ÅPENHJERTIG: Per Sandberg kommer med boken «Mot min vilje - oppklaring av et politisk liv» i morgen. Her forteller han åpent om sitt eget liv. Foto: THERESE ALICE SANNE

«Vi endte med å bryte og skubbe til hverandre. Så smalt det»

Per Sandberg om voldsepisoden i ny bok

Per Sandberg (53) angrer bittert på at han skallet og slo ned en asylsøker på fest.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det er i Frp-politikerens nyeste bok «Mot min vilje - oppklaring av et politisk liv», som kommer onsdag, at Sandberg forteller åpent om den kjente voldsepisoden fra 1996.

Han ønsker ikke å utdype bokens innhold før morgendagens pressekonferanse. Men i biografien forteller han åpenhjertig om hva som skjedde på den mye omtalte festen i Levanger i Nord-Trøndelag.

Sandberg hadde vært på byen med kona og noen venner da han inviterte med seg en asylsøker på nachspiel.

Her skal asylsøkeren raskt ha flagget at han var misfornøyd med timebetalingen han fikk utbetalt for en strøjobb han gjorde utenfor asylmottaket.

NY BOK: Per Sandbergs biografi «Mot min vilje - oppklaring av et politisk liv». Foto: FAKSIMILE/JURITZEN FORLAG

- Jeg reagerte på det, for det var ikke tillatt for asylsøkere å ta betalte strøjobber. Jeg påpekte at han burde være glad han hadde fått betalt i det hele tatt, siden han trolig ikke hadde lov til å ta seg betalt, skriver Frp-politikeren i boken.

Mener han var frekk

På etterfesten var også flere SV-tilhengere som kastet seg inn i diskusjonen, ifølge biografien.

Dette fikk Sandberg til å koke innvendig. Samtidig prøvde asylsøkeren, som han hadde invitert, å dra hjem - sur og irritert, ifølge boken.

- Jeg hadde ikke noe imot at han forlot selskapet, men ikke før han hadde gitt en uforbeholden unnskyldning, skriver Sandberg, og fortsetter:

- Det var respektløst og frekt.

På vei ut av døren havnet asylsøkeren og Sandberg i et voldsomt basketak.

- Vi endte med å bryte og skubbe til hverandre. Så smalt det. Hvem som slo først, husker jeg ikke. Men springskallen kom på ren refleks og så var det over. Opptrinnet varte knapt et halvt minutt, skriver Sandberg.

Frp-politikeren ble idømt en bot på 3000 kroner for episoden.

- Jeg gikk for langt, og det har jeg beklaget i ettertid, skriver Sandberg.

Reiser til eksotiske reisemål

I boken beskylder Sandberg stortingspolitikere for å prioritere eksotiske reisemål før fag når komiteene skal planlegge turer til utlandet.

Stortingets komiteer foretar jevnlig reiser i inn - og utland for å innhente informasjon i forbindelse med saker til behandling, og bygge kompetanse innen sitt fagområdet.

Ifølge Sandberg er det imidlertid ikke alltid dette som i realiteten er målet.

I boken «Mot min vilje» skriver han at det som regel oppstår diskusjon om hvor den ene, oversjøiske turen skal gå:

«Utgangspunktet for langreisen skal være fag, men i realiteten blir det ikke sånn. I virkeligheten finner komiteen i mange tilfeller et eksotisk reisemål først, og prøver etterpå å finne den faglige vrien som kan legitimere turen.», skriver Sandberg.

Han hevder imidlertid at han selv har lagt stor vekt på det faglige, og trekker frem en reise til Japan der komiteen ønsket å studere landets infrastruktur.

«Vi er ikke valgt inn på Stortinget for å dra på spennende og eksoktiske reiser, vi er der for å tjene det norske folk».

Sandberg takket i midten av oktober nei til å bli statsråd i den nye Høyre/Frp-regjeringen etter å ha deltatt aktivt i forhandlingene om regjeringssamarbeidet. Han har like fullt avvist at det betyr et farvel med rikspolitikken.

De neste fire årene skal han sitte i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

Sandberg har tidligere varslet at mange kommer til å bli opprørt av innholdet i boken «Mot min vilje».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder