SOLEN GÅR SIN GANG: Slik kan desemberlyset våre i Oslo. Nå kan du finne ut solens innstråling på alle adresser i hele verden. Foto: CHRISTER SØRBØ

Sjekk hvor mye solen skinner med solskinns-weben

Under regntunge skyer i vintervåte Bergen har to meteorologer utviklet en splitter ny solskinns-web - for hele verden.

Inne på nettsiden kan du skrive inn adressen du ønsker å sjekke, og så dukker det opp en kurve over hvor mye sol det er der i dag.

Var på boligjakt

Noen flere tastetrykk, så kan du også finne hvor mye og hvor lenge du har sol på andre datoer i året.

Bak nettsiden står de to meteorologene og seniorforskerne Paul Skeie (46) og Erik Kolstad (39) - begge ansatt ved værselskapet StormGeo.

FANT OPP SOLSIDE: Erik Kolstad og Pauls Skeie ved StormGeo mener solsiden de har utviklet, vil være mest interessant for boligkjøpere - i land som har litt terreng. Foto: HALLGEIR VÅGENES


- Det startet med at jeg og Erik satt i lunsjen og snakket om boligkjøp, jeg var på den tiden på boligjakt i Bergen, forklarer Paul.

Kveldsol

De hadde begge irritert seg litt over at eiendoms-annonser ofte reklamerte med «gode solforhold» - uten at meglerne kunne presisere dette.

- Ofte svarte megleren at det betydde godt med sol om kvelden på sommerstid, liksom.

Men de to driver med nettopp dataanalyse som tar sikte på å beregne værpåvirkningen av gitte industri-installasjoner - ofte i havet. De mente at dette med solen - det gikk an å beregne nøyaktig. For alle punkt i verden. På hvilken som helst dag i året!

Satellitt-data

I ett år har de arbeidet på fritiden med det som nå har blitt nettstedet suncurves.com.

RJUKANS SOLKALENDER: Slik ser solbanen ut i Rjukan vinterstid, om sommeren, og midt i mellom. Ill: suncurves.com Foto:

- Vi har brukt satellitt-data for hele verden, og kombinert dette med posisjonsdata og data for solens bane. Alt dette er så kombinert med adresser fra Google, forklarer Paul.

Tjenesten er delvis åpen for alle brukere, men ved å logge inn og betale 50 kroner får du en helårs oversikt - og blant annet mulighet til å laste ned din egen årskalender for solen.

Norge, USA og Japan

- Vi tenkte at eiendomsmeglerbransjen skulle være interessert, men den har vært lunken. Nå tenker vi at det nok heller er publikum selv om vil være driveren her - og som etter hvert vil kreve objektive fakta for sol på eiendommen de vurderer å overta, mener Erik Kolstad.

De tror at Norge er et interessant marked, men også Sverige, og andre land som både har litt terreng og fjell, og hvor solskinn er vesentlig:

- La oss si - i for eksempel Florida er det flatt, og de har nok sol. Men i Rocky Mountains vil dette være interessant for folk når de kjøper eiendom. Det samme i for eksempel Canada og Skottland og deler av Japan, mener Paul Skeie og Erik Kolstad.

Nabolags-profiler

Adm. direktør Rune Hansen i Eiendomsmegler Vest i Bergen kjenner til nett-tjenesten, og mener dette kan være et bra tilskudd til salgsinformasjon under bolighandel:

- Vi lager i dag nabolageprofiler, hvor vi oppgir data for alderssammensetning, avstand til butikk og barnehage og så videre, og i dette vil slike opplysninger om solforhold høre med, uten at jeg vet hvor avgjørende det vil være for kjøper. Det finnes i dag en app som tilbyr noe tilsvarende, men den har ikke blitt utbredt, sier han.

HER ER SOLSJEKK-SIDEN: Suncurves.com

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder