Ap-Tajik om 31 blanke Raja-stemmer: - Noen tåler ikke ansiktet på hverandre

Abid Raja ble gjenvalgt som visepresident - mot 31 blanke stemmer. Ap-nestleder Hadia Tajik sier det viser at noen i regjeringspartiene «ikke tåler ansiktet på hverandre». - Politisk spill, sier Raja.

– Vi visste allerede at de var politisk uenige seg i mellom i regjeringspartiene. Nå er det også dokumentert at noen av dem heller ikke tåler ansiktet på hverandre. Det er en litt uvanlig situasjon, vil jeg si. Det kan også være litt av forklaringen på hvorfor det virker å være så vanskelig for dem å komme til felles løsninger for folk i vanskelige saker, sier Ap-nestlederen til VG.

les også

Frp-Amundsen vil fjerne Raja som visepresident på Stortinget

UVANLIG SITUASJON: Ap-nestleder Hadia Tajik om konstitueringen av presidentskapet i dag. Foto: Frode Hansen

Flere partirepresentanter stemte blankt

Etter dager med oppstyr rundt Rajas rolle i presidentskapet, ble han i dag gjenvalgt - men 31 representanter stemte blankt. Frps stortingsgruppe er på 27 personer, noe som betyr at fire fra andre partier også utførte en stille protest.

Per Willy Amundsen, som tok initiativ til å fjerne Raja fra presidentskapet etter hans gjentatte angrep på Frps retorikk, er åpen om at han stemte blankt.

les også

Amundsen møter motstand i Frp– lite støtte til å vrake Abid Raja

– Det er ingen overraskelse at jeg vedgår at jeg stemte blankt, men det var overraskende at flere enn Frps representanter stemte blankt, sier han til VG.

– Hvorfor var det viktig for dere?

– Det handlet om at vi måtte trekke en linje i sanden. Nok er nok. Vi finner oss ikke i hva som helst. Det var et tydelig signal i så måte.

les også

Usikkert om Frp støtter Raja (V) som Stortingets visepresident

Raja: Veldig glad

Raja sier til VG at han er glad for at et stort flertall stemte på ham.

– Jeg er veldig glad for at 80 prosent av stortingsrepresentantene stemte på meg.

– Hva sier du til at 31 stemte blankt, trolig mange fra Frp?

– Jeg sier det samme, jeg er glad for at 80 prosent stemte for at jeg fortsatt skal være Stortingets ombud i kampen for ytringsfrihet, demokrati, likestilling og mangfold. Når Frp ber om skriftlig votering, så er det fordi hele Frp har tenkt å stemme imot. Man kan gjerne kalle det for politikerspillet.

– Angrer du på kronikkene du skrev ettersom det har skapt så mye kaos?

– Nei, det har skapt en god debatt. 

– Tajik sier de 31 stemmene viser at folk i regjeringspartiene ikke tåler ansiktene på hverandre?

– Jeg svarer fortsatt at jeg er glad for at 80 prosent stemte på meg.

SV-leder Audun Lysbakken sier de blanke stemmene viser at det ikke akkurat er noen kjempestemning i regjeringen.

– Dette er enda et kapittel i en pågående borgerlig samlivskrise. Regjeringen har først og fremst problemer fordi den fører upopulær politikk, men etterhvert som det går nedover øker konfliktnivået internt, sier han.

les også

Støre tar Raja i forsvar i Facebook-innlegg

Minst fire fra andre partier stemte mot

Stortinget ble konstituert tirsdag. Presidentskapet velges hvert år, men det er vanlig at de sitter hele stortingsperioden.

Abid Raja ble foreslått som visepresident av Venstres parlamentariske leder Terje Brevik. Det kom ingen andre forslag. Frps Bård Hoksrud ba om skriftlig votering.

Voteringen viste at 128 stemte for Raja. 31 stemte blankt.

Foto: Tore Kristiansen, VG

– Sedvane

les også

Frp i Oslo: Gikk fra styringsparti til miniparti

Raja ble tatt i forsvar, blant annet av partikollega Carl Erik Grimstad og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Støre skrev et innlegg på Facebook at Rajas påpeking av at begreper som snikislamisering, nettopp er slikt en visepresident i Stortinget bør markere:

– Å løfte fram slike stemmer er en viktig del av å være ombudsmann – for alle oss på Stortinget – og ikke minst for én i Stortingets presidentskap, fremholdt Støre.

Heller ikke i eget parti fikk Amundsen noen varm støtte for å kjøre en prosess for å fjerne Raja som visepresident.

Saken ble behandlet på gruppemøte i Frp mandag. Parlamentarisk leder i Frp, Hans Andreas Limi, svarer «vi får se» når VG spør om partiet vil fremme en motkandidat til Raja.

Det endte med at de ikke fremmet noen annen kandidat, men valgte å kreve skriftlig avstemning, slik at Frp-representanter kunne markere at de ikke stemte på ham.

Foto: Tore Kristiansen, VG

Frp har tidligere kjempet en prinsipiell kamp mot at andre parti skal blande seg inn i hvem enkeltpartier nominerer til verv som fordeles mellom partiene, ut i fra valgresultatet.

De gjorde under den betente debatten om Carl I. Hagen skulle få plass i Nobelkomiteen.

2. visepresident Morten Wold skrev den gangen at «det er sedvane at partiene ikke blander seg inn hos hverandre når det gjelder hvilke kandidater som fremmes».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder