REAGERER: Line Oma, som var en varslerne mot Trond Giske, angriper Haddy Njie i et kraftfullt innlegg på Facebook. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Giske-varsler til Haddy Njie: Du tråkker på meg

Line Oma slår tilbake mot Trond Giskes kone Haddy Njie, som hun mener kaller henne en løgner. Njie svarer med å si at hun forstår reaksjonene, men at også varslere må tåle å bli motsagt.

 • Bjørn Haugan
 • Frank Ertesvåg
 • Håvard Kristoffersen Hansen

I et åpenhjertig innlegg på Facebook tar Oma et kraftfullt oppgjør med Haddy Njie og boken hun ga ut torsdag.

Hun innleder:

«Kjære Haddy. I går gråt jeg for første gang siden jeg varslet om seksuell trakassering av din mann, Trond Giske.

Jeg gråt ikke fordi jeg var rørt av din fremstilling, men fordi du velger å bruke din makt, rekkevidde og innflytelse til å kalle meg en løgner. Til å tråkke på alt jeg har gjort for å stå opp for meg selv, for andre kvinner som er utsatt for seksuell trakassering, for at våre døtre skal vokse opp i et samfunn der kultur er endret, der de slipper like mange opplevelser av maktmisbruk og trakassering som tidligere generasjoner».

Les også: Haddy Njie anklager Hadia Tajik for kampanje mot Giske

KJENT PAR: Programleder, journalist og artist Haddy Njie (40) og tidligere statsråd og Ap-nestleder Trond Giske (52) fotografert på vei til Oslo domkirke og tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenbergs begravelse sommeren 2018. Foto: Mattis Sandblad, VG

Oma skriver at det å stå frem som offentlig varsler mot det som da var en av Norges mektigste menn, var ikke lett. Hun skriver at den gangen satt hun flere ganger knytt i angst for hvilke konsekvenser det kunne gi henne personlig.

Boken får terningkast fem av VGs anmelder: «Haddys uppercut!»

«Jeg gjorde det likevel. I går kom det som oppleves som represaliene:

Du sier selv at Giske var naiv i forhold til sin egen makt. I går demonstrerte du at ikke du heller forstår bruken av egen makt. Du er en av Norges mest kjente kvinner, du har fått privilegiet av å skrive en bok, din stemme når lengre enn de fleste andres stemmer. Stemmen din bruker du til å tråkke på min og andre varsleres historier om seksuell trakassering, du bruker den til å kalle meg en løgner».

Giske til psykiater midt i stormen: «Trond har gjort noe veldig alvorlig!»

Hun skriver at i februar 2018 ønsket Trond Giske å beklage til henne personlig, og at det står i skarp kontrast til den hun lese boken som kom torsdag.

«Jeg føler meg nesten trakassert på nytt. Jeg forstår ditt behov for å fortelle din historie. Jeg skjønner at det har vært vanskelig og vondt. Det som er synd, er at du i det vanskelige og vonde ikke ser at du tråkker på andre kvinner som også har hatt det vondt og vanskelig. Kunne du ikke spart deg for det», spør Oma, som i flere år har vært bydelsordfører for Arbeiderpartiet i Gamle Oslo.

Haddy Njie i ny bok: Trond så langt nede at han mente det var best han forsvant

– Jeg har også en datter

Oma skriver videre at det er flere familier som har hatt det vanskelig og om sin egen familie.

– Jeg har også en datter på tre år som har hatt en mamma i stormen, en mamma med stadig forknytte og skjelvende hender. En mamma som ikke er mentalt til stede. En mamma som har brukt alle krefter på å gå på jobb, være bydelsordfører, være varsler og forkjemper for kulturendring, og som samtidig forsøker å være en god mamma. En mamma som kun har klart å holde hodet over vann på grunn av en god pappa i familien. Nei, noe bok har ikke jeg hatt tid eller krefter til å skrive, skriver hun.

Njie svarer slik:

– Jeg setter pris på at Line Oma forteller om sin opplevelse av boka, og jeg forstår godt at det er vondt for henne at den kommer ut. Men på samme måte som hun står ved sin sannhet, og ved det hevder at Trond snakker usant, må jeg få stå ved min og den dokumentasjonen jeg har hatt tilgang på i sammenheng med boka.

Hun legger til:

– Det kan godt hende jeg undervurderer hvor hardt mine ord kan ramme. Det har jeg godt av å utfordres på. Jeg hører gjerne mer om det Oma beskriver om sine opplevelser både som mor, varsler og politiker. Men jeg kommer fortsatt til å mene at vi alle, også varslere, må tåle å bli motsagt, skriver Njie.

STØTTER OMA: Sunniva Andreassen er tidligere AUF-er og Giske-varsler. Hun gir Line Oma full støtte i reaksjonen på Haddy Njies bok. Foto: Line Møller, VG

VG har kontaktet Line Oma. Hun skriver i en tekstmelding til VG fredag: «Ingen kommentar til noen nå.»

En annen av varslerne mot Trond Giske, som sto frem åpent, var Sunniva Andreassen. Hun ønsker heller ikke å la seg intervjue, men gir VG tillatelse til å gjengi hennes reaksjon på en lukket Facebook-profil fredag.

Der skriver Andreassen:

«En ting skal være sikkert, at å kjempe mot undertrykkelse og for frihet er ingen lett kamp. Det er en kamp som må tas gang på gang. Denne uken nådde motstanden mot Metoo-bevegelsen et nytt nivå av lavmål. Det står respekt av Line Oma som aldri gir opp kampen for likeverd, til tross for helt sinnsykt drøye påstander. Mange støtter deg Line.»

Sunniva Andreassen sto frem som en av Giske-varslerne på nyåret i 2018. Hun varslet to hendelser fra tiden hun var var medlem i Aps ungdomsorganisasjon, AUF.

Aps ledelse konkluderte med at Giske hadde brutt partiets interne regler om seksuell trakassering. Det er ikke konkludert med at Giske brøt loven om seksuell trakassering.

Stod frem

Line Oma vakte oppsikt da hun valgte å stå frem åpent som en av varslerne mot Trond Giske i den opphetede Giske-saken i januar 2018. Da fortalte hun til NRK at hun hadde blitt godt behandlet og tatt på det største alvor da hun gikk til partileder Jonas Gahr Støre med sin historie i romjulen.

Hun beskriver hvordan hun opplevde fredag 29. oktober i 2010.

Da var Line Oma er 23 år gammel og fersk som praktikant på den norske ambassaden i Indias hovedstad New Delhi.

Trond Giske var 43 år gammel, og Norges nærings- og handelsminister på offisiell utenlandsreise. Utpå kvelden drar selskapet fra ambassaden videre til en av de mer ekslusive nattklubbene i New Delhi.

– Da vi skal forlate stedet presser han meg opp mot veggen. Og stikker tungen sin ned i halsen min, mot min vilje. Jeg var helt uforberedt. Etterpå spør han om jeg skal være med han til hotellet, noe jeg sier nei til, fortalte Oma til statskanalen.

Hun beskrev hendelsen som sjokkerende og ubehagelig, og sier hun husker at hun følte på en flauhet der og da. NRK snakket også med en annen som var til stede på arrangementet, som sa vedkommende så en situasjon som ikke passer seg for en statsråd og en praktikant.

VG har kontaktet Trond Giske, men har foreløpig ikke fått svar på om han ønsker å kommentere det Oma skriver.

Mer om

 1. Seksuell trakassering
 2. Trond Giske
 3. Haddy N'jie
 4. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. NRK har evaluert «Lindmo»-intervjuet med Haddy Njie: – Et hav av ting vi kunne gjort annerledes

 2. Giskes sterkeste kort

 3. Haddy Njie i ny bok: Trond så langt nede at han mente det var best han forsvant

 4. Uklart om Haddy Njie leder «Kvelden før kvelden»

 5. Haddy Njie anklager Hadia Tajik for kampanje mot Giske

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder