FULL JOBB: Varaordfører-jobben skulle vært en 30 prosent stilling. Men Jenny Følling (Sp) skal jobbe fullt og får 1,3 millioner kroner i lønn. Foto: NTB scanpix

Varaordfører får millionlønn

En politisk hestehandel gjør at varaordføreren i nye Sunnfjord kommune sikres 1,3 millioner kroner i lønn: - På grensen til uetisk, mener opposisjonen.

  • Sven Arne Buggeland

Onsdag ble det klart at Høyres Olve Grotle (55) blir ordfører i den nye vestlandskommunen, mens Senterpartiets Jenny Følling (57) blir varaordfører.

Avtalen innebærer samtidig at varaordføreren skal jobbe heltid. Følling kan få en årslønn på 1,3 millioner kroner og bli en av landets best betalte lokalpolitikere.

Det vekker oppsikt i den nye kommunen, ettersom det i fjor ble vedtatt at varaordføreren skulle ha 30 prosents stilling.

Til sammenligning er godtgjørelsen for en stortingsrepresentant 987 997 kroner.

les også

Valgforskere om valgresultatet: – En voldsom maktforskyving

– Ap ville ikke tilby like mye

Arbeiderpartiets ordførerkandidat Helge Robert Midtbø antyder overfor Bergens Tidende at Senterpartiet gikk til Høyre, fordi Ap ikke ville tilby like mye i lønn.

Ifølge Midtbø var skissen til avtale mellom Ap og Sp at han skulle bli ordfører etter valget, mens Sp skulle få varaordføreren i 50 prosent stilling.

– Høyre besluttet å bruke trekvart million kroner mer på varaordføreren, for at partiet skulle få ordføreren, sier SVs førstekandidat Åsmund Berthelsen til VG.

les også

Høyeste valgdeltagelse på 28 år – i denne kommunen stemte flest

Han ledet gruppen som i november innstilte på reglement for godtgjørelse til politikere - og foreslo varaordfører i 40 prosent stilling.

– Siden kom fellesnemnda - i praksis det nye kommunestyret - og reduserte varaordførerens stillingsprosent til 30, sier Berthelsen.

les også

21-åring blir ordfører

Sp var blant partiene som mente 40 prosent var for mye. Men i går ble Høyre, Sp, MDG, Venstre og KrF enige om å gjøre vervet til en heltidsstilling.

Avviser uetisk opptreden

– Synes du det er umoralsk, Berthelsen?

– På grensen til uetisk, ihvertfall, sier SV-politikeren.

Olve Grotle avviser at han har opptrådt uetisk for å bli ordfører i Sunnfjord.

– Det har vel skjedd en modning, der en ser at vi trenger mer kapasitet på varaordførernivået, sier ordfører Olve Grotle (H) til NRK.

les også

Lan Marie Berg fikk flest personstemmer i Oslo-valget. – Et tydelig signal

Den påtroppende varaordføreren avviser at penger har vært en drivkraft for henne og Senterpartiet.

Følling: – Handler ikke om meg

– Dette handler ikke om meg, men om at en skal ha to politiske ledere som jobber for interessene for Sunnfjord. Dette handler om politisk kraft, sier Jenny Følling til Bergens Tidende.

Hun er på vei ut etter fire år som fylkesordfører i Sogn og Fjordane. Følling har også vært fylkesvaraordfører og var tidligere ordfører i Gaular.

Sunnfjord kommune er sammensatt av Førde, Jølster, Gaular og Naustdal og ligger i nye Vestland fylke. Førde blir kommunesenteret.

les også

VG-leder fra 2017: Politikeres lønn

Fem ordførere tjente over 1,2 millioner

Nettavisen kartla lønnen til ordførerne i samtlige 422 kommuner i Norge i 2018. Oversikten viser at fem ordførere hadde en lønn over 1,2 millioner kroner, blant dem Marianne Borgen (SV) i Oslo.

Mest tjente Tom Staahle (Frp) i Ullensaker, som fikk 1 404 900 kroner, minst tjente ordfører Jørgen Amdam (Ap) i Volda kommune med 454 464 kroner.

Snittlønnen til landets ordførere var 863 000 kroner. 45 ordførere tjente over én million kroner.

Les også

Mer om

  1. Kommunevalg 2019
  2. Senterpartiet (Sp)

Flere artikler

  1. Varaordfører får ikke millionlønn likevel

  2. Varaordfører ber om mindre lønn

  3. Hjelpepleier om avdød Malvik-ordfører: – Takket være henne fikk mange heltidsstillinger

  4. Senterpartiet håver inn ordførere i Trøndelag og Nordland

  5. Enda en statssekretær fikk dobbel lønn: Kommunen innrømmer feil

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder