Islamske stat utgjør en klar fare for Europa.

– Tatt avstand fra Profetens Ummah flere ganger

Prosjektkoordinator Yousef Assidiq i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk sier han er kraftig provosert av at Hussain hevder å representere norske muslimer og islam.

REN LØGN: Prosjektkoordinator Yousef Assidiq i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk mener Hussain farer med rene løgner og at han urettsmessig taler for alle muslimer. Foto: Privat Foto:,

– Det er forferdelig at noen i Norge kan støtte denne terrororganisasjonen så åpent som dette. Vi muslimer har tatt avstand fra Profetens Ummah en rekke ganger, og det kommer ikke frem i intervjuet. Jeg mener han fikk snakke for fritt, og sa flere ganger at han representerer majoriteten av muslimer, noe som ikke stemmer, sier Assidiq.

Se hele VGTV-intervjuet med Hussain nederst i artikkelen!

At Hussains mål er å endre det norske samfunnet etter modell fra den såkalte islamske staten i Syria og Irak, viser hvor langt ute å kjøre han er, mener Assidiq.

– Den sekulære modellen er mest rettferdig for alle, der lover er bygget på politikk og en felles plattform, ikke styrt av religion og ideologi.

Debatt: Gratisreklame for ekstremisme

Han frykter at ekstremistenes bruk av mediene som plattform, kan få svært uheldige effekter.

– Jeg jobber til daglig med unge muslimer som sitter på gjerdet. Selv om de aller fleste ser på det som motbydelig, vil mange også se på det som inspirerende.

I videoen hevder Hussain at ingen sivile eller barn blir drept, og at det er forkastelig at Vesten bruker barn som en del av sin propaganda.

– Dette er ren løgn. Vi ser at barn, kvinner og menn som absolutt ikke er stridende, blir slaktet ned og jaktet av ISIL i Irak og Syria.

– Ingen teologisk troverdighet

Den norsk-pakistanske spaltisten Mohammad Usman Rana har markert seg som en talsmann for vestlig og norsk islam.

Hans første reaksjon på intervjuet var at Hussain fremstiller seg selv som en islamsk leder og teolog, uten noen teologisk utdanning eller troverdighet.

– Det er skremmende at han fritt fremsetter sin ekstremistiske og uislamske propaganda og lanserer sin støtte til IS, som til og med al-Qaida har tatt avstand fra. De har ingen teologisk troverdighet, og det er tydelig at han er på den gale siden av historien og islam. Han perverterer religionen, sier Rana.

Les også: ISIL trapper opp og samler styrker nord for Bagdad

Han mener det er svært viktig ikke å la ekstremister kapre definisjonsmakten over Islam.

– Nesten samtlige autoriteter innen ortodoks og konservativ islam som Habib Ali Jifri og Tariq Ramadan har fordømt IS og langt på vei utdefinert dem fra islam på grunn av deres ekstremisme. Blant annet har Shaykh Muhammad Al-Yaqoubi sagt at IS´ følgere avviker fra islam og det er haram (forbudt) å støtte IS.

– Profetens Ummah har også kommet på kant med samtlige norske moskeer og det etablerte islamske miljøet i Norge. Vi må intensivere den teologiske og ideologiske kampen mot disse og det er viktig å skille dem fra majoriteten av islam. Vi må ikke glemme at Profetens Ummah ikke er et uttrykk for sunni-islam, de kan ikke defineres som sunnimuslimer.

PROPAGANDA: Talsperson for Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain sier blant annet i intervjuet at det ikke er noen sivile eller barn som blir drept, men at Vesten bruker barn som en del av sin propaganda. Foto:Harald Henden,VG

Den dype islamske kjærligheten som er viktig for enhver muslim, glimrer med sitt fravær hos Hussain, mener Rana.

– Det er typisk for muslimske ekstremister å mangle islamsk skolering og teologisk kompetanse. Bak deres skjegg og religiøse klær finnes ikke islamsk kjærlighet og dyptfølt tro, men aggresjon, sinne, hat og eksibhisjonisme. Det er spesielt viktig at unge muslimer gjennomskuer dette og ikke faller for propagandaen.

I intervjuet sier Hussain at hans mål er å endre det norske samfunnet etter modell fra den såkalte islamske staten (IS) i Syria og Irak. Rana mener norske muslimer er fornøyd med Norge slik landet allerede er.

– Det norske samfunnet er tuftet på en rekke islamske verdier, som menneskerettigheter og rettferdighet. Den kjente sunnimuslimske teologen Hamza Yusuf fra USA uttalte at dersom muslimer fra 700-tallet ble hentet til dagens Norge ville de tro at de var i et rettskaffent islamsk land.

Norske medier bør bli mer bevisst på hvordan de fremstiller ekstremistene, mener Rana.

– De kan tiltrekke seg mange unge muslimer som ikke vet bedre. Man må passe på å ikke bygge opp under denne auraen som disse ekstremistene har skapt seg.

Les også: Kurdiske styrker med offensiv mot IS

Etterlyse motmæle fra muslimske miljøer

Generalsekretær Sylo Taraku i nettverket Likestilling, integrering mangfold (LIM) er ikke beskjeden i sin kritikk mot Hussain.

– Det er helt avskyelige holdninger han viser gjennom å legitimere den typen forbrytelser mot menneskeheten som ISIL står for, sier Taraku.

Han har selv muslimsk bakgrunn fra Kosovo, og mener det er viktig at ledere for muslimske miljøer i Norge går ut og tar til motmæle.

KAN SKAPE FRYKT: Generalsekretær Sylo Taraku i nettverket Likestilling, integrering mangfold (LIM) mener utsagnene Hussain kommer med kan skape frukt blant nordmenn. Foto:LIM,

– Slike utsagn som Hussain kommer med kan skape frykt blant nordmenn, og tausheten som moskeer har vist i slike spørsmål kan skape usikkerhet om hva muslimske religiøse ledere egentlig mener. De bør ikke la slike ekstremister få definere hva som er riktig islam, og på den måten kompromittere alle norske muslimer. Det holder ikke å ta oppgjør med dette utenfor offentligheten, sier Taraku.

Han viser til at det er planlagt en demonstrasjon i Oslo 23. august mot ISIL og dets støttespillere i Norge. Han håper norske moskeer vil bidra til å mobilisere muslimske miljøer til å ta del i denne demonstrasjonen.

Han mener det er grunner som både taler for og imot å slippe personer som Hussein til ordet:

– På den ene siden ønsker vi ikke at ekstremister skal få plass til å drive med propaganda, øke sin autoritet og rekruttere andre. Men det er også viktig og konfrontere slike synspunkter og få reaksjoner på dem, sier Taraku.

– 80 prosent regnes ikke som muslimer

Mohammed Rah arrangerte demonstrasjonen i Oslo 8. august, hvor flere hundre norskkurdere hadde møtt på utenfor Jernbanetorget i Oslo for å vise sin avsky for Den islamske stat.

Han mener i likhet med forsker Lars Gule at Hussain bortforklarer en rekke kritikkverdige forhold.

– Min første reaksjon er at det han sier ikke står i sharialovgivningen. Han burde vite bedre enn å bortforklare at ISIL dreper mennesker offentlig, driver folk fra hjemmene sine og sprenger moskeer. Det han sier er helt banalt sett fra dagens moral, sier Rah, som har kontakt med en rekke muslimer på flukt i Kurdistan.

Ekstremister som Hussain har en egen definisjon for det å være muslim, ifølge Rah.

– De snakker på vegne av flere millioner muslimer, men anser selv blant annet sjiamuslimer, liberale muslimer og yezidi-muslimer som frafallen. Følger man ikke visse prinsipper, for eksempel om man nekter å si at bønnen er en plikt, faller man utenfor det å være muslim i deres øyne. Så selv om man er muslim, blir man ansett som frafallen.

I helgen ble nye 312 yezidier drept i Nord-Irak.

– Rundt 80 prosent av alle muslimer regnes av disse som frafalne. I tillegg blir ISIL i den muslimske verden tilbakevist. Dette sier meg at de er helt alene om det de står for.

Mener organisasjonen misbruker Profeten

Asmaa Hammouch (34) er muslim og har bodd i Norge i 20 år. Hun er sterkt provosert av Hussains uttalelser.

– Han får ikke lov til å snakke for andre muslimer slik han gjør. Den eneste han har lov til å tale for er seg selv og sin organisasjon. Dette er ren propaganda og det er ikke greit at han får skape uro blant folk.

Hammouch reagerer også kraftig på at gruppen bruker Profeten i sin tittel.

– Profetens Ummah har absolutt ingenting med Profeten å gjøre. Han bruker kun den tittelen for å få oppmerksomhet og flere medlemmer.

Ifølge rådgiver Shoaib Sultan i Antirastistisk senter, er det lite nytt som kommer frem i intervjuet med Hussain.

– Men i norsk sammenheng er jo dette ganske sjokkerende å høre på. Samtidig er det viktig å påpeke at dette er synspunkter de fleste muslimer tar avstand fra, og det er viktig at man får frem hvor ekstremt og problematisk dette er, sier Sultan.

Han mener det er interessant at Hussain bevisst ser ut til å unnlate å svare på hva han blir spurt om.

– Mange blander sammen gruppen IS og tanken om en islamsk stat, hvor sistnevnte kan bety så mye forskjellig for mange mennesker. I stedet for å svare på om han tror folk flest støtter denne gruppen, sier han at de fleste støtter tanken om en islamsk stat. Dette er bevisste unnaluringer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder