Kunstner: – Dette er nasjonens ypperste symboler

BARE PÅ LERRET: Finansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Ine Eriksen Søreides fiktive martyrdød fanget på lerret. Foto:Barbora Kysilkova og Ståle Stenslie,

Stiller ut malerier av Siv, Erna og Ine som døde martyrer

Her ligger tre av Norges mektigste kvinner drept. De har ofret sine liv for landet vårt.

  • Erik Haugen Aspaas

Artikkelen er over fem år gammel

«Nasjonens mødre», har kunstnerne Barbora Kysilkova og Ståle Stenslie kalt maleriene.

– Dette er nasjonens ypperste symboler. Det er kvinner som hver dag ofrer seg for landet vårt og som jeg tror også er villige til å gi sitt eget liv, sier kunstner Ståle Senslie til VG.

Han og tsjekkiske Kysilkova står på atelieret sitt i Oslo sentrum og gjør unna siste finpussen på maleriene sine av finansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

En av hovedårsakene til at ministerne er malt slik er for at vi skal forstå islamsk tro og kultur bedre, ifølge kunstnerne.

– Martyren i islam er en helt. En som ofrer seg for sitt land, sin religion. Den typen skikkelse har vi helt glemt i vår kultur og nettopp derfor ønsker vi å hente den frem igjen.

Det var Ny Tid som først omtalte saken.

Når VG kommer på besøk sitter Kysilkova og sørger for at Siv Jensen har nok blod i håret, mens Stenslie maler rammene bildene skal være i når de viser dem frem på Kulturhuset i Oslo søndag klokken 13.00.

BLODIG: Kunstnerne sørget lørdag kveld for at de tre maktkvinnene hadde tilstrekkelig med blod på seg foran visningen søndag. Foto: ERIK HAUGEN ASPAAS,

– Dette er fryktbilder som er malt for et samfunn i frykt. De er dramatiske og skal være det. Men de er også nødvendige bilder, som stiller viktige spørsmål for fremtiden og hvordan vi ønsker at den skal være, sier Stenslie.

Arbeidet med dem har pågått i tre måneder. Og planen er å ta dem på en landsdekkende turné, slik Tidemand og Gude gjorde det i sin tid.

– Det ville vært interessant å se hvordan maleriene mottas i ulike deler av Norge, sier Barbora Kysilkova.

Artikkelen fortsetter under bildet.

OMSTRIDT: Ståle Stenslie er kjent for å lage kunst på kanten. Hans siste prosjekt er intet unntak. Foto: ERIK HAUGEN ASPAAS Foto: ,

– Hvordan tror du ministerne tar imot disse bildene?

– De er offentlige figurer. Symbolbærere og de tre mest betydningsfulle kvinnene i landet vårt. Dette er ment som en ærbødig gest, men bildene er groteske og vil nok oppleves på flere måter, avslutter Stenslie.

Kunstneren er kjent for å skape kontroverser og har blant annet blitt stoppet av væpnet politi i forbindelse med prosjektet «Sense Memory», hvor han og hans kollega var ikledd et kunstnerisk verk som politiet trodde var bombedrakter.

Stenslie har blant annet en doktorgrad fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og har i tillegg til arbeidet med sin egen kunst, jobbet som kurator med fokus på medieaktivisme og elektronisk kunst.

Les også

Flere artikler

  1. Pluss content

    Hevnet voldtekt med penselen

  2. Pluss content

    Fortsatt hot etter 500 år: Bosch var den første surrealist

  3. Auksjonerer bort Edvard Munch til 416 millioner

  4. Facebook sensurerte Renoir-maleri: – Utrolig prippent

  5. Jesus forsvunnet fra Sarons Dal - har lett overalt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder