Grafikk: Stian Bråthen/Dan Kåre Engebretsen

Politiet vil måle responstid fra 2014

- Uansett hvordan vi organiserer politiet vil det skje at vi kommer for sent til å redde liv

Politiet får krav om å måle hvor lang tid det tar fra de får inn første melding om en hendelse til en patrulje er på et åsted.

Politidirektoratet (POD) vil i 2014 sette krav til måling av responstid.

- Ved å etablere enhetlige metoder for å måle responstid vil vi skaffe oss kunnskap som gjør at vi vil bli i stand til også å sette krav til responstid, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård i en pressemelding.

Først tidligst i 2015 vil det komme konkrete krav om maksimal reponstid fra POD. Politidirektøren mener krav om responstid vil tydeliggjøre hva publikum kan forvente seg av politiet.

SJEFEN: Politidirektør Odd Reidar Humlegård. Foto: Krister Sørbø / VG

- Kravene til responstid vil måtte ta hensyn til ulike faktorer som spredtbygde versus tettbygde strøk og hendelsens alvorlighet, sier Humlegård.

En time og 14 minutter

Pressemeldingen fra POD kommer to dager etter trippeldrapet på Valdresekspressen i Sogn og Fjordane.

Politiet brukte en time og 14 minutter på å komme seg til åstedet på fylkesvei 53.

Både ambulansemannskap og brannmannskap var da på plass. Det var brannmannskap som pågrep den trippeldrapssiktede 30-åringen.

Politiets lange responstiden skyldes riktignok også at Helse Førde brukte for lang tid til å varsle politiet om hendelsen.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har uttalt at det virker som om politiet har brukt for lang tid på å komme seg til åstedet mandag kveld.

- For sent til å redde liv

Politidirektøren er tydelig på at selv om det vil komme krav om responstid, så kan ikke politiet allitd være på rett sted til rett tid.

- Uansett hvordan vi organiserer norsk politi, og hvilke krav vi stiller til responstid, så vil det komme situasjoner hvor vi vil komme for sent til å redde liv, sier Humlegård.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder