I VINDEN: Gunhild Stordalen er ferdig med behandlingen i Nederland, men har vært gjennom en lang rehabiliteringsperiode i vinter. FOTO: JANNE MØLLER-HANSEN

I VINDEN: Gunhild Stordalen er ferdig med behandlingen i Nederland, men har vært gjennom en lang rehabiliteringsperiode i vinter. FOTO: JANNE MØLLER-HANSEN Foto: ,

Gunhild Stordalen blir æret som ung leder

Petter Stordalen: - Gunhild er et atomkraftverk

Gunhild A. Stordalen (36) blir utnevnt som Young Global leader av World Economic Forum (WEF) i Davos. Petter Stordalen sier hun er klar for oppgavene som venter. Hun har bevisst jobbet mens hun har vært syk.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I vinter har Gunhild Stordalen kjempet sitt livs kamp for å overleve sykdommen systemisk sklerodermi. Etter flere måneders behandling og rehabilitering i Nederland, får hun senere i vår vite om hvordan kroppen har reagert på behandlingen.

– Gunhild hilser

Petter Stordalen sier Gunhild setter stor pris på å bli med i Young Global Leaders.

– Dette var en overraskende og gledelig nyhet. Gunhild hilser og sier at denne utmerkelsen bare øker respekten for oppgavene som venter. Selv mener hun utnevnelsen først og fremst handler om det fantastiske teamarbeidet som er gjennom ført i EAT, på tvers av land og fagområder, og som på rekordtid har satt mat, helse og bærekraft på agendaen, sier Petter Stordalen.

Ekteparet er svært forsiktig med å forespeile at Gunhild blir frisk, fordi det er en sykdom med mange muligheter for farlig tilbakefall. Men Stordalen signaliserer optimisme og ikke minst at kona har viste en enorm viljestyrke – og at har jobbet ganske mye, også mens hun har vært syk.

Hun er fortsatt i Nederland.

Slik ble Gunhild Stordalen behandlet

Gunhild har jobbet mens hun har vært syk

– EATs opptur hadde aldri skjedd uten primus motor og et atomkraftverk som Gunhild, som har jobbet natt og dag gjennom gode – og nå de siste månedene – gjennom fordømt dårlige dager, for å utvikle EAT til å bli det fyrtårnet det er i dag. Jeg så er grenseløst stolt og imponert, sier han.

Stordalen fortalte i januar om sin kones alvorlige sykdom, da Nordic Choice-hotellkjeden hans samlet 2500 ansatte til 25-årsfeiring. Han fortalte hjertevarmt om den vanskelige tiden de har vært gjennom og at målet til kona er klart:

– Gunhild – hun har satt seg ett mål: Hun skal stå på scenen og hilse velkommen til EAT-konferansen på Clarion Hotel Sign i juni 2015.

Blant deltagerne på fjorårets EAT-konferanse, som Gunhild Stordalen og Stordalen Foundation er initiativtagere til, var tidligere president i USA, Bill Clinton, prins Charles, lederen av FNS tusenårsprosjekt, Jeffrey Sachs og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

I år står både Sveriges statsminister Stefan Löfven og statsminister Erna Solberg på talerlisten. EAT er en organisasjon som jobber for at kloden skal evne å mate en befolkning på ni milliarder mennesker, på en bærekraftig måte.

Disse norske er med

WEF arrangerer hver vinter en ukelang konferanse i sveitsiske Davos, hvor store deler av verdens sentrale ledere innen næringsliv og politikk samles.

Young Global Leaders (YGL) er «ungdomsorganisasjonen» til World Economic Forum, hvor kronprins Haakon (41) i mange år har vært en sentral leder og hvor kronprinsesse Mette-Marit (41) har vært medlem av siden 2010.

De norske som er med i YGL i dag er ved siden av kronprinsesse Mette-Marit, leder i Nansen Neuroscience Network, Bjarte Reve, WWF-sjef i Norge, Nina Jensen, gründer Silje Vallestad og konsernsjef Thomas Wilhelmsen i Wilh. Wilhelmsen-gruppen. Sykdommen hun er rammet av, systemisk sklerodermi, er en bindevevssykdom som angriper mange organer og gir uttalt bindevevsdannelse, såkalt sklerose. Sykdommen kan være dødelig, og rammer kvinner hyppigere enn menn.

Fra lege til aktivist

NÆRE: Petter og Gunhild Stordalen. Her under åpning av The Thief, hans hotell på Tjuvholmen i Oslo. Foto:Frode Hansen,VG

Legestudenten Gunhild Stordalen ble kjæreste med hotellkongen Petter Stordalen i 2006. I juni 2010 giftet de seg Marrakech i Marokko etter at Petter fridde i Aspen, Colorado nyttårsaften 2008.

Gunhild valgte etter hvert miljøkamp foran legegjerningen. For vel to år siden sa hun at hun ville bli hørt: Det avgjorde yrkesvalget, fortalte hun til VG Helg:

Sammen med ektemannen har hun grunnlagt parets filantropiske stiftelse, The Stordalen Foundation, der hun virker som styreleder.

I februar 2012 sluttet hun som lege ved en offentlig helseklinikk i Oslo, for å jobbe fulltid med miljøorganisasjonen GreeNudge.

Her forteller hun om sitt miljøengasjement, som hun hele tiden har som mål å komme tilbake for å engasjere seg i klimakampen.

Deeyah Kahn

Deeyah Kahn (37) er den andre norske representanten som blir Young Global Leader i år. Hun har bakgrunn som samfunnsengasjert norsk-pakistansk filmregissør og sanger.

Blant YGLs mange hundre medlemmer er det blant annet 11 stats- og regjeringssjefer, fire Oscar-vinnerne, tre olympiske gullmedaljevinnere, to nobelprisvinnere og en astronaut.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder