FORNØYD: Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, mener den nye forskriftsendringen er i tråd med gjeldende faglige råd. Foto: Krister Sørbø / VG

Regjeringen snur: Nå skal alle svenske helsearbeidere bli testet to ganger

To svenske helsearbeidere som testet positivt for coronaviruset ble ikke testet i forkant av jobb-oppstart i Norge. Nå har regjeringen bestemt at alle svenske helsearbeidere skal bli testet to ganger.

 • Abdirahman Hassan
 • Vilde Elgaaen

Det melder NRK.

– Det har tidligere vært et råd fra FHI om testing, nå setter vi det ned som krav at de skal testes. De skal testes to ganger. Den neste testen skal tas tidligst etter 48 timer, sier Inger Klippen (H), statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet til NRK.

Det har den siste tiden vært forvirring rundt rådene om testing av utenlandsk helsepersonell.

les også

Bakgrunn: Vikarlege fikk karantenefritak – testet positivt fredag

SMITTE: En svensk sykepleiervikar som jobbet på Helgelandssykehuset i Sandnessjøen testet positivt for coronaviruset. Foto: Gisle Oddstad / VG

Lørdag opplyste Helgelandssykehuset i Sandnessjøen at en svensk sykepleiervikar hadde testet positivt for coronaviruset.

Sykepleieren fikk dispensasjon for å begynne i arbeid før testresultatet var klart.

Mandag var tre personer fortsatt i isolasjon, mens fire pasienter er satt i karantene etter å ha hatt nærkontakt med sykepleiervikaren.

Sykepleier smittet

Også ved Nordfjord sykehus ble det påvist smitte hos en svensk vikarlege.

Legen begynte å få symptomer torsdag, og testet positivt fredag.

Mandag kveld var testresultatene for kolleger og pasienter vedkommende hadde vært i kontakt med klare.

– En sykepleier som har jobbet sammen med den svenske legen på en vakt har testet positivt, skriver Helse Førde i en pressemelding.

les også

Svensk vikarlege testet positivt: – Burde ikke holde å si man er symptomfri

Ble ikke testet

Alle arbeidstagere som kommer fra Sverige skal i utgangspunktet i ti dagers karantene før de kan arbeide og bevege seg fritt i Norge.

Det finnes likevel muligheter for å få unntak fra karanteneplikten.

Etter covid-19-forskriften kan sykehus som trenger helsepersonell, få det om ansatte testes to ganger for coronaviruset med 48 timers mellomrom, og begge testene er negative.

Dette kravet trådte imidlertid først i kraft den 22. juni.

– Den ansatte var screenet og hadde fylt ut skjema. Det forelå ingen krav om testing når hen startet, men vi fikk rutinene den 24. juni og hen ble da testet, sier Tore Bratt, kommunikasjonssjef i Helgelandssykehuset til VG.

På Nordfjord sykehus fikk den svenske vikarlegen innvilget karantenefritak den 19. juni, altså tre dager før den nye forskriften ble innført.

– Dette innebærer at den aktuelle legen ble vurdert etter de kriteriene som var gjeldende før den nye covid-19 forskriften trådte i kraft. Vedkommende oppfylte kriteriene for fritak for karanteneplikt etter forskriften på det aktuelle tidspunktet, sier Terje Ulvedal, kommunikasjonssjef i Helse Førde og fortsetter:

– Som helseforetak trenger vi også litt tid for å implementere nye retningslinjer og forskrifter, men vil nå vurdere om det er mulig å respondere enda raskere på slike endringer.

Strenge krav

Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier at forskriftsendringen er i tråd med de faglige rådene som er publisert.

– Det er fint at vi nå har samme regler for testing for alle arbeidstakere som kommer til Norge, skriver han i en SMS til VG.

– Hvorfor ble ikke kravet om testing av utenlandsk helsepersonell innført tidligere?

– Det har i hele pandemiperioden vært strenge krav til alt helsepersonell som jobber i Norge, inkludert karanteneplikt etter nærkontakt med syke, testpålegg ved luftveissymptomer og krav til bruk av smittevernutstyr ved pasientkontakt, sier Nakstad.

Han viser til Folkehelseinstituttets råd om smitteverntiltak for utenlandske helsearbeidere.

– Disse rådene sier tydelig at helsepersonell som kommer fra Sverige bør testes og ikke gå i jobb før det foreligger negativt testresultat.

– Beklagelig

Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, sier til NRK at de siden mars har etterlyst et krav om at svensk helsepersonell som jobber på norske sykehus skal testes.

– Det er beklagelig at det må konkrete tilfeller med påvist smitte før reaksjonene kommer fra myndighetssiden. Dette problemet har vi påpekt tidligere, sier hun til VG.

ETTERLYST HANDLING: Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, har siden mars etterlyst at svensk helsepersonell skal testes. Foto: Sunniva Tønsberg Gaski

– Jeg er veldig glad for at regjeringen endelig tok til fornuften. Det skulle bare mangle at personer fra høyrisikoland må testes for covid-19 før de får arbeidstillatelse i norsk helsevesen, sier helsepolitisk talsperson for Frp, Åshild Bruun Gundersen til VG.

Nå forventer hun at regjeringen følger dette opp.

– Eldre og norske pasienter skal vite at de er i trygge hender når de henvender seg til norsk helsevesen og ikke blir utsatt for smitte, sier Gundersen.

GLAD: Stortingsrepresentant Åshild Bruun Gundersen (Frp) er glad for at regjeringen nå stiller krav om at alle svenske helsearbeidere blir testet to ganger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Har endret testrutiner

Både Helse Førde og Helgelandssykehuset har i ettertid varslet at de vil endre sine testrutiner for utenlandske vikarer. Alle vikarer skal nå testes ved oppstart og på nytt etter noen par dager.

Rutineendringen kommer som følge av endringer i Folkehelseinstituttets råd tidligere denne uken, skriver avisen Firda.

NYE RUTINER: Helse Førde endrer sine testrutiner for utenlandske vikarer. Foto: Helse Førde

Overlege og seksjonsleder i Folkehelseinstituttet, Are S. Berg, opplyser til VG at FHI ikke har endret på sine råd for utenlandsk helsepersonell.

– Vi har over tid hatt et råd om at utenlandske helsearbeidere bør testes før pasientnært arbeid, men det har ikke vært et krav i forskriften for arbeidstagere fra Norden siden unntaket for Norden kom på plass. Dette rådet er det vi løftet og tydeliggjorde, sier han til VG.

ANBEFALER TEST: Overlege og seksjonsleder i FHI, Are Stutwiz Berg, sier de fortsatt anbefaler at utenlandske helsearbeidere blir testet før pasientnært arbeid. Foto: Trond Solberg, VG

Mer om

 1. Karantene
 2. Sykehus
 3. Helsedirektoratet
 4. Norsk Sykepleierforbund
 5. Coronaviruset
 6. Folkehelseinstituttet
 7. Helse- og omsorgsdepartementet

Flere artikler

 1. Forsiktig med fritak for utenlandske vikarer

 2. Vikarlege fikk karantenefritak - testet positivt fredag

 3. Laksefrykt i Beijing etter smitteutbrudd: – En del støy i kinesisk presse

 4. Åsa har hatt feber i over 100 dager – var coronasmittet

 5. Kommunelege lagde eget system for smittesporing: – Hadde ikke tid til å vente

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder