Vedum provoserte Erna-rådgiver: - Ville vise frem bunaden

En bunadskledt Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum gikk rett i strupen på statsminister Erna Solberg under Stortingets spørretime onsdag. Hun slår tilbake og sier hans regjering har lagt ned flere fødestuer enn hennes.

Det gikk så hett for seg i vandrehallen på Stortinget etter dagens spørretime om det norske fødselstilbudet, at statsministerens statssekretær, Rune Alstadsæter, måtte gå bort til bunadskledte Vedum fordi han hele tiden stilte seg bak Solberg da hun lot seg seg intervjue.

– Vi forstod at han ville vise frem bunaden og fant en løsning etter at statsministerens intervjuer var over, da vi arrangerte en kort fotoseanse med dem begge, sier Alstadsæter.

– Fikk du den da du var 18 år, spurte statsministeren ham.

Vedum bekrefter at han stilte seg bak Solberg da hun ble intervjuet - han sier at det er fordi hadde håp om å havne i en duell med henne om saken på TV.

– Jeg har gjort det samme i dress mang en gang. Når Solberg blir intervjuet i etterkant av krevende debatter, er det vanlig at det blir dueller om saken. Så vil Høyre og statsministeren at det ikke skal bli en duell fordi det er lettere for dem. Jeg møter Erna Solberg når som helst i et TV- eller radiostudio om dette.

De to fortsatte feiden etter spørretimen var over der Sp-lederen og hans våpendragere etter tur hadde angrepet henne for å svekke fødetilbudet.

Blant stedene som ble trukket frem i diskusjonen var altså Helgeland, der Solberg selv ble møtt av bunadskledte demonstranter da hun besøkte Nordland tidligere denne uken.

– Tomme ord

Erna Solbergs kontor har gått gjennom antall nedleggelser av fødeavdelinger under de rødgrønne og dagens regjering.

– Det viser at det ble lagt ned seks fødeavdelinger/fødestuer under de rødgrønne og bare to i vår regjeringstid, sier hun til VG etter seansen på Stortinget.

Se listen fra SMK i denne faktaboksen:

– Du mener han bløffer?

– Jeg vil ikke bruke de ordene, men hans Senterpartiet har sittet i en regjering som har lagt ned langt flere fødsstuer enn vår regjering. Han later som han har bedre kort enn han har og hans kritikk er tomme ord.

– Han ber deg si at det er en politisk målsetting å få til kortere reisevei til fødeavdelingene?

– Det er vanskelig å kreve at andre skal gjøre, når hans egen regjering selv bidro til at seks fødestuer ble lagt ned. Vi er også opptatt av at befolkningen skal ha kort vei til sitt fødetilbud, men man kan ikke si det alle steder:

– Det helt avgjørende for oss er at vi har en førstelinjetjeneste som sikrer rett til det tilbudet du har behov for: Vi må ha et differensiert tjenestetilbud med fødestuer, fødeavdelinger og spesialiserte barneklinikker.

Under spørretimen viste statsministeren blant annet til protestene mot sykehuskutt i Nordfjordeid, der Vedums forgjenger som Sp-leder, Liv Signe Navarsete, i 2011 måtte krype til korset og beklage etter at hun skjelte ut en sykehusaksjonist.

– Må svare på hva hun mener

VG har konfrontert SP-lederen med tallene fra Solbergs kontor.

- Erna Solberg mener det er du som tar feil her?

– Nå må Erna Solberg svare på hva hun mener om dette, i stedet for å drive med spill og snakke om alt mulig annet. Det jeg vil at Erna Solberg skal si, er at det er en politisk målsetting å få til kortere reisevei til fødeavdelingene.

– Men det ble lagt ned flere fødetilbud da dere satt i regjering?

– Det er ulike prosesser som har vært. Det er ingen tvil om at Liv Signe Navarsete var veldig tydelig i sin markering av at det ikke var det vi i Senterpartiet ønsket da. Poenget vårt som politikere er nå å si hvordan vi vil gjøre tilbudet bedre, ikke gå inn i et spill om vedtak som ble fattet for kanskje 10 eller 15 år siden.

Han nekter å gå ta på seg ansvar for at flere fødetilbud ble nedlagt under de rødgrønne:

– Partiene må si hva de mener og hva de ønsker. Jeg er leder i Senterpartiet, og jeg vil ha et bedre fødetilbud og kortere reiseavstand. Vi i senterpartiet ønsker ikke å legge ned disse fødeavdelingene. Diskusjonen må være hva vi vil nå i 2019 i de konkrete sakene vi står overfor.

Vedum påpeker også at Arbeiderpartiet har støtet Senterpartiets forslag i diskusjonen om fødeavdelingen i Kristiansund.

– Det er også det som også er bra med at Sp har fått økt opslutning: Vi må få frem våre løsninger, og hovedgrunnen til at vi nå har fått nesten doblet oppslutning er at vi har et annet samfunnssyn der vi vil ha tjenester nær folk.

– Alle andre reformer regjeringen har gjennomført er sentraliserende. Nå går det også en stor debatt om å legge ned flere utdanningstilbud både i Nordland og Nord-Trøndelag. Vi vet at det fører til at det blir vanskeligere å rekruttere fagfolk til kommunehelsetjenesten. Det er en grunn til at så mange engasjerer seg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder