SMÅ «KJØKKEN-CHEFER»: Emma (4 ½) og Emil (snart 3) sitter gjerne på kjøkkenbenken når mamma Camilla Marie Bratvold (33) skal lage mat. - Men de får ikke bestemme middagen, altså. Det er iallfall sjelden, sier Bratvold. Hun tror likevel mange av i dagens foreldregenerasjon lar barna få bestemme mer og mer. Foto: ALF ØYSTEIN STØTVIG/VG

Profilert psykiater langer ut mot den "myke" foreldrerollen: - Våg å være forelder, våg å gi kjeft!

Dagens foreldre er for mye kompis, «butler» og tjenesteyter for barna sine, ifølge en svensk psykiater. Han mener foreldre bør våge å være både strengere og mindre tilstede for barna.

Karoline Flåm
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den profilerte psykiateren kommer også med følgende brannfakkel:

Litt pryl som avstraffelsesmetode trenger ikke nødvendigvis være skadelig for barnet.

David Eberhard (47), som selv er seksbarnspappa og sjefslege ved Danderyds sykehus i Stockholm, har skapt stor furore i Sverige sin bok «Hvordan barna tar makten».

Denne uken kommer boken ut på norsk.

Overbeskyttende foreldre

I boken tar Eberhard et kraftig oppgjør med unnfallenhet, ettergivenhet og en altfor overbeskyttende oppdragelse blant dagens foreldre.

Han retter også skyts det han mener er en mot jungel av «oppdragelsesekperter» som stadig kommer med advarsler og råd som spriker i ulike retninger.

Barna styrer

Resultatet er usikre foreldre som er livredde for å gjøre feil, og som derfor ikke tør å være tydelige overfor barna sine.

Barna tar mer og mer og mer styringen hjemme, og bestemmer hva som skal serveres til middag, hva praten rundt bordet skal handle om, hvilke TV-program familien skal se på, hvor ferieturen skal gå.

Skaper ulykkelige unge

- Vi skaper muligens lykkelige barn, men samtidg skaper vi ulykkelige unge voksne. Mange av dem jeg kommer bort i som psykiater, sliter fordi de ikke har blitt godt nok forberedt på voksentilværelsen. De har helt urealistiske forventninger til livet, de er vant til at alt blir lagt til rette for dem, og da blir fallhøyden veldig stor, sier Eberhard til VG.

Fysisk straff

Et av poengene i Eberhards bok som har skapt mest debatt, er hans uttalelser om fysisk avstraffelse:

«Det finnes ingen belegg for at de skulle gå dårligere for barn som er oppdratt på en mer autoritær måte. Ikke engang de som i løpet av oppveksten har fått fysiske irettesettelser (såkalt pryl)», skriver han i boken.

KRITISK: David Eberhard er aktuell med boken "Hvordan barna tar makten" som denne uken blir utgitt på norsk. Foto: KRISTER SØRBØ.

- Mener du at det ikke er så farlig om barna får pryl?

- Nei, vi lever jo i dag i et samfunn der normen er at det skal man ikke gjøre, og det er jeg veldig glad for. Jeg er personlig svært negativ til bruk av pryl, og det er bra at det i dag er forbudt i Sverige og Norge, sier han, før han presiserer:

- Men vi vet samtidig at dette var helt vanlig tidligere, at det var en del av kulturen da, og det er faktisk ikke dekning for å si at det hadde alvorlige, skadelige konsekvenser, sier Eberhard.

- Det som kan ha alvorlige konsekvenser, er hvis man gjør det i en kultur der det ikke er akseptert, som blant de tverrkulturelle. Det blir som med skilsmissebarn: De første som opplevde det var unntak, og slet nok med det. I dag opplever halvparten av alle barn skilsmisse, og de fleste klarer seg helt fint, legger han til.

Professor: - Tøvete

«TØVETE»: Professor i pedagogikk, Stein Erik Ulvund. Foto: FRODE HANSEN/VG

Professor i pedagogikk, Stein Erik Ulvund (61), er sjokkert over Eberhards holdning til fysisk straff.

- Han stiller seg jo rett og slett tvilende til at det å slå barna sine, faktisk er skadelig. Det er tøvete, og jeg syns det er sterkt at det i det hele tatt kommer på trykk, sier Ulvund.

I sin nye bok «Rakkerunger og englebarn - oppdragelse uten fasit», går han sterkt ut mot flere av Eberhards synspunkter.

Han viser blant annet til en studie fra 2012 som fastslår at barn som blir oppdratt i virkelig streng, autoritær stil, statistisk sett oftere utvikler dårligere helse og også har høyere risiko for å bryte loven.

- Med sine uttalelser er Eberhard er en gigantisk bremsekloss i arbeidet mot vold i oppdragelsen i fremmedkulturelle miljøer, sier Ulvund.

Fysisk avstraffelse er imidlertid ikke det eneste temaet Eberhard tar opp. Han retter også søkelyset på «oppdragelsesekspertenes» syn på det å gi ros.

- Synsere, ikke eksperter

Som VG skrev i sin papirutgave i går, advarer nemlig flere eksperter mot å gi for mye ros til barn, fordi det kan skape avhengighet og undergrave barns egen-motivasjon.

- Det finnes så mange eksperter som sitter på sin høye hest og kommer med skråsikre advarsler. Ingen kan kategorisk si at det er feil å gi for mye ros. Akkurat som ingen kategorisk kan si at det er feil å la ungen få skrike seg ferdig i et annet rom mens du går ut. Du kjenner ditt eget barn selv, sier Eberhard.

TRAMPOLINE-LEK: Tobarnsmor og blogger Camilla Marie Bratvold i Skien jobber deltid og prioriterer tid sammen med barna. Hun syns Eberhard har rett i at oppdragelses-ekspertveldet har gått for langt: - Det er veldig mange ekspertråd å forholde seg til, og mye man kan bli usikker av, sier hun. Foto: ALF ØYSTEIN STØTVIG/VG

«Bad cop»

- Om du mister besinnelsen innimellom og blir sint, så går det bra. Det betyr ikke at du gjør skade på barnet. Det som gjør skade, er den konstante usikkerheten og dårlige samvittigheten, som gjør at vi som foreldre tar dårlige beslutninger, fortsetter David Eberhard.

- Du er selv ganske streng som forelder?

- Ja. Min kone mener nok at jeg kunne vært hakket mer smidig.

- Så dere kjører en slags «good cop, bad cop»-strategi?

- Hehe, ja, jeg har vært «bad cop» i atten år nå.

Eberhard har selv seks barn - yngstemann er bare ett år gammel, den eldste 18.

- Jeg har vært småbarnspappa i nesten tyve år nå. En skjebne verre en døden! ler Eberhard.

- Et svik mot barna

En av oppdragelsesekspertene som særlig får kraftig kritikk i boken, er familieterapeuten Jesper Juul.

Juul har blant annet skrevet boken «Mitt kompetente barn», og er en hyppig brukt familie- og oppdragelsesekspert i skandinavisk offentlighet.

- Det er et svik å se på barn som kompetente, små mennesker. Juul er et eksempel på de mange antiautoritære ekspertene som mener at barna er så skjøre, og at hver minste lille detalj kan være utslagsgivende og gjøre skade. Juul påstår kategorisk at oppdragelsen man ga tidligere var feil. Hvordan fan vet vi at den var feil? De fleste har det jo gått veldig greit med! sier Eberhard.

VG har foreløpig ikke lyktes med å komme i kontakt med Jesper Juul.

- Vrøvl

Redaktør for foreldre.no og medforfatter av boken «Mammarådet», Susanne Kaluza (32), er imidlertid sterkt uenig i Eberhards budskap.

Hun syns ikke at dagens foreldre generelt er mer kompis og mindre kravstore enn de har vært de siste tiårene.

MAMMABLOGGER: Redaktør og forfatter Susanne Kaluza er snar trebarnsmor, og stiller seg sterkt kritisk til Eberhards budskap. Foto: JANNE MØLLER-HANSEN/VG


- Det syns jeg høres ut son noe vrøvl. Det er en klassisk kritikk som kommer hvert femte år, og ofte fra middelaldrende menn som har på følelsen at noe er galt, men som sjelden kan belegge det med forskning.

- Jeg syns det er veldig rart at dagens unge skulle være så mye mer late eller bortskjemte enn før - all statistikk viser jo at dagens barn og unge klarer seg bedre enn tidligere generasjoner. De er flinkere på skolen, drikker mindre enn vi gjorde, spiser sunnere, trener mer og tar utdannelse, sier Kaluza.

Bukking og neiing

Hun tror Eberhard får et skjevt inntrykk som psykiater:

- Han ser de som virkelig sliter, ikke normalen. Dagens foreldre er stort sett flinke, men de er selvfølgelig tilpasset dagens virkelighet, sier hun og utdyper:

- Vi legger ikke like mye vekt på formallydighet som før, er ikke så opptatt av bukking og neiing, og har en foreldrestil som i større grad involverer barna og forklarer dem ting. Men det er likevel foreldrene som bestemmer til syvende og sist.

- Bra å være kompis

Camilla Marie Bratvold (33), som blogger om livet som tobarnsmor, er enig.

- Jeg tror det er bra å være litt kompis med barna sine, det skaper trygghet og nærhet. Der tror jeg foreldrerollen har utviklet seg til det bedre, sier hun.

Enkelte ting gir hun likevel Eberhard rett i:

- Det stemmer nok at mange barn i dag får mange valgalternativer og at de får være med å bestemme mye, som for eksempel hvor man skal dra på ferie. Det har de jo egentlig ikke forutsetninger for å gjøre. Greit nok at barna kan få kan bestemme hvilken genser de skal ha på seg, men ikke alt mulig.

Bortskjemte barn

Bratvold tror også at mange foreldre gir etter for kjøpepress.

- Mange barn blir bortskjemte og får alt de vil ha. Det viktigste er å gi dem masse kjærlighet og masse kos. Da blir de også mer samarbeidsvillige, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder