JOBBET FRIVILLIG: Mohsan Raja har ledet gruppen som har kalt seg «Nattevaktene på Tøyen» og som bistod flyktninger som kom til Oslo. For dette arbeidet ble han kåret til «Årets Osloborger» i Aftenposten i 2015. Foto: Trond Solberg , VG

Stormen etter «Årets Osloborger»-prisen: Mohsan Raja: – Jeg har beklaget. Nå vil jeg komme meg videre.

«Den ene dagen gir de meg prisen for det arbeidet jeg og Nattevaktene har gjort. Dagen etter begynner de en heksejakt på min fortid.»

  • Irene Rønold

Artikkelen er over fire år gammel

Slik beskriver Mohsan Raja tiden etter at han ble kåret til «Årets osloborger 2015» i Aftenposten.

– Jeg er ingen politiker. Jeg er ingen samfunnsdebattant. Jeg er bare en borger. Det er det jeg vil være, sier Mohsan Raja til VG.

Det har stormet rundt Raja etter at han ble kåret til «årets osloborger» av Aftenposten. Han fikk prisen for sitt arbeid dag og natt i tre måneder for flyktningene som kom til Tøyen i Oslo. Men i ettertid er det andre forhold som har fått langt mer oppmerksomhet:

På sin private, men åpne Facebook-profil har Raja lagt ut en rekke kontroversielle statuser, blant annet om homofili. Senere har det også frem at han i årene 2000–2010 er straffedømt flere ganger, blant annet for narkotikakriminalitet og vold.

– Jeg er ikke stolt av fortiden min. Men jeg har beklaget, og vil komme meg videre, sier Raja.

Kronikk: – Den ene dagen gir de meg pris, den neste er det en heksejakt

Løftet opp og revet ned

I en kronikk i VG tar Raja et oppgjør med det han mener er en rekke misforståelser rundt hva som er hans holdninger og meninger. Selv om han sier han forstår at uttalelsene han har kommet med har vakt oppstyr, legger han ikke skjul på at tiden etter kåringen har vært tøff:

« Tittelen har kostet meg søvnløse netter og stress. Vantro måtte jeg se høyst private opplysninger om meg, som ikke hadde noe å gjøre med prisen, bli uttømt i medier i inn- og utland», skriver han.

I kronikken retter han også kritikk mot Aftenposten, som han mener har gjort en dårlig jobb. I Aftenpostens omtale av Raja var for eksempel ikke de kontroversielle Facebook-statusene nevnt med et ord.

«Den ene dagen gir de meg prisen for det arbeidet jeg og Nattevaktene har gjort, og dagen etter begynner de med heksejakt på min fortid. Jeg var hverken en offentlig person eller en samfunnsdebattant. Aftenposten trakk frem mitt rulleblad uten å tenke på hva slags konsekvenser det kan ha for min fremtid (...) Først gjør mediehuset en dårlig jobb, og så skal de brette ut mitt privatliv.»

Fabian Stang om «Årets osloborger»: – Skremmende holdninger

– De delte ut prisen til meg. Men så var Aftenposten de første som hengte meg ut. Det synes jeg var urettferdig. Da de følte seg presset, la de det over på meg. Det synes jeg ikke var noe bra, utdyper Raja.

– Sakene de skrev, hadde ingenting med prisen å gjøre. Jeg sonet ferdig den siste dommen i 2010. Facebook-statusene har jeg beklaget gang på gang. De var rettet mot mine venner. Jeg visste ikke at de skulle havne i offentligheten, sier han.

Les også: – Vurderer å gi fra meg prisen

Tar selvkritikk

– Det har vært et massivt press på Aftenposten om at vi burde trekke tilbake prisen. Det har vi ikke gjort. Det er fordi handlingene han og Nattevaktene har gjort, og som leserne våre har stemt fram til vinner av kåringen, står seg. De fortjener en pris, sier Sarah Sørheim, kulturredaktør i Aftenposten, til VG.

Da det begynte å komme frem ny informasjon om Raja, var det viktig for Aftenposten å være åpen med sine lesere, sier Sørheim.

– Dette er en leserpris. Vi har vært opptatte av å få frem fakta, også i dialog med Raja selv. Noen av de holdningene som han har fremvist på sosiale medier, har vi valgt å utfordre ham på, og det er viktig for oss å gjøre det, sier hun videre.

Hun gir Raja rett i at Aftenposten gjorde en for dårlig jobb i forkant av utdelingen.

– Det har vi også skrevet, og det har sjefredaktør Espen Egil Hansen uttalt tidligere, sier Sørheim.

– Hva tenker du om at han, som ikke er en offentlig person, må svare for ting han har sagt og gjort før han ble kåret til Årets Osloborger?

– Vi mener det har vært riktig å utfordre ham på holdninger han har. Men så har vi forståelse for at det at vi har gjort en dårlig jobb i forkant, har skapt en vanskelig situasjon for ham, sier Sørheim.

Vurderte å gi prisen tilbake

Flere har fått offentlig ut og ment at Raja ikke fortjente utmerkelsen. På Minerva har medredaktør Ivar Staurseth skrevet kronikken «Ikke mitt års osloborger». Venstre-politiker Abid Raja har bedt ham om å trekke prisen tilbake.

En stund vurderte også Mohsan Raja også å gjøre nettopp det – men han valgte å beholde prisen, etter et møte med Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen.

– Jeg fikk prisen for arbeidet jeg og andre gjorde. Prisen tilhører ikke bare meg, den tilhører alle de frivillige i Nattevaktene. Vi sto der i 87 dager og 87 netter. Det var nye utfordringer hver dag og hver kveld. Jeg vil heller at folk skal fokusere på det, sier han.

De siste dagene har det blitt flere støttemeldinger og færre hatmeldinger. Nylig fikk han tommelen opp fra en dame på t-banen. Enkelte som har vært negative, har også beklaget seg i ettertid.

– Fortid er fortid. Det har ingenting med årets pris å gjøre. Folk forandrer seg, og det må de ha lov til. Skal man henge seg opp i fortiden, kommer man ikke videre, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder