TILL ANGREP: Ap-leder Jonas Gahr Støre, Oslo-byrådsleder Raymond Johansen og ordførerkandidat Hege Svendsen i Eidsvoll går samlet til angrep på regjeringens eldrepolitikk, etter en fotballkamp på Utøya. Foto: Harald Henden, VG

Her er Støres ni punkter med eldre-slakt av Høyre: – Holder ikke mål

Jonas Gahr Støre og partikolleger Hege Svendsen og Raymond Johansen mener Erna Solbergs eldreplan er lite forpliktende, og politikk de selv stemmer mot i kommunene.

– Det statsministeren legger frem før valget om eldrepolitikk holder rett og slett ikke mål. Det er langt unna det Norge trenger av bred satsing for å møte en sterk økning av eldre, og en sterk økning av eldre med demens, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Forrige uke åpnet statsminister Erna Solberg Høyres valgkamp i Bergen med å love GPS-alarm for hjemmeboende demente i de kommunene Høyre vinner makten. Hun fridde også til de eldre med løfter om transport til og fra aktiviteter, økt kunnskapen om demens, og hjelp til hagestell og andre småjobber, skriver Bergens Tidende.

Støre er ikke imponert, og sier sakene til Høyre enten er velkjent politikk som gjøres i mange kommuner, eller veldig lite forpliktende.

– Dette handler om grunnleggende spørsmål som utdanning av nok folk, mulighet til å satse på både hjemmepleie og sykehjem, og forpliktende vedtak om å ta i bruk velferdsteknologi. Vi har flere kommuner hvor det er fremmet forslag om GPS-trygghetsalarm for eldre som er stemt ned av høyresiden, som i Bodø, sier han.

Ap har derfor laget en liste over ni punkter de mener skiller dem fra Høyre i eldrepolitikken.

– Det er konkrete punkter som Ap foreslår, som koster, og som vi rydder plass til i budsjettene.

Se listen, og Høyres svar på den, i faktaboksen lenger ned i saken.

LISTE-STØRE: Arbeiderpartiet lister opp det de mener skiller dem fra Høyre i eldrepolitikken. Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix

– Provoserende

Med seg har Støre Aps ordførerkandidat Hege Svendsen i Eidsvoll, og byrådsleder Raymond Johansen i Oslo. Svendsen sier hun ble provosert av å lese Solbergs eldre-utspill.

– Det hun sier i mediene stemmer overhodet ikke med bakkemannskapet hennes, så det er litt provoserende å se at det er det som får oppmerksomhet, ikke det som skjer lokalt, sier hun.

Hun sier Høyre stemmer mot alle forslag for å få en mer aktiv eldreomsorg lokalt i Eidsvoll, som å beholde en aktivitør på sykehjemmet til glede for de eldste og sykeste, og å få på plass en demenskoordinator.

– Prioriterer ikke eldre

Raymond Johansen mener, på tross av at Høyre starter valgkampen med eldrepolitikk, at det hele handler om at de ikke prioriterer eldre.

– I Oslo gikk vi til valg på å innføre en moderat eiendomsskatt, blant annet for å bevilge til 500 flere årsverk i hjemmetjenesten. Det viktigste for Høyre er å kutte eiendomsskatten i kommunene – tilbake til det som var før.

Han peker også på at Sylvi Listhaug i 2015 kåret maten på sykehjem i Nittedal til landets beste.

– Det kom etter at Ap-ordføreren tok over fra Frp, innførte en moderat eiendomsskatt, og fikk råd til å innføre det kjøkkenet.

Han sier også at nye regler for rehabilitering og oppussing av sykehjem gjør det mer krevende for kommunene å få råd til teknologi som GPS-sporere. Til sist advarer han mot kommersialisering av eldreomsorg.

– Noe som har gjort det billigere for store internasjonale aktører å drive, er lave lønninger og pensjoner. Vi kommer til å stå i en situasjon hvor vi er helt avhengige av å rekruttere flere til å jobbe i eldreomsorgen fremover fordi det er mange eldre. Og hvis du kutter i pensjon, forutsigbarhet og lønninger frister du ikke folk til å velge den karriereveien.

Bent Høie: – Det er Ap som har dårlig historikk

Helseminister Bent Høie (H) avviser kritikken fra Arbeiderpartiet. Han trekker frem at Høyre innfører kvalitetsreformen «Leve hele livet» for eldre i hele landet.

– Den skal nettopp bidra til å sikre kvaliteten i eldreomsorgen i alle landets kommuner. Følger ikke kommunene opp, vil de i neste omgang ikke få statlig øremerkede midler, sier han.

Han avviser at det går utover eldreomsorgen om man kutter i eiendomsskatten.

– Høyre i kommunene har vist at de kan prioritere eldreomsorg uten å øke eller innføre eiendomsskatt. Det er Ap som har en dårlig historikk når det gjelder eldrepolitikk de siste årene. De har stemt mot lovforslag om å gi rett til sykehjemsplass, mot gjeninnføring av kompetansekrav i eldreomsorgen, og mot at vi ville stille krav til at kommunene om å bygge flere sykehjemsplasser for å få statlige tilskudd.

HELSEMINISTER: Høyres Bent Høie. Foto: Krister Sørbø, VG

Dette svarer Oslo, Eidsvoll og Bodø Høyre

Oslo Høyre påpeker at Raymond Johansen ikke har nådd målet om 500 flere årsverk i hjemmetjenesten, men er på litt over 400. De viser til en Aftenposten-artikkel fra i fjor der det sto at byrådet har lagt ned flere hundre sykehjemsplasser og årsverk på sykehjem, men sier samtidig at de ikke har fått verifiserte tall på dette selv.

«Det hjelper ikke at Raymond Johansen har et mål om å ansette flere i hjemmetjenesten med den ene hånden, når han legger ned sykehjemsplasser med den andre», skriver de.

Eidsvoll Høyre sier Ap-budsjettet har gått 22 millioner i underskudd, og at handlingsplanene viser ytterligere underskudd fremover. De sier finanskomiteen derfor har kommet med forslag til reduksjon i utgiftene.

«Demenskoordinatoren ble tidligere fjernet, den kom tilbake i fjor. Høyre stemte ikke for innføringen, men har ikke foreslått å fjerne den i våre alternative budsjetter. Høyre har blant annet tatt initiativ til en helhetlig plan for eldreomsorgen, og til hverdagsrehabilitering», skriver de.

Bodø Høyre påpeker at de ikke har stemt nei til trygghetsalarm, men nei til at det skal være gratis for alle. De ønsker en egenandel for dem som tjener over 2G og ikke har fått trygghetsalarm av helsemessige årsaker. De skriver også at det ikke har vært tema hvorvidt trygghetsalarmen skulle være med GPS eller ikke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder