ORIENTERT: Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) har bedt om en løpende orientering fra Mattilsynet og Veterinærinstituttet, om utbruddet av den alvorlige hundesykdommen. Foto: Terje Bringedal

Landbruksministeren følger hundedødsfallene tett

Landbrukspolitisk talsperson i Ap Nils Kristen Sandtrøen vil vite hvordan regjeringen skal håndtere utbruddet av den alvorlige hundesykdommen.

Veterinærinstituttet opplyste på en pressekonferanse fredag at den alvorlige hundesykdommen har tatt livet av syv hunder, men sier samtidig at tallet trolig er høyere.

Mattilsynet anslår at det er påvist smitte hos et titalls hunder, altså et sted mellom tjue og nærmere hundre.

Landbruks- og matdepartementet betegner situasjonen som alvorlig, og landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) følger saken tett.

– Hun har bedt Mattilsynet og Veterinærinstituttet om å bli holdt løpende orientert om den videre utviklingen i saken. De er regjeringens operative organer for å håndtere situasjoner som dette, sier kommunikasjonssjef Ottar Løvik i departementet.

Departementet viser til at de to organene nå arbeider på spreng med å finne årsaken til sykdommen, i samarbeid med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås og private veterinærklinikker.

Veterinærinstituttet har gjennom obduksjoner av døde hunder funnet to bakterier som kan være årsaken til sykdommen. De kan samtidig ikke utelukke andre årsaker, som virus eller andre bakterier.

les også

Pakker kofferten og flykter fra mystisk og dødelig hundesykdom

Har sendt skriftlig spørsmål til statsråden

Gjennom et skriftlig spørsmål sendt til landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) torsdag, vil landbrukspolitisk talsperson i Ap Nils Kristen Sandtrøen få svar på om regjeringen har en plan for å gripe an situasjonen – hvis den forverres ytterligere.

– Det er veldig viktig for meg som stortingsrepresentant å minne om at regjeringen må gjøre det de kan, for å sørge for at så få hunder og hundeeiere som mulig rammes av denne sykdommen som nå brer seg, sier Sandtrøen.

OBDUSERT: Flere hunder har blitt obdusert ved Veterinærinstituttet i Oslo, i et forsøk på å finne sykdomsårsaken. Foto: Ola Vatn / VG

les også

Bianca (7) fikk symptomer på alvorlig hundesykdom – Døde i løpet av 24 timer

HUNDEEIER: Nils Kristen Sandtrøen (Ap) med kläiner musterlanderen Balto. Foto: Marthe Kristiansen

Stortingsrepresentanten påpeker at situasjonen nå er uoversiktlig for hundeeiere, og at mange lurer på hva myndighetene vil gjøre for å få oversikt.

– Vi må derfor forlange at regjeringen stiller opp med de midlene og de mannskapene som vil kreves, dersom det skulle vise seg at det trengs ekstra ressurser for å håndtere sykdommen eller årsaken, sier Sandtrøen.

– Mattilsynet og Veterinærinstituttet jobber på spreng med å kartlegge sykdomsårsaken. Hvilke andre tiltak ser du for deg at regjeringen bør iverksette?

– Det er det jeg forsøker å finne ut av nå, hva de eventuelt ønsker å bidra med, sier han og legger til at han forventer et svar på det skriftlige spørsmålet over helgen.

les også

Hunden Sigurd (3) overlevde trolig dødssykdommen

– Tenker på dem som er rammet

Sandtrøen sier at han som stortingsrepresentant vil følge opp saken, dersom regjeringen ikke har tenkt til å foreta seg noe.

– Da vil jeg sørge for at vi får både kartlagt situasjonen og at nødvendige ressurser blir stilt til rådighet.

Han har selv hund og sier at han tenker mye på situasjonen. Samtidig følger han rådene Mattilsynet har gått ut med til hundeeiere.

– Men først og fremst tenker jeg på dem som allerede er rammet og de som er bekymret for sine hunder.

les også

Mystisk hundesykdom: Begynner å se et mønster

Avventer prøvesvar etter obduksjon

Veterinærinstituttet har denne uken obdusert hunder som har dødd av sykdommen og tatt ut prøver for ulike undersøkelser.

– Vi avventer nå prøvesvar. Før man vet årsaken, er det umulig å vite hvilket tiltak som er nødvendig. Hvis årsaken blir klarlagt, vil det i første omgang være opp til Mattilsynet å vurdere hvilke tiltak som kan være nødvendig fra myndighetenes side, sier kommunikasjonssjefen.

Landbruks- og matministeren anbefaler hundeeiere å følge de rådene Mattilsynet har lagt ut på sine hjemmesider.

– Disse blir oppdatert ved ny kunnskap, presiserer Løvik.

Veterinærinstituttet har på sine hjemmesider laget en oversikt over informasjonen de foreløpig har om den akutte sykdommen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder