Drapssiktet 15-åring: «Det har vært et desperat rop om hjelp»

INNENRIKS

KRISTIANSAND/OSLO (VG) I et åpent leserinnlegg fra februar i år skriver den drapssiktede 15-åringen om sin fortid med psykiske lidelser.

Publisert: Oppdatert: 11.06.18 20:43

«Jeg var en stor fare for meg selv, noe legene burde ha sett», skriver 15-åringen i det fem måneder gamle innlegget.

Administrerende direktør Jan-Roger Olsen ved Sørlandet sykehus bekrefter at den siktede jenta har vært til behandling i barne- og ungdomspsykiatrien ved sykehuset over lengre tid.

– Vi oppfatter at dette har skjedd i godt samarbeid med kommunen, sier Olsen til VG.

Venninner om knivdrepte Marie (17): – Den snilleste jenta jeg vet om

Gjentatte ganger har nødetatene rykket ut etter jentas trusler om å ta sitt eget liv.

I sitt åpne leserinnlegg forteller hun om episodene.

«Det har hele veien vært et rop om hjelp. Jeg har vist min frustrasjon, fortvilelse, og tristhet med alvorlige, drastiske handlinger. Jeg visste ikke selv hva jeg ville, eller hva som kunne hjelpe meg. Jeg visste bare at noen måtte gjøre noe», skriver hun.

Jenta flyttet i 2006 til Kristiansand fra et annet sted i Norge. Hun har hatt en trøblete oppvekst med problemer i hjemmet og havnet under barnevernets omsorg.

«Konstant alarmberedskap»

Olsen ved Sørlandet sykehus opplyser til VG at de ikke ønsker å kommentere jentas innlegg på nåværende tidspunkt.

– Vi blir mer enn gjerne med i debatten i ettertid og ser hva vi kan gjøre for at denne typen hendelser ikke skal skje igjen, sier Olsen.

Sykehusdirektøren: – Usedvanlig trist

Saken fortsetter under bildene fra utenfor Coop-butikken der det har blitt lagt ned blomster etter hendelsen.

1 av 5BLOMSTER: Marie Skuland (17) ble knivdrept på jobb onsdag kveld. Den siktede er en 15 år gammel jente. Ordfører Jørgen Kristiansen la ned blomster utenfor coop. FOTO: ODIN JÆGER, VG

Han forteller at sykehuset nå jobber spesielt med å ivareta pårørende, i tillegg til ansatte på best mulig vis.

– De langsiktige vurderingene for hva som kan gjøres annerledes har vi så langt ikke adressert. Det vil være naturlig å gjøre det når den akutte situasjonen er håndtert, sier direktøren.

Siktede erkjenner ikke straffskyld: – Hun er dypt fortvilet

Også Fædrelandsvennen skriver at jenta har vært i kontakt med barnevern, psykisk helsevern og politiet det siste året.

Jenta, som nekter straffskyld både for drap og drapsforsøk, skriver i innlegget at hun gjennom barndommen har vært i «konstant alarmberedskap».

«Føler meg mislykket»

Hun beskriver seg selv som en jente med umenneskelig høye krav og forventninger til seg selv. I perioder har hun forsøkt å avslutte livet ved flere anledninger, ifølge leserinnlegget.

«I disse periodene så er selvhatet, skammen, og skyldfølelsen sterk. Jeg føler meg mislykket, ensom, og at jeg er et barn ingen orker å vise kjærlighet for», skriver hun.

Det var onsdag kveld at hun gikk til angrep på to personer med kniv inne på Sørlandssenteret i Kristiansand. Marie Skuland (17) døde av skadene, mens en 23 år gammel kvinne ennå ligger på sykehus med kritiske skader.

Jenta hadde da rømt fra en barnevernsinstitusjon i nærheten. Hun er nå innlagt på barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling i Arendal.

Tidligere politianmeldt

Politiet har begjært to ukes varetektsfengsling med brev- og besøksforbud for 15-åringen. Hun har ikke vært i stand til å avhøres ennå, opplyser hennes forsvarer Hege Klem.

Jenta forteller i innlegget fra februar om en lav tillit til psykiatrien. «Jeg følte meg så alene og usynlig», skriver hun.

«Det har vært et desperat rop om hjelp. Om det å bli sett og hørt.»

Påtaleleder Cecilie Pedersen Hille sier til Fædrelandsvennen at 15-åringen er kjent av politiet for forhold som er straffbare. Jenta er tidligere politianmeldt, opplyser Hille.

– Men, hun er hverken domfelt eller bøtelagt for noe.15-åringens historikk er noe vi undersøker videre med tanke på bakgrunn for drapet og motiv, sier påtalelederen til avisen.

Jenta avslutter sitt leserinnlegg med et takk til nødetatene som har hjulpet henne.

Her kan du lese mer om