NY SYKDOM: Forskere har funnet ut at rundt 10 prosent av flåtten i Sverige bærer bakterier som kan være farlig for personer med dårlig immunforsvar. FOTO: EPA

NY SYKDOM: Forskere har funnet ut at rundt 10 prosent av flåtten i Sverige bærer bakterier som kan være farlig for personer med dårlig immunforsvar. FOTO: EPA

Ny flåttsykdom kan være livsfarlig for personer med svekket immunforsvar

(VG Nett) Svenske forskere har funnet en ny flåttbåren sykdom som kan føre til blodpropp hos personer med svekket immunforsvar.

Kristine Hellem Aanstad
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Dette er en veldig sjelden sykdom. Det er helt nytt at man nå ser sammenheng mellom bakterien og dødsfall hos mennesker, forteller Preben Ottensen som er avdelingsdirektør for skadedyr hos Folkehelseinstituttet.

Sykdommen spres i flere ledd, først fra smågnagere via flått og så til mennesker. Forskerne anslår at 10 prosent av flått og ni prosent av smågnagere i Sør-Sverige er bærere av sykdommen, skriver dn.se.

Til nå har åtte personer blitt syke, hvor av tre av dem er svensker i alderen 60-70 år.

- Sykdommen gir opphav til blodpropp hos personer med svekket immunforsvar, og det kan være livstruende, sier Christine Wennerås, professor ved Sahlgrenska universitetssykehus i Göteborg til den svenske avisen.

- Finnes allerede i Norge

Sykdommen har tidligere vært kjent i land som Nederland, Russland og Slovakia. Ottensen mener at vi må regne med at sykdommen allerede finnes i Norge.

IKKE BEKYMRET: Preben Ottensen, som er skadedyrekspert, tror ikke vi står overfor fare for en folkesykdom. FOTO: Anne Lene Solbakken

- Vi har ikke funnet noe spor av bakterien i Norge, men det er fordi vi ikke har forsket på det. Når vi nå ser hvor vanlig det er i Sør-Sverige er nok muligheten der for at sykdommen allerede finnes her i landet.

De svenske forskerne har undersøkt fem ulike steder i Sør-Sverige og fant bakterien i flåtten på alle stedene.

Det første tilfellet i Skandinavia ble funnet i Sverige i 2009 da en 77 år gammel mann ble plutselig syk og fikk høy feber, diaré og ble bevisstløs. Legene oppdaget at mannen også led av blodpropp i bena og lungene. Blodundersøkelser viste i ettertid sport av DNA fra en ukjent bakterie.

Smitter bare et fåtall

Fram til nå er det kun personer med svekket immunforsvar som har blitt rammet av sykdommen.

Symptomene til de som er smittet er vedvarende høy feber, hoste og smerter i kroppen.

- Dette er nok ikke en ny folkesykdom, så folk har ingenting å bekymre seg for. Til nå er det kun de som har svært nedsatt immunforsvar som følge av andre sykdommer som er smittet, sier Ottensen.

Forskerne vet fremdeles ikke hvordan friske mennesker blir berørt av sykdommen.

Ønsker å undersøke norsk flått

Ottensen håper nå at flåttnettverket i Norge kan få til et samarbeid med svenske forskere for å undersøke norsk flått.

- Vi har et stort flåttmateriale som allerede er samlet inn. Det er veldig aktuelt for oss nå å sende det til Sverige slik at de kan få undersøkt det.

I Norge er det Sørlandet som er mest utsatt for flått.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder