Her er regjeringens planer for gjenåpning av landet

Torsdag la regjeringen frem planene for hvordan gjenåpningen av landet skal foregå. Målet er at innen 15. juni skal det meste som har vært stengt være åpnet igjen.

 • Espen Solly
 • Jonathan Simchai Hansen
 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over 63 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Tidligere i uken sa statsminister Erna Solberg (H) til VG at planen er å åpne Norge før sommeren. Torsdag la regjeringen frem planene for hvordan Norge skal åpnes igjen.

– Målet vårt er at vi ved datoen 15. juni vil ha åpnet det meste som har vært stengt. Men det er et viktig forbehold. Vi kommer bare til å åpne opp på disse datoene hvis vi klarer å holde kontroll på smitten. Vi kan ikke ta større friheter enn smitteverntiltakene tilsier, sier Solberg på pressekonferansen torsdag.

Se alle regjeringens planer lenger ned i saken.

Skoler åpner 11. mai

– 11. mai, altså på mandag, kan alle skoler åpne, sier statsminister Erna Solberg på pressekonferansen torsdag.

– Så langt det lar seg gjøre, skal elevene få en mest mulig normal skolehverdag tilbake i neste uke, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

Fra før har barnehagene og elevene i første- til og med fjerde klasse startet opp på skolene igjen. Videregående skoler er også åpnet for elever på VG3 som følger yrkesfaglig løp i skole og yrkesfagelever på VG2.

– Jeg har tidligere varslet skolene om at de må forberede seg på åpning for alle elever. Jeg vet at noen skoler er klare for å åpne allerede fra mandag, mens andre vil trenge noen flere dager på å forberede seg. Det blir derfor opp til kommunene og skolene å finne ut når i løpet av neste uke de kan åpne, sier Melby.

Aps skoletalsperson på Stortinget, Torstein Tvedt Solberg, har vært en av regjeringens sterkeste kritikere til gjenåpningsstrategien. Nå er han litt mildere enn før.

– Det er veldig bra at regjeringen endelig kommer på banen og åpner opp skolen for resten av elevene. Det er noe vi har etterspurt, da vi vet at sårbare elever har falt enda mer ifra under nedstengningen, sier utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Torstein Tvedt Solberg.

les også

FHI ville trekke lodd om skoleåpning - for å studere effekten

Senterpartiets skoletalsperson, Marit Arnstad, er fornøyd med at regjeringen gir kommunene et selvstendig ansvar for om nødvendig å la elevene gradvis komme tilbake til skolene fra mandag av.

– Det er klokt fra regjeringen at de lar det være opp til kommunene selv å bestemme når gjenåpningen skjer i kommende uke. På små skoler kan jo alle begynne samtidig på mandag, for andre kan det være aktuelt med en mer gradvis oppstart til uken, sier Arnstad til VG.

– Vi lovet tidlig at hvis vi klarte å slå ned viruset, så skulle vi åpne opp så fort som mulig. Det norske folk har, i møte med strenge tiltak, vist oss tillit og tålmodighet. Nå er det vår til å gi tilbake på det løftet vi har gitt. Derfor legger regjeringen frem en plan for hvordan vi skal åpne Norge opp igjen før sommeren, en plan for å ta hverdagen tilbake, sa Solberg.

Øker gruppestørrelsen

Tidligere har det vært råd om å samles maks fem personer i samme gruppe.

Nå kan 20 personer samles sammen så lenge de følger smittevernloven og blant annet holder én meter avstand til hverandre.

– Det betyr at vi nå kan starte planleggingen av 17. mai-frokost med flere enn dem du bor med, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) under regjeringens pressekonferanse torsdag.

– Det er sikkert mange som lurer på hvorfor vi har forskjellen på 50 og 20 personer. Begrunnelsen er at det stilles andre krav til smittevern på offentlig sted enn på privat bolig, sier Ropstad.

Her er regjeringens planer:

Fra og med 7. mai gjøres følgende endringer:

 • Anbefalt størrelse på grupper i private sammenhenger økes fra fem til maksimalt 20 personer, forutsatt at man kan holde minst én meter avstand.
 • Dette innebærer også at treninger og annen organisert idrettsaktivitet kan gjennomføres for inntil 20 personer som holder minst én meter avstand
 • Idrettshaller kan åpne. Det er forbud mot bruk av garderober i idrettshaller.
 • Det tillates arrangementer med inntil 50 deltagerne på offentlig sted, der deltagerne kan holde minst én meter avstand til hverandre og der det er en ansvarlig arrangør.
 • Forbudet mot utenlandsreiser for helsepersonell oppheves. Utenlandsreiser frarådes fortsatt. Personer som har vært i utlandet, må i karantene ved hjemkomst.
 • Befolkningen må være forberedt på at reisekarantene kan vare over sommeren.
 • Karanteneplikten endres fra 14 til 10 døgn. Personer som har hatt nærkontakt inntil 48 timer før en bekreftet smittet person fikk de første symptomene, skal i karantene.

Fra og med 11. mai gjøres følgende endringer:

 • Alle grunnskoler og videregående skoler skal åpne for alle trinn i løpet av uke 20. Smittevernreglene skal følges, noe som kan bety at ikke alle kan være på skolen samtidig.
 • Voksenopplæringen og opplæringsordningene i introduksjonsloven for flyktninger kan også åpne i uke 20.
 • Folkehøgskoler holdes stengt ut skoleåret, med unntak av kortkursene.
 • Kjøreskoler kan åpnes. De skal følge smittevernkravene som gjelder for andre virksomheter med en-til-en-kontakt.
 • Det tas sikte på at bingohaller og lignende kan åpne.
 • Universiteter, høgskoler og fagskoler skal fortsette fjernundervisning. Studenter som må være på lærestedet for å opprettholde studieprogresjonen, kan få tilgang. Lærestedene skal følge kravene til smittevernfaglig forsvarlig drift.
 • Kursaktivitet under studieforbund og Kompetansepluss skal fortsette med fjernundervisning. Studenter som må være på lærestedet for å opprettholde studieprogresjonen, kan få tilgang. Lærestedene skal følge kravene til smittevernfaglig forsvarlig drift.
 • Det publiseres en veileder for idretten, med vekt på barne- og ungdomsidretter som innebærer fysisk kontakt, slik som for eksempel fotball. Målet er at barn og unge i noe større grad kan drive med idretten sin på mer normal måte enn i dag, for eksempel spille kamp mot de andre på laget sitt. Dette skal skje på en smittevernfaglig trygg måte.

Fra og med 1. juni tas det sikte på å gjøre følgende endringer:

 • Serveringssteder som ikke selger mat kan åpne, så lenge de kan holde regelen om avstand på minst én meter. Det skal stilles krav i forskrift om sitteplasser og bordservering.
 • Fornøyelsesparker kan åpne.
 • Det åpnes for organisert svømming, inkludert skolesvømming.
 • Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet utarbeider nye fritidsreiseråd senest 15. mai. Rådene skal gjelde fra 1. juni.

Fra og med 15. juni tas det sikte på å gjøre følgende:

 • Det åpnes for arrangementer med opptil 200 personer.
 • Intensjon om å åpne treningssentre, forutsatt at helsemyndighetene i samarbeid med bransjen har kommet fram til forsvarlige smitteverntiltak.
 • Intensjon om å åpne badeland og svømmehaller generelt for publikum, forutsatt at helsemyndighetene i samarbeid med bransjen har kommet fram til forsvarlige smitteverntiltak.
 • Seriespill i toppfotballen blir tillatt fra 16. juni, etter unntak i covid-19-forskriften.

Les også

 1. Anbefalinger for sykehjemsbesøk endres - her treffer Liv (95) endelig igjen familien

  OSLO (VG) Onsdag formiddag møtte Liv Nannestad Hazeland (95) familien for første gang siden besøksforbudet ble innført…
 2. Nye råd om kollektivtransport: Passasjerer bør sitte på annethvert sete

  Buss, trikk og tog anbefales å være halvfulle og passasjerer bør sitte på annethvert sete.
 3. Ny smittevern-veileder: Slik blir den nye barnehagehverdagen

  Onsdag la myndighetene fram de nye veiledende rådene for barnehagene som skal åpne til uken.
 4. Avlyser muntlig eksamen i videregående skole

  Regjeringen har bestemt at alle muntlige, muntlig-praktiske og praktiske eksamener i videregående skole avlyses våren…

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Erna Solberg

Flere artikler

 1. Arbeiderpartiet krever at 7. og 10. klasse starter på mandag

 2. Arbeiderpartiet krever at skolen åpner for flere

 3. Melby grillet om ulik skole-gjenåpning: - Vi skal dekke ekstrautgiftene

 4. Kilder til VG: Vil ha skoleåpning fra kommende mandag og utover i uka

 5. Leder i Skolelederforbundet: – Krever at regjeringen styrker kommuneøkonomien kraftig

Fra andre aviser

 1. I dag kommer plan for gjenåpning: Dette forventer man at regjeringen skal si

  Bergens Tidende
 2. Mot full skoleåpning og større grupper fra mandag

  Bergens Tidende
 3. – Unger glemmer seg, og det er snørr og tårer overalt

  Bergens Tidende
 4. Norge skal gjenåpnes i to etapper før sommeren: Én i mai, én i juni

  Bergens Tidende
 5. Mæland advarte mot «dugnadsprofitører», skolene må planlegge for nytt innrykk, og Høie har klipt seg

  Aftenposten
 6. Skoler og barnehager åpner ikke 14. april

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder