Vedtatt av Oslo bystyre onsdag

TIDLIGERE BEHANDLING: Aps varaordfører, Libe Rieber-Mohn sammen med H-ordfører Fabian Stang under en tidligere behandling av Munch-museet. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Det nye Munch-museet skal bygges i Bjørvika

Oslo Arbeiderparti snudde, og stemte likevel for at det nye Munch-museet skal ligge i Bjørvika.

 • Gunn Kari Hegvik
 • Tanja Wibe-Lund

Artikkelen er over syv år gammel

Aps leder av bystyrets helse- og sosialkomite, Tone Tellevik Dahl, bekreftet på Twitter fra bystyretmøtet i kveld, at Ap bestemte seg for å stemme for Lambda.

- Vi stemmer ikke subsidiært for Lambda, men stemmer for en rask fremdrift for ny reguleringsplan for Lambda, det vil si vedtak to, skrev Tellevik Dahl.

Rådgiver i Aps bystyregruppe, Edina Ringdal, mener dette ikke innebærer en snuoperasjon for Ap, men:

- Vi stemmer for punkt to i reguleringsplanen, nemlig at Lambda kommer opp så fort som mulig. Det innebærer at når flertallet har tatt ett valg, så ønsker vi at et nytt museum skal komme på plass så raskt som mulig, sier Ringdal til VG.

- Hva innebærer det i praksis?

- En rask realisering av Lambda, sier Ringdal.

- Fortjener Munch

- I dag setter vi punktum. Vi vil bidra til at det nye museet blir best mulig, sier Liebe Rieber Mohn. Det fortjener Munch, skriver hun.

Snuoperasjonen har åpenbart ikke vært lett for Ap. Senest i forrige uke spurte Aps nestleder i bystyrets finanskomite, Rina Mariann Hansen på Twitter:

«Hvor mye koster en ryggrad, Oslo SV».

Stemmer for realisering

Men nå har Ap innsett at slaget om hvor det nye Munch-museet skal ligge, var tapt.

28. mai ble det klart at SV skaffet flertall sammen med Høyre, KrF og Venstre, for å legge det nye Munch-museet til Bjørvika.

I praksis betyr det at Ap i voteringen i bystyret først stemte for at Munch-museet skal legges til Tøyen. Men da dette forslaget falt, stemte partiet for en rask fremdrift for Lambda-løsningen.

- Vi stemmer for realisering av Lambda når Tøyen faller. Ikke subsidiært for Lambda. Vi ber om at reguleringssaken kommer til rask behandling, skrev Aps Anders Røberg-Larsen på Twitter.

Anerkjente Ap

Byrådsleder Stian Berge Røssland, anerkjente Aps snuoperasjon fra talerstolen i bystyresalen.

- Ap samler nå bystyret der SV tok det første skritt. Det er gledelig at dette blir enstemmig, sa Berge Røssland (H).

Også tidligere Venstre-leder og bystyremedlem, Odd Einar Dørum, hyllet snuoperasjonen.

- I dag imponerte du meg, Libe Rieber Mohn, sa Dørum fra talerstolen.

Kulturministeropprør

Presset på Oslo Ap har vært stort. Senest i dag gikk de tidligere kulturministrene Ellen Horn og Åse Kleveland ut i Dagsavisen og ba lokalpartiet stemme for Lambad.

At dette blir Aps løsning bekreftet i kveld Tellevik Dahl:

- Når vi taper votering i punkt en, så stemmer vi for en rask og god løsning for flertallsforslaget, skrev hun med henvisning til Lambda-flertallet.

Frps gruppeleder, Carl I. Hagen, brøt samarbeidet med det borgerlige byrådet da det i forrige uke ble klart at SV sikrer flertall sammen med Høyre, Venstre og KrF for bygging av Lambda i Bjørvika.

Hagen var åpenbart like bitter i bystyret i kveld.

- Det er på sin plass å gratulere byrådet, som har fått på plass den viktigste saken for byrådet i denne perioden. Lambda har vært viktigere enn eldreomsorg, skole og veier den siste perioden. Gratulerer med gjennomslag omsider, sa Hagen spydig.

Onsdag kveld vedtok Oslo bystyre dermed at det nye Munch-museet skal bygges i Bjørvika. Et enstemmig bystyre stemte til slutt for at det så raskt som mulig legges frem et forslag til reguleringsplan for nytt Munch-museum i Bjørvika.

- Det som var viktig for oss og de andre partiene, var at vi i prinsippvoteringen stemte for nytt museum på Tøyen. Det gjorde De grønne, Rødt og Ap. Frp stemte for Nasjonalgalleriet, sier Bjørnar Moxnes i Rødt.

Han sier partiene holdt fast ved primærstandpunktene for lokaliseringen, men da flertallet var på plass for Lambda i Bjørvika, stemte alle for en rask fremdriftsplan.

- Hvorfor gjorde dere det?

- Vi ser ingen grunn til å trenere realiseringen av nytt museum. Vi synes det er bra at vi kan få en prosess som går raskt, sier Moxnes.

Mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. Arbeiderpartiet sa nei til Tøyen-tiltak og Munch-avtale

 2. Ap og Frp: Vil selge Lambda-tomten

 3. Fabian Stang på Munch-åpningen: Håper på bredt Lambda-flertall

 4. Kommentar: Elefanten i handlingsrommet

 5. Skrik-selgeren Petter Olsen kritisk til Lambda: - Bygningen blir som en tvangstrøye

Fra andre aviser

 1. Nytt Munch-museum vedtatt i Oslo bystyre

  Fædrelandsvennen
 2. Lambda vedtatt onsdag kveld

  Aftenposten
 3. - Vi burde vært del av Munch-avtalen

  Aftenposten
 4. Ap-politikere: - Vi burde vært del av Munch-avtalen

  Bergens Tidende
 5. Lambda har gitt Ap en knekk

  Aftenposten
 6. SVs velgere vil ha Munch-museet på Tøyen

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no