HYGIENETIME: Lærer Espen Hansen forteller elevene i klasse 10 B at de må vaske hendene hver gang de har vært ute. Det kan fort bety kø ved vasken, men han har laget et eget system for at det skal gå unna i kontrollerte former. Foto: Mattis Sandblad

Klasse 10 B tilbake på skolebenken: – Hadde lært mer om vi hadde vært her

SKULLERUD (VG) De er tilbake etter nesten to måneder med hjemmeskole. Men i første time på Skullerud skole er det håndvask og hygiene som står på timeplanen, ikke matte eller norsk.

 • Stella Bugge
 • Mattis Sandblad (foto)

Artikkelen er over 59 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Denne uken begynner også de eldre elevene på skolen, rundt 14 dager etter at 1. til 4.-klassingene toget tilbake til klasserommene.

– Det kjennes veldig godt å være tilbake igjen. Det er litt kjedelig i lengden med en skole uten elever, smiler rektor Eirik Haugberg på Skullerud skole i Oslo. Solen skinner og flagget heist.

Rektor er svært fornøyd med hvordan den digitale hjemmeskolen har forløpt, den som de plutselig måtte ta fatt på fra en dag til en annen.

– De har imponert veldig med innsatsen sin, både elever og lærere, sier Haugberg som mener de har lært mye av perioden de nå har bak seg.

NYE REGLER: Farah Amghar (fra v.), August Sunde Værnes og Maren Raddum-Thomsen må venne seg til en ny skolehverdag. De får ikke lenger lov til å henge i gangen i friminuttene. Da må de enten ut eller være i klasserommet. Foto: Mattis Sandblad

Tilliten verdig

– Vi har virkelig fått vist at den største verdien i Norge er tillit. Den tilliten elevene er vist, har de virkelig tatt imot, legger han til. Samtidig har det ikke alltid vært like lett når hele familien må jobbe hjemme, foreldrene med hjemmekontor og barn og ungdommer med hjemmeskole. Det kan bli både tett og trangt.

– Det er nok mange som er glade for at skolen er i gang igjen, ikke bare vi på skolen, sier Haugberg.

Også elevene synes det er godt å være tilbake.

les også

Lei av hjemmeskolen – gleder seg til å møte klassen

INFO: Elektroniske skjermer forteller elevene om hvordan de skal oppføre seg for å unngå corona-smitte. Foto: Mattis Sandblad

– Det er fint å se alle de andre og møte klassekameratene igjen, mener Maren Raddum-Thomsen (15).

August Sunde Værnes (15) legger til at de også lærer mer på skolen enn når de må følge undervisningen hjemmefra. Det er Farah Amgahar (15) enig i.

– Jeg hadde lært mer om vi hadde vært her, sier hun.

Maren anslår at hun har brukt fem-seks timer på skolearbeid daglig de månedene de har måttet jobbe hjemmefra mens Farah tipper seks-syv timer. Skolestarten kom litt brått på.

– Det kom som et sjokk, smiler hun.

For Farah trodde de først skulle tilbake neste uke, men så ble det altså denne mandagen. Og denne uken blir det mattetentamen, den de egentlig skulle hatt da hele Norge stengte.

REKTOR: Eirik Haugberg er glad for å være i gang igjen på skolen. Men det blir en ny skolehverdag med nye hygieneregler for elevene. Foto: Mattis Sandblad

Ingen eksamen

Men det blir hverken muntlig eller skriftlig eksamen på dem denne våren.

– Det er en lettelse, sier Maren som mener det ville blitt veldig stress hvis de plutselig skulle ha det nå.

Ved inngangen til skolen står det Antibac og papir og på informasjonsplakater rundt om i bygget blir elevene minnet om hvordan de skal oppføre seg for ikke å spre eventuell smitte.

– Det er rart med de nye reglene, sier Farah.

Elevene bruker nå samme klasserom hele dagen og når det er friminutt følges de ut av læreren. På skolegården må de oppholde seg i forskjellige soner for å holde mest mulig avstand. Og når de kommer inn i klasserommet igjen, må de vaske hendene.

– Det går sikkert fint når vi bare venner oss til det, mener August.

les også

Utdanningsforbundet: Ikke mulig å gi skoletilbud til alle mandag

Første time gikk med til å informere elevene om de nye reglene. Og lærer Espen Hansen, som selv har foreldre i risikogruppen, var krystallklar. Hvis noen skulle finne på å hoste på noen andre med vilje bærer det rett hjem igjen. Ikke til fri, men til til hjemmeskole.

– Det er ikke morsomt å hoste folk i trynet! Og husk en meter avstand. En meter er minimum, prøv å holde to-tre meter, formaner Espen Hansen.

Det blir fortsatt litt hjemmeskole. Fremmedspråk 2, hvor elever fra forskjellige klasser deltar, skal være hjemmebasert. Og gymtimene vil foregå ute, men det er ikke noe stort problem for Skullerud skole som har Østmarka som nærmeste nabo og store utearealer.

Mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Undervisning
 3. Coronaviruset
 4. Koronaviruset

Flere artikler

 1. Hva betyr det å «ta igjen» skole?

 2. Pluss content

  Lærerne om skolesituasjonen: - Dette er vår største bekymring

 3. Forbereder seg på ny skolehverdag: - Rommene er desinfisert og rengjort

 4. Lærer-leder: Ingen fullverdig skole elevene kommer tilbake til

 5. To av fem foreldre uten kontakt med skolen i hjemmeskole-perioden

Fra andre aviser

 1. Noen steder blir det undervisning bare annenhver dag

  Aftenposten
 2. 40 av 82 bergensskoler fortsetter med hjemmeundervisning

  Bergens Tidende
 3. Her ønsker rektor elevene velkommen på skolen over video

  Bergens Tidende
 4. Camille (11) får bare fire timer i uken på skolen. Andre 11-åringer i Oslo har fire ganger så mange skoletimer.

  Aftenposten
 5. Slik er reglene for den nye skolehverdagen

  Bergens Tidende
 6. Nå åpnes det for flere elever sammen i klasserommene. Slik skal alle få plass.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder