Justisminister Anders Anundsen (Frp) viste før jul til rekordmange tvangsutsendelser av barnefamilier fra Norge til Afghanistan. Nå har Afghanistan fått nok. Foto:Robert S. Eik,VG

Afghanistan truer med å stenge for tvangsretur

Afghanistan advarer Norge om at fortsatt tvangsretur av barnefamilier vil få alvorlige konsekvenser for retursamarbeidet. Landet truer med å stenge grensen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa i Stortinget før jul at «det åpnet seg returmulighet» til blant annet Afghanistan da han forklarte hvorfor rekordmange lengeværende asylbarn ble sendt ut av landet i fjor.

Hans uttalelser kom en måned etter at afghanske myndigheter i en skriftlig hemmeligstemplet protest til Norge advarte mot de mange tvangsreturene av asylbarn, skriver Bergens Tidende.

Truer med å avvise barnefamilier

Afghansk UD peker på at Afghanistan er et farlig sted å være, at landet har store økonomiske problemer, og at det er mangel på husrom, arbeidsplasser og skoletilbud.

Myndighetene viser til returavtalen med Norge og ber om at familiereturer heretter må baseres på frivillighet. « ... ellers vil de bli avvist ved innreise til Afghanistan», heter det i protestbrevet.

I et slikt tilfelle kan ikke Norge lenger tvangsreturnere barnefamilier til Afghanistan.

Justisdepartementet ønsker overfor Bergens Tidende ikke å svare på spørsmål om den skriftlige protesten fra Afghanistan.

– Vi ber om forståelse for at vi trenger mer tid til å gå gjennom dette og må komme tilbake til saken torsdag, sier kommunikasjonssjef Gunnar M. Johansen.

Fulgte ikke instruks

BT har tidligere omtalt hvordan regjeringens løfte om å skjerme de lengeværende asylbarna aldri nådde politiet. Asyl-debatten førte blant annet til at Anundsen og Politidirektoratet gikk ut og beklaget hvordan saken hadde blitt håndtert.

Det ble også avdekket at Justisdepartementet ble varslet om utsendelse av av 133 barn i løpet av 2014 - i saker som kunne medføre medieomtale.

For å nå målene måtte ressurser internt i politiet omprioriteres. Arbeid som kastet for lite av seg ble avsluttet. Blant gruppen som får mindre fokus er utenlandske kriminelle, som er vanskelig å oppspore og tar mye tid.

I fjor høst begynte de endrede prioriteringer å gi resultater. Mens det i årets åtte første måneder i fjor ble sendt ut 25 lengeværende barn, var tallet 29 i september alene.

Ifølge Politiets utlendingsenhet ble det returnert flest barn til Afghanistan og Nigeria i 2014.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder