Ber om 21 års forvaring med minstetid på 14 år

– Dette må bedømmes som en planlagt henrettelse, sa aktor og ba om 21 års forvaring av draps- og terrortiltalte Philip Manshaus (22).

 • Håkon F. Høydal

I sitt sluttinnlegg i saken mot terrorsiktede Philip Manshaus ber aktor om at han får 21 års forvaring med minstetid på 14 år.

– Dette må bedømmes som en planlagt henrettelse. Det må legges til grunn at drapet er utført med overlegg under særdeles skjerpende omstendigheter, sa Johan Øverberg om drapet på stesøsteren, under sluttinnlegget i rettssaken mot Philip Manshaus.

Aktor mener det er stor sansynlighet for at Philip Manshaus vil og ønsker å begå en liknende terrorhandling, skulle han få muligheten.

– Uten restriktive tiltak vil han være i høy risikogruppe for fremtidig vold. Tiltalte bekrefter at han vil gjøre det igjen dersom han får muligheten, og håper at han får gjort mer skade neste gang. Han vil kjempe videre. Det er hans klare oppfatning som vi må legge til grunn. Det sier han selv om han risikerer meget lang fengselsstraff, sa Øverberg.

– Naturlige kroppslige reaksjoner

Etter åtte dager i Asker og Bærum tingrett er det i dag tid for sluttinnleggene fra aktor og forsvarer. Retten har hørt Manshaus egen forklaring om hva som skjedde da han i august i fjor skjøt og drepte stesøsteren, før han reiste til Al Noor-moskeen og ble overmannet under forsøket på å drepe så mange som mulig. Han sier at han ikke angrer på drapet eller angrepet.

Påtalemyndigheten mener også at Manshaus skal straffes for fullbyrdet terrorhandling i form av drapsforsøk.

– Han ville drepe flest mulig muslimer, med hensikt å skape frykt, polarisering av folkegrupper, akselerere rasekrig gjennom massedrap. Han vurderer å kjøre ned muslimer på Grønland, bruke bil. Planen inkluderer foruten skytevåpen også tanken om bruk av brannbomber, sa Johan Øverberg.

Også foreldrene til stesøsteren og Manshaus har vitnet, såvel som mennene som overmannet ham i moskeen, og tidligere venner.

Han mener også at Manshaus må dømmes som tilregnelig, slik de sakkyndige mener han er.

Hans reaksjoner før handlingen er ikke psykose, det er naturlige kroppslige reaksjoner når du har bestemt deg for å drepe søsteren din og begå en terrorhandling, sa aktor.

les også

Stanset Manshaus mens han skjøt: – Han veivet med våpnene og skrek høyt

AKTOR: Johan Øverberg holder fredag sitt sluttinnlegg i saken mot Philip Manshaus. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

– Et elsket barn

I sitt innlegg sa bistandsadvokat Elisabeth Hagen at Manshaus forsøkte å dehumanisere søsteren.

– Johanne var et elsket barn, men han forsøker å gjøre henne til et undermenneske. Johanne var en person han i utgangspunktet var glad i. Og han visste at johanne ville han alt godt, sier bistandsadvokat Elisabeth Hagen i sitt sluttinnlegg i draps- og terrorsaken mot Philip Manshaus.

Hagen er bistandsadvokat for Manshaus’s stemor, som også var mor til drepte Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17).

– Mors datter er drept av mors stesønn. En tiltalt som hun tidligere har vært stemor for i omkring 17 år, og som tiltalte benevner som sin mor. Dette bisarre og vanskelige er et særlig moment i denne saken, sier hun, og fortsetter:

– Det er kompliserende faktor for familien at tiltalte konsekvent unngår å sette seg inn i følelser, eller vise følelser, utover sinne når han blir trigget. Hans manglende forklaring er en tilleggsbelastning for familien.

Inspirert av Christchurch

Faren fortalte blant annet at han hadde reagert på at Manshaus truet med å drepe broren om han fikk seg en ikke-europeisk kjæreste. Flere fortalte om en rask radikalisering av Manshaus, som skal ha begynt like før han begynte på folkehøgskole høsten 2018 - året før terrorhandlingen.

Stemoren fortalte i sin forklaring 13. mai at hun først ble virkelig bekymret sommeren før drapet, da Manshaus på soveromsveggen hang opp avisklipp om terrorangrepet i Christchurch, New Zealand. Politiets rapport over Manshaus’ digitale liv fra 2017 og frem til angrepet i august 2019 viser en kraftig økning i nettaktiviteten i andre og tredje kvartal av 2019.

I sin egen dagbok januar 2019 skrev Manshaus selv om at noe hadde skjedd i med ham julen 2018. «Jeg vet kun at jeg ble annerledes da julen fant sted», skrev han.

Etter at aktor har holdt sitt sluttinnlegg, skal bistandsadvokatene nedlegge sine påstander. Deretter skal forsvarer Unni Fries holde sitt sluttinnlegg.

Les også

 1. Sakkyndige: Manshaus fortsatt tilregnelig

  At han skal ha hørt «guds stemme» er ikke et sykdomstegn, mener de sakkyndige i rettssaken mot Philip Manshaus.
 2. Gåten Philip Manshaus

  Han var en følsom og beskjeden gutt som viste mye omsorg for stesøsteren.
  Pluss content

Mer om

 1. Philip Manshaus
 2. Radikalisering
 3. Bærum

Flere artikler

 1. Manshaus var inspirert av New Zealand-terrorist: Filmet angrepet

 2. Angrer ikke på drapet på stesøsteren: – Hun reagerte med overraskelse

 3. Philip Manshaus (22) dømt til 21 års forvaring

 4. Ber om at Manshaus frikjennes

 5. Manshaus mener holocaust er «en myte»: Avbrutt av dommeren

Fra andre aviser

 1. Aktor: Vil legge ned påstand om forvaring for Manshaus

  Aftenposten
 2. Philip Manshaus er en ytterst farlig mann i mange år fremover

  Aftenposten
 3. Retten fikk se Manshaus' video fra moskeangrepet

  Bergens Tidende
 4. Philip Manshaus dømt til 21 års forvaring

  Aftenposten
 5. Philip Manshaus tror han får 21 års forvaring. Han får nok rett.

  Aftenposten
 6. Philip Manshaus dømt til 21 års forvaring

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder