Også Albansk Islamsk Kultursenter vurderer å melde seg ut

IMAM: Senaid Kobilica, her under en appell utenfor Stortinget. Foto: Audun Braastad NTB scanpix

Den største moskeen bryter med Islamsk Råd etter nikab-saken

Etter bråket om at Islamsk Råd Norge ansatte nikab-kledde Leyla Hasic, velger det største muslimske trossamfunnet å melde seg ut av organisasjonen.

 • Silje Løvstad Thjømøe
 • Kristian Aaser
 • Hibba Sarmadawy

Artikkelen er over tre år gammel

I et brev undertegnet lederne av de seks største moskeene i Norge tirsdag kveld, kommer det frem at de er svært bekymret over utviklingen i Islamsk Råd Norge (IRN).

Det skjer etter at det ble kjent at den nikab-kledde Leyla Hasic er ansatt i organisasjonen, der hun blant annet skal jobbe med kommunikasjon.

– Flere moskeer har gitt signal om utmeldingsprosess, men det som er sikkert er at Det Islamske Fellesskap Bosnia Herzegovina melder seg ut av Islamsk Råd, sier Senaid Kobilica, og legger til:

– Vi bryter fordi den politikken som har blitt fulgt den siste tiden ikke er representativ for oss i det hele tatt. Det er nesten ingen kommunikasjon og avgjørelser tas over hodet på oss. Det som er viktig for IRN er å sende et godt budskap og ikke skape polarisering. Der spiller imamer en viktig rolle, men når de ikke blir konsultert så skaper det større avstand.

Han leder Norges største muslimske menighet med 9.400 medlemmer.

Møte

Tirsdag kveld satt Kobilica sammen med fem av de største muslimske trossamfunnene i Norge i krisemøte for å diskutere om de vil fortsette å være medlemmer av IRN eller ikke.

VG mener: Islamsk Råd Norges tap av ansikt

OMSTRIDT: Ansettelsen av Leyla Hasic har skapt reaksjoner internt i Islamsk Råd. Foto: Privat

I en pressemelding tirsdag kveld, underskrevet de seks trossamfunnene, utrykker de sin bekymring for organisasjonens utvikling.

«Vi ser på utviklingen i IRN som alvorlig. Det har i lang tid hersket usikkerhet rundt IRNs retning, noe som har kommet klart frem i media ved flere anledninger uten at situasjonen har forbedret seg. Den siste ansettelsen i disse turbulente tider er enda et eksempel på lite gjennomtenkte avgjørelser», heter det i uttalelsen.

Sp-landsmøtet: Forby nikab i skoler og høyskoler

Albansk Islamsk Kultursenter har fryst medlemskapet

Også Albansk Islamsk Kultursenter, som har 4.200 medlemmer, vurderer å melde seg ut av IRN.

Tidligere styreleder Femi Baftii, som snakker på vegne lederen Nasir Jahi, sier til VG at Albansk Islamsk Kultursenter har fryst medlemskapet sitt.

– Vi vurderer etter de siste dagers hendelser å fryse vårt medlemskap, og at vi vurderer da en utmeldelse. Det betyr at vi ikke tar del i aktiviteter, generalforsamlinger og møter i tiden fremover, sier Baftii.

– Islamsk Råd går i en retning som vi ikke kan stille oss bak. Nikab-saken er en utløsende faktor, men det er en rekke andre ting som gjør at vi fryser medlemskapet.

Lederen for Det islamske forbundet (Rabita), Basim Ghozlan, sier til VG at de foreløpig ikke har bestemt seg for hvordan de skal reagere.

Les også: Islamsk Råd: Hun skal ikke være vårt ansikt utad

Afsar: må ha rom for uenighet

Generalsekretæren i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar sier til VG at IRN foreløpig ikke har mottatt en offisiell utmelding fra noen, men at det må være rom for uenigheter i en organisasjon.

– Vi har et mangfold av medlemmer med ulik bakgrunn, og det er ulik forståelse av ulike problemstillinger. Det gjør jobben vår krevende og derfor er det viktig å lære å leve med en uenighetskultur i en demokratisk organisasjon.

Afsar sier han ikke kan kommentere saken noe nærmere før IRN har mottatt en eventuell utmelding.

– Men vi har et voteringssystem, og hvis de som eventuelt ønsker å melde seg ut mener at en ikke skal forholde seg til majoritetens avgjørelse så er det et problem i seg selv. Det er de demokratiske spillereglene som gjelder, sier han.

I et intervju med VG tidligere tirsdag, avviste han kritikken mot ansettelsen. Han viste blant annet til at Hasic ikke skal være organisasjonens representant utad, og at det ville være kvinneundertrykkende dersom Hasic ikke skulle få jobben fordi hun velger å bære nikab.

«Uakseptabel vending!!!»

Tidligere tirsdag skrev Kobilica på Facebook at «Islamsk Råd Norge får fortsette videre uten Det islamske fellesskap Bosnia-Hercegovina i Norge om bord! Uakseptabel vending!!!»,, og lenket til en lederartikkel i VG , der ansettelsen karakteriseres som en «bevisst provokasjon» fra Islamsk Råd.

Tidligere tirsdag skrev Basim Ghozlan, som leder Det Islamske Forbundet, på sin Facebook-profil at «Vår dumhet er fiendenes sterkeste våpen».

Flere har ytret seg i saken, og mener at det skaper større avstand mellom muslimer og ikke-muslimer.

Tirsdag sa blant annet stortingsrepresentant Abid Raja (V) at han som muslim blir støtt og provosert.

Skal være kontroversielt innad i IRN

VG har vært i kontakt med rådsmedlemmer som var tilstede på et møte i Islamsk Råd Norge i februar, der nikab-kledde Leyla Hasic ble presentert i forbindelse med at hun var blitt innstilt til stillingen som kommunikasjonsarbeider.

LEDER: Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Dette var møtet før søndagens årsmøte, hvor IRN godkjente ansettelsen av Hasic.

En av dem som var på møtet i februar forteller at det var stor diskusjon om man skulle ansette den nikab-kledde kvinnen, der noen mente at det ville provosere mens andre mente at man diskriminerte om man utelukket henne.

Medlemmet forteller VG at saken har vært splittende for IRN, og det er en kontroversiell sak innad i organisasjonen.

Mer om

 1. Islam
 2. Innvandring

Flere artikler

 1. Den største moskeen bryter med Islamsk Råd etter nikab-saken

 2. Moské-forstander etter nikab-bråket i Islamsk Råd: Vi må melde oss ut

 3. Moské-forstander etter nikab-bråket: Vi må melde oss ut

 4. IRN sier Helleland har gjort jobben deres vanskeligere

 5. Redaktør om Islamsk Råd-ansettelse: – Uheldig for norske muslimer

Fra andre aviser

 1. Norges største muslimske menighet trekker seg fra Islamsk Råd

  Bergens Tidende
 2. Islamsk Råd-bråket: Muslimske menigheter har hatt møter om ny organisasjon

  Aftenposten
 3. Islamsk Råd splitter muslimer i Bergen

  Bergens Tidende
 4. 30.000 muslimer kan starte ny organisasjon

  Aftenposten
 5. Kulturdepartementet holder tilbake støtten til Islamsk Råd

  Bergens Tidende
 6. Ny granskingsrapport: Oppsigelsen av generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd var ugyldig

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder