- MODERNE: Nyåpnede Halden fengsel får skryt fra anerkjente Time Magazine. Foto: Scanpix

Norsk luksusfengsel blir verdensnyhet

Time Magazine: - Verdens mest humane fengsel

(VG Nett) Et av verdens største nyhetsmagasiner er dypt fascinert over Halden fengsel.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
HjemHalden fengselNorway Builds the World's Most Humane Prison

«Trompetfanfarene ljomer, tente lys og laks står på bordet. Kongen er på besøk. Dette er ikke en kabaretkveld på Det kongelige slott, men åpningsseremonien i Halden engsel».

Slik åpner et av verdens største nyhetsmagasiner, Time Magazine, rapporten fra Halden fengsel. Magasinet har ukentlig et opplag på 3,3 millioner eksemplarer og selges over hele verden.

Etter ti år med forberedelser, bygging og bruk av 1,5 milliarder kroner, er Halden fengsel Norges nyeste og mest moderne fengsel. Åpningen var 8. april. Fengselet er Norges nest største og huser 252 fanger, alt fra voldtektsmenn og drapsdømte til narkotikadømte.

Så moderne er det at det vekker oppsikt langt utenfor landets grenser. Fengselsleder Are Høidal synes det er stas med den internasjonale oppmerksomheten - men undrer seg også.

- Vi har et moderne og nytt bygg, men fengselet er ikke så veldig eksepsjonelt utover det, sier han til VG Nett.

(Saken fortsetter under bildet)

KONGEN PÅ BESØK: Kong Harald og justisminister Knut Storberget besøkte Halden fengsel under åpningen for to måneder siden. Foto: Scanpix

Duft av appelsinsorbet

Time lar seg imponere av fengselets lydstudio, flatskjermer, joggeløype og eneboliger der innsatte kan ha besøk av familiene sine. Magasinet kaller fengselet verdens mest humane.

«Til forskjell fra mange amerikanske fengsler stinker ikke luften her svette og urin. I stedet preges duften av appelsinsorbet fra kjøkkenet der fangene kan ta kokkekurs», skriver magasinet.

Fengselsleder Høidal tror at det er norsk kriminalomsorg som er verdens mest humane, snarere enn kun Halden fengsel.

- Det er mange andre fengsler i Norge som er veldig humane. Humaniteten ligger i bunnen av hele kriminalomsorgen. Vi er stolte av å ha et humant fengselssett, sier han.

Gode forhold

Time Magazines skribent William Lee Adams intervjuer blant andre en av arkitektene bak fengselet, Hans Henrik Høilund. Han sier at det er svært viktig at fengselet ser mest mulig ut som verden utenfor.

- Det skal ikke se for fiendtlig ut, sier han.

Dette tror også fengselsleder Høidal er noe av det som gjør at Halden fengsel skiller seg ut.

- Det er tenkt moderne. Vi har et fengsel uten gitter, men satser på sterkt glass isteden. Jeg tror at det er arkitekturen som gjør det spesielt. Vi har et stort område som ser flott ut både ute og inne, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

STOLT: Fengselsleder Are Høidal synes det er morsomt med internasjonal oppmerksomhet. Foto: Linn Cathrin Olsen, VG

Fokuserer på samholdet

Time velger, tross alt det moderne utstyret, å fokusere på det de mener er fengselets fremste kvalitet: Forholdet mellom innsatt og ansatt.

«Vaktene har ikke våpen fordi det skaper sosial distanse mellom fangene og dem. De spiser middag og bedriver idrett sammen», skriver magasinet. Samtidig påpeker de at halvparten av vaktene er kvinner, og at de innsatte selv kan få si sin mening om hvordan fengselet kan forbedres.

Høidal tror imidlertid ikke at forholdet mellom de ansatte og innsatte er bedre i Halden enn i andre fengsler.

- Samarbeid er ideen bak hele den norske kriminalomsorgen. Alle norske fengsler har for eksempel kontaktbetjenter. Men de har vel ikke vært i så mange andre norske fengsler, og synes nok at det er litt spennende fordi det ikke er sånn i andre land, tror han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder