Regjeringen foreslår å kutte i barnetrygd og kontantstøtte til utlendinger

GARDERMOEN (VG) Finansminister Siv Jensen sier Høyre/Frp-regjeringen før sommeren vil foreslå å kutte pengestøtte til barn og familier bosatt i utlandet.

 • Lars Joakim Skarvøy
 • Marie Melgård
 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over tre år gammel

– Norsk barnetrygd og kontantstøtte utgjør i dag nær en årslønn i land som Litauen og Polen, sa Jensen, og presenterte forslaget:

– Regjeringen vil nå kutte i velferdsordninger som barnetrygd og kontantstøtte, slik at nivået tilpasset det nivået i landet som barna lever i, sa Jensen under sin tale til Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen.

Forslaget går ut på at kontantytelser som Norge gir til familier og barn i utlandet skal justeres etter hvilket prisnivå det er i landet hvor mottagerne av ytelsene er bosatt.

– En polsk arbeider i Norge, som jobber og betaler sin skatt, skal ha rett på akkurat den samme ytelsen som en norsk arbeider. Men det er helt urimelig at personer skal motta det samme beløpet i barnetrygd og kontantstøtte, hvis barna bor i et land med lavere utgifter enn i Norge, sier Frp-lederen.

EU sier nei

Både Tyskland, Danmark og Østerrike har planer om å gjøre det samme. Men allerede i februar sa EU tvert nei til forslaget.

Les saken: EU nekter Norge å kutte i barnetrygden i utlandet

– Dette er ikke mulig med dagens regelverk, og EU-kommisjonen har ingen intensjoner om å endre dette, sa EU-kommissær Marianne Thyssen til VG den gang.

– Vi mener at utenlandske arbeidstagere som betaler det samme i skatt som et lands borgere, skal få de samme trygdeytelsene tilbake uavhengig av nasjonalitet eller hvor barna deres bor. Det er et spørsmål om rettferdighet, Thyssen.

– Det er rett og slett ikke rettferdig at disse pengene skal gå til mennesker som aldri har satt sine ben i Norge. Barnetrygden utgjør nær en årslønn i flere land. Det er helt urimelig at folk skal motta det samme beløpet i barnetrygd og kontantstøtte i Norge som i land med lavere kostnader, sa Jensen.

Forventer støtte

Forslaget, som Høyre også støtter, skal legges frem før sommeren.

– Vi fremmer snart en stortingsmelding om velferdseksport. Der kommer det klart frem at vi vil kjøpekraftsjustere ytelsene. Jeg forventer støtte fra de andre partiene på Stortinget, sa Frp-lederen.

Maktkamp i Frp: Sylvi Listhaug var klar for å bli nestleder

Red.anm: Ved en feil ble Jensen i en tidligere versjon av denne artikkelen feilaktig gjengitt på at barnetrygden alene utgjør en årslønn i Lituaen og Polen. Det korrekte sitatet er at barnetrygden sammen med kontantstøtten utgjør snart en årslønn i disse landene.

Les også

Mer om

 1. Landsmøtene 2017
 2. Innvandring
 3. Siv Jensen
 4. Fremskrittspartiet (Frp)
 5. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Kåre Willoch hindret barnetrygd-kutt i Høyre

 2. Kler å være beintøff

 3. Vil stanse trygdeeksport til utlandet

 4. Støre etter Høyres landsmøte: – Erna bruker penger hun ikke har

 5. Nina har fått to døtre gjennom eggdonasjon: – Høyre er feige som utsetter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder