Vil innføre «luksusskatter» og dele ut «grønn folkebonus»

GARDERMOEN (VG) Det første man må gjøre for å få ulikheten i Norge ned, er å «fikse» skattesystemet, sier Audun Lysbakken til SVs landsmøte.

I talen fokuserer han på klima og ulikhet. Han mener det er nødvendig å innføre tre nye skatter for å gjøre skattesystemet bedre.

De som tjener under 600.000 skal betale mindre skatt, sier han. Men han vil ha en ny direktørskatt på lønninger over 1,5 millioner.

les også

Milliardæren Spetalen i strupen på SV og Høyre

– Når rike spekulanter kan kjøpe seg hundre boliger før mange arbeidsfolk kan kjøpe seg én må noe gjøres. Vi vil ha forsterket spekulantskatt for dem som eier mange boliger.

Han fortsetter med å si at flertallet blant de hundre rikeste i Norge har arvet formuen sin, og at SV vil innføre en «maktskatt på skyhøy arv».

– Lenge etter at andre land har innsett at skattekutt til de rike ikke sildrer ned til folket, venter norsk høyreside trofast på det samme mirakelet her til lands. Det er politisk overtro, økonomisk sjamanisme. Siv Jensen kan like gjerne danske regndans for å få billigere strøm

PÅ LANDSMØTE: Partileder Audun Lysbakken i SV, og nestleder og Kirsti Bergstø. Foto: Gisle Oddstad

les også

SV-lederen: – De rike har fått 316.000 hver i skattekutt

Slår tilbake mot Erna

Det er god stemning og mye latter blant delegatene på SVs landsmøte, og Lysbakken går på scenen til stående applaus.

Partiet har mye å glede seg over: SV har samlet seg til sitt landsmøte på Gardermoen i medvind. De går opp på målingene både nasjonalt og lokalt, og har hatt stor medlemsvekst.

Lysbakken gleder seg over partiets vekst i sin landsmøtetale, og retter et lite stikk mot regjeringen og Erna Solberg:

les også

Ny måling: Rødt, SV og MDG redder Raymonds flertall i Oslo

– Det er vanlig å si at hun ikke gjør noe for de svake i samfunnet. Det er jeg uenig i. Hun har jo tatt KrF og Venstre inn i regjering, sier han og ler, før han fortsetter:

– Det er ufint å erte partier fordi de er små. Jeg bare synes det er litt deilig å spøke med sperregrensen, jeg har ventet på det i årevis.

GOD STEMNING: SVs landsmøte gleder seg over gode meningsmålinger og flere medemmer. Foto: Gisle Oddstad

Han benytter senere i talen anledningen til å slå tilbake mot kritikk fra Solberg, og det hun sa til sitt landsmøte.

– På Høyres landsmøte erklærte Erna Solberg at veksten til venstresiden er farlig, og må møtes med «verdikamp». Når hun skulle nevne hva denne verdikampen besto i, var det første hun tok opp at
konkurranseutsettingen måtte fortsette. Velferdsprofitt til de få er altså Høyres viktigste verdi når de skal stoppe vår vekst. Vi er så klare for den verdikampen.

Vil dele ut «grønn folkebonus»

Lysbakken har varslet av SV nå setter i gang med å lage en ny samfunnsplan, en «grønn ny deal», som de skal gå til valg på. I talen lanserer han en «grønn folkebonus» han vil innføre.

– Av og til må vi bruke pris for å få vekk forurensing. Det kan være rushtidsavgift for å sikre frisk luft å puste i, eller økt CO₂-avgift for å gjøre nullutslipp mer lønnsomt. Hvis det kombineres med skattekutt
for de rike og større forskjeller har folk grunn til å bli sinte.

TIL FOLKET: SV-leder Audun Lysbakken holder sin åpningstale. Foto: Gisle Oddstad

Han foreslår tre mulige måter å innføre en «grønn folkebonus på»:

Enten kan folk med vanlige og lave inntekter og pensjonister få like mye eller mer i skattelette eller økt inntekt, som miljøavgiftene øker. Eller så kan man ha en årlig utbetaling til alle med inntekt under en grense.

Den tredje varianten han foreslår, er at hver krone som tas inn i nye klimaavgifter betales direkte tilbake til alle nordmenn i en lik sum hvert år, sier han, og ber landsmøtet diskutere hvilken løsning som er best.

Han hyller klimastreik-frontfiguren Greta Thunberg som «vår tids Rosa Parks», i en kamp det virker nesten umulig å vinne.

– Å ta klimakrisen på alvor er ansvarlig økonomisk politikk, sier han om den grønne samfunnsplanen SV skal lage.

I talen snakker han også om løsarbeidersamfunnet, hele stillinger, sosial dumping, skole og klima.

Høyre: Respektløst

Høyres finanspolitiske talsperson Henrik Asheim hørte talen, og sier skriver dette i en epost til VG på vegne av Høyre.

– Budskapet fra Lysbakken var tydelig. Det skal bli dyrere å drive bedrifter. Det skal bli dyrere å skape arbeidsplasser. Det skal bli dyrere å ansette. Det er et paradoks at det samme partiet som lover mer til alt har så liten respekt for alle som skaper de verdiene som skal fordeles, skriver han.

– Lysbakken snakker kun om hvordan man skal øke skattene for folk og bedrifter, ikke hvordan man skal løfte folk ut av fattigdom.

Han skriver videre at SV vil vil frata folk valgfrihet ved å forby alternativer. Han mener folk selv må få velge barnehage eller sykehjem, uavhengig av om det er offentlig eller privat.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder