Solberg om Frps bompengevedtak: – Det er en lettvint løsning

Statsminister Erna Solberg (H) mener Høyre må snakke om annet enn bompenger, hvis partiet skal vinne valget i de store byene.

I januar fikk Solberg drømmen om en borgerlig flertallsregjering oppfylt, da KrF gikk inn i regjeringen.

Men alt er likevel ikke rosenrødt. Ifølge NTB ville regjeringspartiene kun fått 38,6 prosent av stemmene dersom valget var i dag. Langt unna en flertallsregjering.

– Vi må innrømme at det går litt dårlig for alle fire partiene i regjering. Det skyldes delvis hvordan regjeringen ble født, blant annet med diskusjonene internt i KrF om vanskelige saker, sa Solberg da hun i dag avholdt sin halvårlige pressekonferanse.

En fersk meningsmåling i VG viser at Høyre sliter i statsministeren hjemby, Bergen. Mens Folkeaksjonen Nei til mer bompenger er størst for andre måned på rad, får Bergen Høyre kun 16 prosent oppslutning.

– Det er for dårlig. Men det er viktig å huske på at man skal velge kommunepolitikere som skal ta stilling til reguleringsplaner, kvaliteten i skolen og eldreomsorg. Det er dette hverdagen i politikken handler om, og da er det viktig å vite hva velgerne får når de stemmer på et parti, sier Solberg til VG.

TØFT ÅR: Skandaler i Frp, gjennomslag for prinsippsaker i KrF og Venstre og den store bompengedebatten har gjort det første halvåret med en borgerlig flertallsregjering utfordrende for statsminister Erna Solberg. Foto: Terje Bringedal, VG

Velger samarbeidspartier fritt

Både i Bergen og i Oslo har Høyre åpnet for å samarbeide med bompengepartiet. Statsministeren har tidligere advart mot ensakspartier.

– De lokale partiene skal stå fritt til å samarbeide med hvem de vil. Det er innholdet i politikken som skal være avgjørende. Å samarbeide med bompengepartiene er teoretisk ikke vanskelig for oss. Men det kommer helt an på hva de ønsker å prioritere.

For å vinne tilbake stemmer i de store byene, blir det viktig for Høyre å snakke om andre temaer foruten bompenger, mener Solberg.

– For det er alt det andre som er viktig. Ønsker du et skifte, skal du stemme Høyre. For vi vet ikke hvem bompengepartiene vil støtte.

les også

Dårlig år for styringspartiene

På pressekonferansen benyttet Solberg anledningen til å kommentere Theresa Mays avgang i Storbritannia. og den økende polariseringen i flere europeiske land. Hun passet også på å komme med et lite stikk til bompengepartiene.

– Mange partier tilbyr enkle løsninger på komplekse problemer. Det ser vi også tendenser til i vårt eget land.

– Men Frp har nylig gått inn for å fjerne bompenger ved å ta 100 milliarder kroner fra oljefondet. Er ikke det en lettvint løsning og?

– Jo, det er en lettvint løsning. Og den bryter med grunnlaget for regjeringens økonomiske politikk og handlingsregelen.

Solberg har tidligere uttalt til VG at hun forstår hvorfor befolkningen reagerer på høye bompengetakster.

– Vår felles utfordring er at klimatiltak gir lavere inntekter. Elbiler gir lavere utslipp, men også lavere inntekt. Regjeringen diskuterer nå hvordan vi kan løse dette problemet.

les også

Frp-fylkesledere: Kan vente til august med bompenge-kutt

– Satser på klima

I sin halvårlige oppsummering la Solberg vekt på den gode økonomiske veksten.

– Norske bedrifter melder om den høyeste veksten siden 2012. Samtidig ser vi at arbeidsledigheten synker ytterligere, og er nå lavere enn på samme tidspunkt i fjor.

Statsministeren la også frem ti punkter hun mener viser hvordan regjeringens satser på klima.

– Regjeringen tar klimautfordringene på alvor, selv om vi ikke er
enige i alle de tiltakene som klimademonstrantene krever. Klimapolitikken vil føre til endringer i hverdagen. Men vi må stoppe utslippene, ikke utviklingen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder