Tromsø kommune om Hurtigrutens helsepersonell: − Får ikke til et samarbeid

Tromsø kommune overtar det medisinske ansvaret for MS «Roald Amundsen». De to skipslegene er fritatt fra sine oppgaver og sitter på lugarene sine.

 • Martin S. Folkvord
 • Pernille Solheim

Artikkelen er over 83 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Det forteller kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen i Tromsø kommune på en pressekonferanse torsdag.

– Vi får ikke til et samarbeid som vi anser som forsvarlig, sier Kristoffersen.

Til VG utdyper hun:

– Vi har forsøkt å få klare rutiner på hvordan vi skal samarbeide, men det har vi ikke lyktes med. Har vi ikke det, så har vi ikke en forsvarlig oppfølging.

Dette skjer etter at kommunen og Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) gjennomførte en befaring på skipet onsdag. Der kom det frem at flere om bord hadde symptomer på covid-19.

NY TEST: Smitte-teamet fra Universitetssykehuset i Nord-Norge og Tromsø Kommune går ombord MS «Spitsbergen» for å teste alle for Covid-19. Skipet ligger til kai ved siden av MS «Roald Amundsen». Foto: Rune Stoltz Bertinussen

I tillegg ble det klart at deler av mannskapet hadde minglet da de ventet på de første testresultatene lørdag ettermiddag, forteller Kristoffersen.

– Dermed kan kan noen ha blitt smittet etter at prøvene ble tatt, og det er behov for å teste alle på nytt, sier kommuneoverlegen.

Svarene på den nye runden med tester ventes i løpet av torsdag ettermiddag. Også skipslegene er testet, siden det er mulig at de kan være smittet. Totalt er det rundt 160 personer om bord for øyeblikket, sier Kristoffersen.

Kort tid etter pressekonferansen kom nyheten om at to nye av mannskapet på MS «Roald Amundsen» er innlagt med covid-19 ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

Til VG sier Øystein Knoph i Hurtigruten at de respekterer de medisinskfaglige vurderingene som er gjort av kommuneoverlegen og ekspertisen i Tromsø kommune og ved UNN.

– Vi skal fortsette det gode samarbeidet vi har med alle som bidrar til en god og forsvarlig håndtering av situasjonen rundt MS Roald Amundsen i Tromsø, skriver han i en SMS.

VG har stilt Knoph oppfølgingsspørsmål om hvordan Hurtigruten kan kalle samarbeidet med Tromsø kommune forsvarlig, når kommuneoverlege Kristoffersen sier at de ikke får til et forsvarlig samarbeid med Hurtigrutens skipsleger. Spørsmålet har foreløpig ikke blitt besvart.

Mer om

 1. Hurtigruten
 2. Roald Amundsen
 3. Tromsø
 4. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Smitteferden

 2. Smitteutbrudd på Hurtigruten: Fire ansatte innlagt på sykehus

 3. 29 nye coronasmittede på Hurtigruten

 4. Erna Solberg skuffet etter smitteutbrudd på Hurtigruten

 5. Hurtigruten: Skipslegen ville ikke kontaminere ambulanse – fraktet to passasjerer i taxi

Fra andre aviser

 1. Alle på hurtigruteskipet Roald Amundsen testes på nytt

  Fædrelandsvennen
 2. Hurtigruten-lege ville ikke kontaminere ambulanse – fraktet passasjerer i drosje

  Aftenposten
 3. Hurtigruten: 33 ansatte testet positivt for coronaviruset

  Aftenposten
 4. Hurtigruten: Skipslegen ville ikke kontaminere ambulanse – fraktet to passasjerer i taxi

  Aftenposten
 5. Fire nye positive koronatester på Roald Amundsen

  Bergens Tidende
 6. 35 ansatte smittet av korona på Hurtigruten. 387 passasjer må testes.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no