HELDIG: Sigmund Birkeland føler seg heldig som har fått teste en ny, norsk kreftmedisin. I januar fikk han sin siste sprøyte. Hjemme i Sandefjord kan han konstatere at formen er bedre.

HELDIG: Sigmund Birkeland føler seg heldig som har fått teste en ny, norsk kreftmedisin. I januar fikk han sin siste sprøyte. Hjemme i Sandefjord kan han konstatere at formen er bedre. Foto:Alf Øystein Støtvig,VG

Prostatasyke Sigmund (71) lever lenger med radioaktiv medisin

Banebrytende legemiddel godkjent i Norge

Kan forlenge livet til 750 pasienter

SANDEFJORD (VG) Han fikk kreft da han var 46 år. Siden har Sigmund Birkeland holdt sykdommen i sjakk – inntil den spredte seg til skjelettet. Nå gir en norsk oppdagelse ham håp.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

71 år gamle Sigmund Birkeland fra Sandefjord fikk diagnosen prostatakreft allerede i 1990.

– Jeg var bare 46 år da jeg ble operert for prostatakreft første gang. Da trodde jeg ikke at jeg hadde mer igjen av livet. Det var helt forferdelig, forteller han i dag.

Den pensjonerte barneskolerektoren holdt kreften i sjakk med stråling og cellegift – frem til den likevel spredte seg til skjelettet.

Les også: Stiller prostatakreft-diagnosen på tolv minutter

De fleste lever bare ett år med spredning. Smertene kan være uutholdelige. Det siste halvåret har Birkeland fått teste en ny, norsk kreftmedisin ved Oslo universitetssykehus som gjør smertene mindre og gir ham flere måneder å leve.

Bakgrunn: Ny radioaktiv medisin dreper kreft (VG + krever innlogging)

– Jeg hadde siste sprøyte i januar. Virkningen har vært positiv, og jeg har mindre vondt i kroppen. Aktiviteten på prostatakreften, den såkalte PSA-verdien, har gått ned fra 50 til 27. Jeg føler meg veldig heldig, sier Birkeland.

Kreft-våpen fra Norge

Medisinen som har hjulpet ham, Xofigo, ble omtalt som et våpen i kampen mot kreft da den ble lansert for to år siden.

Bak sto en norsk kjernekjemiker og en overlege. Etter 16 års forskning hadde de funnet en bestemt type radium (se faktaboks) som dreper kreftceller som har spredt seg til skjelettet hos prostatakreftpasienter – uten å skade friskt vev.

Dette var første gang i verdenshistorien at radioaktive alfastråler ble tatt i bruk i en medisin.

I 2013 ble den godkjent i USA og Europa. Samme år ble den norske produsenten kjøpt opp av den tyske legemiddelgiganten Bayer til nesten 18 milliarder kroner. I Norge fikk Xofigo innpass på sykehusene, men ble trukket tilbake. Årsaken var at helsemyndighetene ville forsikre seg om at effekten av det nye, kostbare legemiddelet sto i stil med den høye prisen på om lag 270.000 kroner per pasient.

Les også: Advarer mot prostata-test

HJERNENE BAK: Overlege Øyvind S. Bruland (t. h.) og kjernekjemiker Roy H. Larsen står bak Norges første medisinske kreftgjennombrudd. Foto:SHAZIA SARWAR,VG

Ble nylig godkjent

Rett før påske slapp den livsforlengende medisinen gjennom det siste og minste nåløyet i Helse-Norge; Beslutningsforum. Fremover kan prostatakreftpasienter få alfastrålebehandling på sykehus over hele landet på statens regning.

– Vi sa ja i hovedsak fordi legemiddelet har effekt, både på overlevelse og som lindrende behandling. Det er om lag 750 pasienter som er aktuelle for denne typen behandling, og som forhåpentligvis vil leve bedre med kreftsykdommen, sier Lars Vorland, leder i Beslutningsforum og administrerende direktør i Helse Nord.

Les hele begrunnelsen til Beslutningsforum her.

Årlig får rundt 4500 norske menn prostatakreft, noe som betyr at hver dag rammes i snitt tolv personer. Over 1000 døde i 2012 – brorparten av dem som følge av spredning til skjelettet. Når kreften har kommet så langt, har de fleste bare ett år igjen å leve – som regel under uutholdelige smerter.

Den nye kreftmedisinen kurerer ikke kreften, men ifølge studier forlenger den livet til prostatakreftsyke med gjennomsnittlig 3,6 måneder.

Les også: Rolf Erik skal snart dø av kreft

Tror på større sprengkraft

Øyvind Sverre Bruland, professor og overlege ved Radiumhospitalet, er en av hjernene bak den banebrytende medisinen. Ifølge ham har legemiddelet enda større potensiale.

– Det er all grunn til å tro at behandling gitt til «de riktige pasientene» kan gi enda større gjennomsnittlig overlevelsesgevinst enn de snaut fire måneder som så langt er vist. Virkningsmekanismen og de milde bivirkningene gjør at det er store forhåpninger til å kombinere Xofigo med andre nye behandlinger som nylig er blitt godkjent ved prostatakreft, forteller Bruland til VG.

Les også: Ti tegn på mulig kreft du må ta alvorlig

Prostatasyke Birkeland synes det høres lite ut at han bare skal få noen måneder ekstra. Han har tre døtre og sju barnebarn som han gjerne vil bruke med tid med, og håper inderlig at han er blant dem som drar særlig stor nytt av kreftmedisinen.

– Kreften berører hele familien. Den har stresset mine omgivelser i mange år. Men jeg lever et godt liv, sier 71-åringen.

Han sier han ikke har tenkt så mye på hva som kommer. På fremtiden. Men han stålsetter seg for nye runder med kreftbehandling av den mer kraftige typen.

– Antageligvis blir det en ny cellegiftkur om en stund. Det er bare å bygge seg opp fysisk, for det er tøffe greier.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder