ALVORSTYNGET: Venstreleder Trine Skei Grande gråt da hun i februar møtte pressen for å fortelle om voldtektsanmeldsen. Nå håper hun partiet kan komme seg videre. Foto: JAN PETTER LYNAU / VG
ALVORSTYNGET: Venstreleder Trine Skei Grande gråt da hun i februar møtte pressen for å fortelle om voldtektsanmeldsen. Nå håper hun partiet kan komme seg videre. Foto: JAN PETTER LYNAU / VG

Skei Grande: - Jeg håper begge fortsatt vil ha kontakt med meg

- Nå må Solum Larsen bygge tilliten opp igjen

INNENRIKS

Venninne av 17-åringen: - Vi er veldig skuffet

(VG Nett) Politiet henlegger saken mot Helge Solum Larsen. Venstreleder Trine Skei Grande håper partiet nå kan leges.

Publisert:

- Jeg er glad for at vi kommer ett steg videre nå. Det å vente på avgjørelsen har tappet energi fra alle som har vært involvert. Jeg har ingen formening om selve konklusjonen, men den bringer oss et hakk videre, sier Trine Skei Grande til VG Nett.

Onsdag ettermiddag ble det kjent at statsadvokaten i Rogaland henlegger saken mot den tidligere nestlederen i Venstre, Helge Solum Larsen. Han har vært voldtektssiktet siden en 17 år gammel jente anmeldte ham for overgrep etter et partiarrangement i februar.

- Det er foretatt en grundig etterforskning. Vi har avhørt et stort antall vitner og gjort en rekke tekniske undersøkelser. Totalvurderingen er at det ikke er grunnlag for å ta ut tiltalebeslutning. Vi ser da både på de subjektive og objektive sidene av saken, sa statsadvokat Harald S. Grønlien.

- Endrer ikke forholdene i partiet

Solum Larsen har innrømmet at han hadde seksuelt samkvem med jenta, men har hevdet at det var frivillig. Han trakk seg som nestleder etter anmeldelsen og har vært sykmeldt siden det.

Skei Grande sier henleggelsen i utgangspunktet ikke endrer noe i forholdet mellom ham og Venstre.

- Det tillitsbruddet som han begikk gjelder fortsatt. Vi forholder oss ikke til skyld i selve politisaken. Jeg er ikke dommer, jeg er partileder, sier hun.

- Men det er likevel et ganske langt stykke fra et tillitsbrudd til en voldtekt?

- Ja, det er stor forskjell. Men det som fikk konsekvenser for Helge var tillitsbruddet.


- Kan han komme tilbake til partiet nå?

- Politikk handler om å bygge tillit. Han begikk et stort tillitsbrudd. Det har han også tatt konsekvensene av. Nå må han bygge tilliten opp igjen, og det tar tid. Det er vanskelig for meg å spå utover det.

Skei Grande har de siste månedene vært i jevnlig kontakt med jenta som anmeldte overgrepet.

Bistandsadvokaten hennes sier 17-åringen tar henleggelsen tungt, og føler seg urettferdig behandlet.

- Jeg har sørget for at også Helge ble fulgt opp, og jeg har vært der når han har villet ha kontakt. Jeg har sørget for at begge blir fulgt opp så godt vi kan, forteller Skei Grande til VG Nett.

- Kommer du til å holde kontakten med begge nå?

- Jeg håper begge fortsatt vil ha kontakt med meg. Jeg snakket med jenta i forrige uke. Det har vært enormt vanskelig for henne, men det har det også vært for Helge. Det har rett og slett vært en grusom situasjon, svarer venstrelederen.

Venstre navnga selv nestlederen

Det var Skei Grande som etter anmeldelsen av Solum Larsen innkalte til pressekonferanse. Der fortalte de om den påståtte voldtekten og navnga Solum Larsen som anklaget.

- Angrer du nå på måten dere gjorde det på?

- Nei, jeg har ikke analysert det på den måten. Vi forholdt oss til de hendelsene som det er enighet om at har skjedd. Anmeldelser er offentlige i Norge, og det måtte vi også forholde oss til.

- Det er mange som slet med anmeldelsen, og det er mange som sliter med henleggelsen. Vil dette forbli en verkebyll for dere i Venstre?

- Jeg tror vi har vært så åpne vi kan og har håndtert folk etter beste evne. Så få vi se hva fremtiden bringer, sier Grande.


- Vil absolutt ikke si at det er en renvasking

Lokallagsleder i Unge Venstre, Amalie Henriksen, er opprørt og lei seg etter at voldtektssaken ble henlagt.

- Det er forskjell på henleggelse etter bevisets stilling og intet straffbart forhold bevist. Jeg vil absolutt ikke si at det er en renvasking. Dette er bare veldig skuffende, sier Henriksen til VG Nett.

Hun er leder av stor-Stavanger Unge Venstre og en nær venninne av jenta som anmeldte voldtekten.

- Det er grusomt for oss at de kommer til den konklusjonen. Jeg kan bare tenke på hvordan hun som anmeldte har det. Jeg har snakket med henne, og hun er helt knust, sier hun.

Henriksen forteller at også mange rundt dem er preget og sjokkert over statsadvokatens beslutning.

- Vi håpet sterkt på at det kom til å bli tiltale i saken. Men

vi fryktet selvsagt at det ikke var nok bevis, det er vanlig i sånne saker, sier hun.

- Føles det som at politiet ikke tror på jentas forklaring?

- Jeg prøver ikke å tenke på det sånn, men det er vanskelig. Hvis hun vil påklage beslutningen støtter jeg henne 100 prosent. Jeg håper det kan gå an, sier hun.

Flere i partiet og lokallaget har sagt til VG Nett at den lange ventetiden har vært noe av det tyngste.

- Unge Venstre har vært veldig gode å ha, men det har vært en spesiell stemning. Vi har ikke klart å la være å tenke på saken, sier Henriksen.

Solum Larsen er lettet

Da saken var ferdig etterforsket i slutten av august, hadde mellom 20 og 30 personer blitt avhørt. Saken ble da sendt over til statsadvokaten for vurdering av påtalespørsmålet.

- Jeg har snakket med min klient om det og han er glad og han er lettet og han håper nå at han kan legge dette bak seg og begynne å se fremover igjen, sier Inger Marie Sunde, advokaten til Helge Solum Larsen til VG Nett.

Solum Larsen forventet ifølge advokaten avgjørelsen. Han er fortsatt hundre prosent sykemeldt.

Her kan du lese mer om