SEIERHERRER: Statsminister Odvar Nordli (A) og partileder Reiulf Steen (A) jubler for fotografene etter en spennende valgopptelling. Foto: NTB Scanpix

Stortingsvalget 1977: Thriller-valg ga «feil» vinner igjen

De to røde partiene beholdt flertallet på Stortinget, selv
om de fire borgerlige fikk flere stemmer.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Lenge ser det ut til at de borgerlige vil vinne, men dagen etter valget blir det funnet en gjenglemt konvolutt med SV-stemmer i Nordland. Dermed vipper flertallet tilbake til rødt.

Kommunistene har hoppet ut av Sosialistisk Valgforbund siden sist, og partiet har skiftet navn til Sosialistisk Venstreparti. Takken fra velgerne er at de raser fra 16 til 2 mandater.

Arbeiderpartiet øker sin oppslutning, og det gjør at de to røde partiene beholder flertallet på Stortinget – med minst mulig margin.

Til sammen har de 46,5 prosent av stemmene i ryggen.

Gro

4. februar 1981 går Odvar Nordli går av, og vi får vår første kvinnelige statsminister: Gro Harlem Brundtland. I første omgang sitter hun bare frem til valget samme høst.

På borgerlig side faller både Fremskrittspartiet og Det Nye Folkepartiet helt ut av Stortinget denne gangen. De fire borgerlige partiene som kommer inn, har til sammen 49,4 prosent av stemmene – altså flere enn de to røde. Igjen har valgordningen pekt ut siden med færrest stemmer som vinner.

Dagens system med ett utjevningsmandat i hvert fylke ville gitt 77 representanter på venstresiden og 78 på høyresiden – altså «riktig» vinner.

Et system der stemmene i alle fylker var like mye verdt, ville også gitt 77–78 i favør av de borgerlige.

– Da ville sannsynligvis Lars Korvald (KrF) blitt statsminister og Kåre Willoch (H) finansminister, sier historiker og SV-politiker Hans Olav Lahlum.

– Og abortloven ville kommet minst fire år senere. Dette var en viktig sak i 1977, og de borgerlige partiene var imot. Nå ble den vedtatt med én stemmes overvekt i 1978, sier Lahlum.

Lahlum er usikker på om en borgerlig regjering i 1977 ville blitt en suksess.

– De økonomiske problemene på slutten av 1970-tallet kunne også slått tilbake på en borgerlig regjering, slik at det ble Arbeiderpartiet som slo tilbake og gjorde et godt valg i 1981, sier Lahlum.

Ikke engang Kåre Willoch selv tror at alle problemer ville vært løst med en borgerlig regjering i 1977.

– Det ville blitt en raskere avvikling av den politikken som skapte krisen, men det ville blitt ganske tungt. I 1977 var ikke de borgerlige partiene helt enkle å ha med å gjøre, for å si det forsiktig, sier Willoch.

Slik gikk det

Stortinget 1977–1981.

Se detaljene her!

Slik kunne det gått

Dagens ordning med ett utjevningsmandat i hvert fylke ville gitt borgerlig flertall.

Se detaljene her!

Borgerlig flertall ville det også ha blitt hvis hele landet var én valgkrets med sperregrense 4 prosent.

Se detaljene her!

Dette skjedde også 1977–1981

  • Vinteren 1978: Norske FN-styrker til Libanon.
  • 30. november 1979: Etter seks timers debatt vedtar Stortinget å bygge ut Alta-Kautokeino-vassdraget. Voldsomme protester de neste årene.
  • 12. januar 1980: Statens filmkontroll forbyr Monty Python-filmen «Life of Brian».
  • 11. februar 1980: Første Pizza Grandiosa produseres.
  • 27. mars 1980: Alexander Kielland-ulykken. 123 mennesker dør.
  • 9. september 1981: Norge slår England 2-1 i en VM-kvalifiseringskamp i fotball.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder