Reservasjonsbråket: Sjekk din ordfører her

Over hele landet svarer ordførerne på om de vil la sine fastleger få reservere seg mot å henvise pasienter til abort.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I VGs kart kan du nå sjekke hva ordføreren i din hjemkommune har svart på ordførerundersøkelsen.

Frithjof Jacobsen kommenterer: Verre og verre for Erna

Så langt (torsdag 30. januar klokken 16) har 322 ordførere svart på følgende spørsmål:

«Regjeringen arbeider med et forslag som kan gi kommunene rett til å avgjøre om fastlegene skal ha anledning til å reservere seg mot å henvise pasienter til abort. Vil du eller vil du ikke at legene i din kommune skal ha rett til å reservere seg mot å henvise kvinner til abort?»

Over halve Norge sier nei

FÅR MOTSTAND: Statsminister Erna Solberg (H). Foto:

Blant ordførerne som har tatt stilling til spørsmålet svarer 254 ordførere nei og 25 ordførere ja til reservasjonsrett i sine kommuner.

Høyre-Julie om dagens abort-ordning: - Et overgrep

Blant de ordførerne som har svart er også 95 ordførere fra Høyre. Av disse sier hele 53 ordførere nei til å la fastleger i sin kommune reservere seg.

- Vi har stor takhøyde for debatt i Høyre og undersøkelsen viser at dette er en sak som skaper stort engasjement i partiet fordi mange, som meg, er opptatt av kvinners rettigheter, sier Erna Solberg til VG.

Nei, nei, nei

Hennes egne ordfører benytter i hvert fall dette taket til å si tydelig fra:

- Det blir ikke lett å få folk til å forstå at dette vil bidra til at kvinner slipper å møte reservasjonsleger, og dermed er jeg imot, sier Oslo-ordfører Fabian Stang (H) til VG.

- Jeg ønsker en best mulig legetjeneste i min kommune, og det innebærer at legene skal utføre de oppgavene befolkningen venter av dem, sier Moss-ordfører Tage Pettersen (H).

- Abort er lovlig i dette landet. Dette må den enkelte kvinne selv avgjøre, mener Porsanger-ordfører Knut Roger Hanssen (H).

- I vår kommune vil dette skape store problemer, sier Berlevåg-ordfører Karsten Garmann Schanche (H).

Så langt har svært få kommunestyrer behandlet spørsmålet, og ordførerne svarer derfor i de fleste tilfeller på vegne av seg selv og ikke hele kommunen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder