Mener ytringsfriheten er svekket 

Venstrepolitker Abid Raja: - Må verne om mennesker som Amal Aden

STØTTER: Generalsektretær i Norsk Presseforbund mener Amal Aden må få sikre rammer til å ytre seg – uavhengig av kostnad. Foto:Vidar Ruud,NTB Scanpix

Generalsekretær: – Uholdbart og uakseptabelt

Generalsekretær i Norsk Presseforbund Kjersti Stavrum synes det er trist at samfunnsdebattant Amal Aden måtte betale for eget vakthold. Hun etterlyser at regjeringen kommer på banen.

Artikkelen er over fem år gammel

Samfunnsdebattant Amal Aden forteller til VG lørdag at hun flere ganger måtte betale eget vakthold for å fortsette å skrive bøker og være aktiv samfunnsdebattant.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund Kjersti Løken Stavrum mener Adens situasjon er uakseptabel.

BAKGRUNN: Politiet har bedt meg dempe meg

ETTERLYSER SIKKERHET: Amal Aden frykter at hun taper sin frihet til å ytre seg, fordi politiledelsen ikke beskytter henne bedre. Foto:Kyrre Lien,

– Regjeringen er nødt til å bevilge penger slik at personer i samme situasjon kan ytre seg fritt uten å være redd for eget liv. Situasjonen til Aden er uholdbar og uakseptabel, og det blir et paradoks å skulle stå opp for ytringsfriheten når man må betale for sin egen sikkerhet, sier Løken Stavrum til VG.

Aden skal tidligere ha blitt slått ned av to somaliske kvinner, og har måtte avlyse en rekke møter grunnet trusler og frykt for eget liv.

– Droppet julebord

Generalsekretæren var selv ikke klar over hvor prekær situasjonen til Amal Aden faktisk var, før etter en episode i juletider i fjor.

– Hun er jo en del av PFU (Pressens Faglige Utvalg), og vi skulle ha en sosial sammenkomst før juletider hvor hun ikke dukket opp.

Amal Aden bekrefter overfor VG at hun ikke deltok på grunn av frykt for egen sikkerhet.

LES OGSÅ:Kjære Erna, gjør du nok for disse kvinnene?

– Amal er for mange et forbilde og eksempel på hvor viktig det er å verne om ytringsfriheten. Det at hun opplever at den blir innskrenket fordi hun ikke har trygge nok rammer rundt seg er synd. Det burde ikke være kostnader det sto på.

Fikk blodpøl-tegninger

Venstrepolitiker Abid Raja sier han selv fått en rekke truende meldinger gjennom årene som profilert politiker. Raja har ved flere ganger vært i kontakt med politiet, men har aldri blitt bedt om å dempe seg – slik Aden ble.

– Jeg har selv mottatt tegninger med mitt navn på som viser en person med kniv gjennom brystet, omkranset av en blodpøl. Jeg har mottatt flere trusler, og har vært i kontakt med politiet flere ganger, men aldri blitt bedt om å dempe mitt engasjement. Så hvis det gjøres forskjell på menn og kvinner her, så er det sjokkerende, sier Raja.

ENORM HETS: Venstrepolitiker Abid Raja mener hetsen kvinner som Amal opplever er mye større enn hva vi kan se for oss. Foto:Fredrik Solstad,

Han mener også at det norske samfunn ikke forstår hvor mye disse kvinnene faktisk ofrer når de bruker ytringsfriheten.

– Kvinner som Amal blir ikke bare kritisert for å si sin mening, men mottar også kulturell og religiøs sjikane. De blir en målskive fra sine egne i innvandrermiljøene, hvor hetsen ikke stoppe i sosiale medier, men tas ut på åpen gate.

Tror på løsning

I kjølvannet av det blodige terroranslaget i Paris uttalte statsminister Erna Solberg om hvordan ytringsfriheten ville stå sterkere etter hendelsen.

Den utviklingen har generalsekretær Løken Stavrum sett lite til.

– Jeg kan ikke se at vår vilje til å bruke ytringsfriheten er større en tidligere. Folk er muligens mer engstelig enn tidligere, og kanskje dette er noe vi burde forvente?

Raja deler Løken Stavrums synspunkter, men har stor tro på at hans kolleger i regjering vil støtte opp om de som ønsker å bruke ytringsfriheten.

– Vi må erkjenne at trusselbildet mot disse jentene er altoverskyggende. Jeg er sikker på at regjeringen vil komme på banen og sørge for at de har den nødvendige til å si sin mening.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder