VAKSINE: Den første forsendelsen med svineinfluensa-vaksinen Pandemrix kom til Norge i forrige uke. Foto: STOCKXPERT

Vurderer om alle skal oppfordres til å ta vaksine

Folkehelseinstituttet vil i løpet av denne uken ta standpunkt til om alle skal få tilbud om influensavaksine.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet opplyser dette til NTB etter at A (H1N1)-viruset har forårsaket det sjuende dødsfallet her i landet. En tidligere frisk mann i 50-årene døde lørdag av svineinfluensa på Haukeland sykehus i Bergen.

- Dette er et virus med to ansikter. De aller fleste får en mild sykdom, men for noen får sykdommen et stormende forløp og blir veldig alvorlig. Derfor vurderer vi nå om vi skal anbefale alle å vaksinere seg, sier Iversen.

Vurderingen av hvilke råd som skal gis, foretas i samråd med Helsedirektoratet og andre fagfolk. Folkehelseinstituttet tar sikte på at konklusjonen skal trekkes fredag.

- Alle som ønsker, vil få tilbud om vaksine. Spørsmålet er hvor sterkt vi skal tilrå. Men det kommer ikke på tale med tvungen vaksinering, sier Iversen.

Les også:Mann døde av svineinfluensa i Bergen

Utenom risikogrupper

- MANGE KAN HA HATT DET: - Tester har vist at mange tilsynelatende friske var smittet av svineinfluensa, sier overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet (FHI) Foto: Scanpix

Mannen som døde i Bergen lørdag, omtales som tidligere frisk, og han tilhørte ingen av de risikogruppene det er informert om. Det samme gjelder en tredel av de personene som er blitt innlagt på sykehusenes intensivavdelinger på grunn av smitte av H1N1-viruset, opplyser Iversen.

En oversikt fra tirsdag i forrige uke viste at 101 personer var lagt inn på sykehus, og av disse var 18 plassert på intensivavdelinger.

Les også:Svineinfluensaen farligere enn antatt for friske

Gradvis virkning

Bjørn Iversen opplyser at utsendelsen av vaksine mot svineinfluensa nå er kommet i gang, først til kommunene i Nord-Norge, på Vestlandet og i Hedmark og Oppland. Noen kommuner har allerede mottatt vaksine. I løpet av denne og neste uke skal vaksine sendes ut til alle landets kommuner og sykehus.

Hver mottaker får minst 500 vaksinedoser. I de minste kommunene antas dette å være tilstrekkelig til å dekke behovet i første omgang. Ellers fordeles vaksinen etter kommunestørrelse og behov.

Iversen sier at beskyttelsen som vaksinen gir, vil øke gradvis fra dag til dag. Full beskyttelse kan oppnås etter tre uker.

Les også:Advarer mot feilinfo om influensavaksine

9,4 millioner vaksinedoser

Norske helsemyndigheter har bestilt 9,4 millioner vaksinedoser, tilstrekkelig til at hele befolkningen kan få to doser. For voksne personer utenom risikogruppene vil én dose sannsynligvis være nok, men dette er ennå ikke helt avklart. For barn under ti år anbefales to doser.

Vaksine som Norge har bestilt og som ikke blir brukt her i landet, vil kunne bli gitt til Verdens helseorganisasjon (WHO) eller selges til andre land. Dette vil det være opp til politiske myndigheter å bestemme.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder