Massivt med maneter i Stavanger

– De fylte havnebassenget mange meter nedover i vannet, sier Oliver Gran om manetsuppen som møtte ham i Stavanger søndag kveld. Også mandag har havneområdet hatt massivt manetbesøk.

– Det var brennmaneter over alt, det må ha vært flere tusener av dem, forteller Oliver Gran om synet som møtte ham søndag kveld:

Vågen i Stavanger var fullstendig overtatt av brennmaneter i alle størrelser. Ikke bare fylte de Vågen på overflaten, det var så mange av dem at de fylte vannsøylen flere meter nedover.

– Jeg har aldri sett noe lignende. Jeg tenkte at dette ikke er noe som skjer hver dag, forteller Gran.

Trukket opp fra dypet

Kanskje ikke hver dag, men helt uvanlig er det ikke. Det forteller marinbiolog og forsker ved Havforskningsinstituttet, Tone Falkenhaug, til VG.

– At det kan komme store mengder brennmaneter om sommeren, er helt normalt. Dette er typisk maneter - i det ene øyeblikket er det ingen der, mens i neste øyeblikket er de overalt, sier hun.

Vanligvis er det tidevann eller strømmer i vannet som fører brennmatene sammen, men denne gangen tror Falkenhaug at det kan være noe annet som har skjedd.

MANETSUPPE: Vågen i Stavanger var oversømt av maneter søndag kveld, da Oliver Gran tok disse bildene. Også mandag har det vært store mengder brennmaneter. Foto: Privat

les også

Gigantfisk går viralt

– Hvis det er fralandsvind, vil den trekke overflatevannet utover fra land. Det vil føre til at vann fra dypet trekkes opp til overflaten. Hvis det er maneter i disse dypere lagene, vil de følge med vannet oppover, forklarer forskeren, som poengterer at hun ikke kan være sikker på hvilke av de tre mekanismene som er årsaken til oppblomstringen i Vågen.

Havnevakten i Stavanger også fått med seg de store mengdene brennmaneter.

– Ja, idag er de her igjen. Sist jeg var på vakt, var det også masse av dem. Og på hytta er det så mye at ungene ikke fikk badet, sier Johannes Tandrevoll, maritim koordinator ved Stavanger Havnevakt.

Spiser, men spises selv

Manetmengdene til tross - det er ingenting å gjøre med dem, annet enn å vente dem vekk.

– Vi må la naturen gå sin gang. Hvis det er mange av dem, kan cruisebåtene suge dem inn i sjøvannsfilteret. Da må det renses, men det er det vant med på båtene, sier Tandrevoll.

NEPPE BADEVANN: Det kan lønne seg å vente noe med å hoppe i vannet, hvis dette er det som møter deg. Foto: Privat

Manet-oppblomstringen kan ha en kortvarig effekt på annet dyreliv i vannet, forteller forsker Falkenhaug.

– Siden maneter spise dyreplankton, som små krepsdyr, kan mye av dem ha en effekt på disse. Og dyreplankton er mat også for andre arter. Samtidig spises manetene selv av andre dyr, blant annet endel fiskearter. Det er bare å være tålmodig. Hvis de ødelegger badegleden, er det bare å vite at de forsvinner etterhvert.

Hvis uhellet er ute

Hvis du har tatt en dukkert nedi en manet, finnes det mange gode og mindre gode råd om hva som skal gjøres. Lege Jan Einar Vaages forteller til Østlandets Blad at det viktigste er å få fjernet alle brenntrådene.

– Å gni sand blandet med sjøvann på det brente området kan være effektivt. Et annet råd er å benytte barberskum og barberhøvel eller lignende for å skrape bort restene av brennmaneten, sier han til avisen.

Et annet råd er varmt vann og lokalbedøvende krem. Helsebiblioteket.no anbefaler at huden senkes i varmt vann i 30–90 minutter, eller til smertene gir seg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder