SIER NEI: Senterpartiets Marit Arnstad slår fast at partiet ikke blir med på regjeringens forslag, likevel. Det er det motsatte av det partiet sa i fjor.
SIER NEI: Senterpartiets Marit Arnstad slår fast at partiet ikke blir med på regjeringens forslag, likevel. Det er det motsatte av det partiet sa i fjor. Foto:Terje Bringedal,VG

Senterpartiet trekker støtten til tiggeforbud

Regjeringen svarer med å trekke lovforslaget

INNENRIKS

Høyre: Senterpartiet er et parti uten troverdighet og pålitelighet

Lovforslaget har blitt latterliggjort internasjonalt

Senterpartiet vil likevel ikke stemme for et nasjonalt tiggeforbud. Nå trekker regjeringen forslaget.

Publisert: Oppdatert: 05.02.15 14:59

Regjeringens forslag om tiggeforbud blir det ingenting av, etter at Senterpartiet nå gjør kuvending i saken.

– Det gikk opp for folk at dette var grunnleggende feil i forhold til våre verdier, sier Sps Per Olaf Lundteigen til VG.

Regjeringen svarer med å trekke forslaget om tiggeforbud, får VG bekreftet fra statssekretær Vidar Brein-Karlsen.

Ikke aktuelt å snu igjen

Lundteigen var én av mange som har kjempet mot tiggeforbudet, og er glad for at Senterpartiet nå sier et klart nei.

– Hovedproblemet med forslaget er rett og slett at det ikke skal være lov å hjelpe folk, det å tigge er bare et annet ord for å be om hjelp, sier Lundteigen.

– Er det aktuelt for Senterpartiet å gå inn for tiggeforbud hvis forslaget endres?

– Nei, det er ikke aktuelt, slår Sp-sluggeren fast.

Anundsens statssekretær skylder på Sp

VG har forsøkt å få justisminister Anders Anundsen i tale etter at flertallet for et nasjonalt tiggeforbud forsvant som følge av hans eget høringsforslag.

Anundsen har ikke ønsket å la seg intervjue av VG, men Justisdepartementet har sendt følgende skriftlige kommentarer fra statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp):

– Vi registrerer at Senterpartiet har valgt å trekke sin støtte til et nasjonalt tiggerforbud, som tydeligvis var svært viktig for dem å få gjennomført da saken om lokalt tiggerforbud ble behandlet i Stortinget.

– Alle vet at en debatt om tigging skaper debatt – at Senterpartiet ikke vil stå i dette, tar jeg til etterretning. Vi sendte et forslag på høring og ønsket innspill til dette. Nå får vi ikke vite hvordan et eventuelt forslag ville blitt og hvilken skjebne dette kunne fått i Stortinget.

– Vi er godt fornøyd med at vi fikk vedtatt vårt opprinnelige forslag om muligheten for et lokalt tiggeforbud, oppsummerer Brein-Karlsen.

KOMMENTAR: I anstendighetens navn

Høyre: - Dette er et politisk avtalebrudd

Medlem av justiskomiteen på Stortinget, Peter Christian Frølich, representerte Høyre i fjorårets forhandlinger med Senterpartiet om tiggeforbudet.

– For Høyres del står vi igjen med det vi primært ønsket, nemlig et kommunalt forbud som er opp til kommunene å håndheve. Det ble vedtatt i fjor og vi lever veldig godt med at det ikke blir noe nasjonalt forbud.

– Det oppsiktsvekkende i denne saken er at det er Senterpartiet som har pushet sterkest av alle partier på Stortinget for å få et nasjonalt tiggeforbud. I 2013 sa Sp at «velferdssamfunnet har feilet om vi ikke forbyr all tigging». Når de så gjør dette i dag blir dette en oppvisning i vingling. Dette er et politisk avtalebrudd som bekrefter Sps omdømme som et parti uten troverdighet og pålitelighet.

– Regjeringsplattformen slår kun fast at det skal være en kommunal løsning, og det var hele tiden Høyres utgangspunkt og det viktige for oss. Det har vi også fått. At Senterpartiet nå er uenige med Senterpartiet om et nasjonalt forbud får være deres sak.

Internasjonal oppmerksomhet

Tiggeforslaget har allerede høstet betydelig internasjonal oppmerksomhet.

Flere av artiklene er negativt vinklet og vektlegger at forslaget ikke hører hjemme i et såpass velberget land som Norge.

Huffington Post's artikkel, titulert «Et av verdens rikeste land ønsker å forby tigging», er delt over 18.000 ganger.

Svenske Aftonbladets kommentator Ehsan Fadakar reagerer kraftig på forslaget, og spekulerer på om Frps dårlige meningsmålingstall den siste tiden kan ha noe med saken å gjøre.

Ja siden 2009

Senterpartiet har hatt forbud mot tigging i sitt program siden 2009. Partiet har i to landsmøter på rad gått inn for dette.

I fjor sommer presenterte regjeringspartiene og Senterpartiene en avtale seg i mellom om at dette ville bli innført i Norge i 2015.

– Det har vært viktig for Senterpartiet å sikre oppslutning om noe som ligger nærmest vårt primærstandpunkt, som er et nasjonalt forbud mot tigging. Nå sikrer vi en prosess som gjør det mulig å få på plass et nasjonalt tiggeforbud i 2015, sa Jenny Klinge, justispolitisk talskvinne i Senterpartiet, 11. juni i fjor.

Nå blir både avtalen med regjeringspartiene og Senterpartiets landsmøtevedtak brutt.

Ifølge kilder VG har snakket med, er årsaken til at Senterpartiet nå snur at forslaget fra Erna Solbergs regjering fremstod så kynisk og iskaldt at det nærmest var unison motstand blant stortingsrepresentantene.

Flere i gruppen har i lengre tid vært frustrert over at partiet tidligere har vært positive til et tiggeforbud, og pustet i går lettet ut at flere av de usikre endte opp med det krystallklart nei.

Etter det VG erfarer var det på Senterpartiets gruppemøte onsdag nesten ikke uenighet om å si nei til forslaget fra Anundsen & co.

– Å straffe medvirkning til tigging er ikke akseptabelt. Det kan ikke være straffbart å gi folk klær, mat og husly, sier Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB.

Beholder kommunal selvbestemmelse

Hun understreker at Sp holder på retten som kommunene har til å innføre lokale tiggeforbud.

Den rødgrønne regjeringen innførte hjemmelen for dette i 2013, og bestemmelsen ble tydeliggjort av regjeringspartiene og Senterpartiet i fjor.

På spørsmål om hvorfor stortingsgruppen, som nå har gått i mot partiets program, ikke ventet til landsmøtet i Senterpartiet i mars med å votere over saken på nytt, svarer Arnstad slik:

– Vi synes det er mest ryddig å klargjøre vårt standpunkt nå, før regjeringen eventuelt kommer tilbake til Stortinget med en sak.

Opposisjonen jubler

Opposisjonspartiene på Stortinget gleder seg over at regjeringen blir stående alene om å ville innføre et nasjonalt forbud mot tigging.

– Sp har gjort en anstendig snuoperasjon når de nå trekker støtten til et nasjonalt tiggerforbud og heller ikke vil straffe medvirkning til tigging slik Justisdepartementet foreslår, sier Venstres justispolitiske talskvinne, Iselin Nybø.

– Man kan ikke forby fattigdom og man kan ikke straffe grunnleggende medmenneskelighet, tilføyer hun.

KrFs sosialpolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad mener Sps stortingsgruppe har utvist mot ved å bryte en politisk avtale og eget landsmøtevedtak.

– Det viser at politikere også lytter til innspill og evner å korrigere kursen når man innser at den er feil, sier han.

SV-leder Audun Lysbakken kommer også med ros til sin gamle regjeringspartner.

– SV er glade for at Senterpartiet ikke lenger støtter regjeringens forslag om å kriminalisere tigging og gode gjerninger. Det gir håp om et samfunn som viser raushet og toleranse for mennesker som lever vanskelige liv i nød og fattigdom, sier Lysbakken til NTB.

Her kan du lese mer om