AVSLØRT PÅ SKJULT KAMERA: Bård Hoksrud ble avslørt som sexkjøper av TV 2, da kanalen filmet ham med skjult kamera. Jusprofessor Geir Woxholth er skeptisk til TV 2s metoder. Foto: Trond Reidar Teigen/SCANPIX

Sexavsløringen: Mener TV 2 gikk over streken

Frp-ere: - Avsløringen kan ramme partiet

(VG Nett) Avsløringen av Bård Hoksruds sex-kjøp er under beltestedet, og bruken av skjult kamera et overtramp, mener kritikere.

  • Karoline Flåm
  • Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Jus-professor Geir Woxholth mener saken er en invadering av privatlivets fred.

Professoren stiller spørsmål ved om TV 2 har betalt penger eller gitt andre ytelser for å få fram nødvendig dokumentasjon i saken.

KOMMENTAR: TV 2s luring i buskene

- Jeg spør meg om de her har operert på grensen til det å fremprovosere bevis. Det er nærliggende å spørre om de har gitt noen ytelse for eksempel til den prostituerte for å få tak i denne informasjonen. Hun har jo i utgangspunktet ikke noen egeninteresse i å avsløre hvem som er kundene hennes, sier Woxholth.

- Snakker frivillig

TV 2 avviser på sin side at de har betalt eller gitt noen ytelser til den latviske prostituerte som sier at hun har hatt Hoksrud som klient:

- Hun tror at hun snakker med en potensiell kunde, og det hun sier, sier hun høyst frivillig, uten noen form for gjenytelse, sier nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2.

BAKGRUNN: Frp-politiker innrømmer sexkjøp

Woxholth mener uansett at TV2s reportasje er over grensen:

- Det er betenkelig at et journalist-team nærmest har fotfulgt disse politikerne på en privat reise. De må jo ha ligget på ryggen deres nærmest hele tiden, ettersom de ikke kunne vite på forhånd når eventuelle lovbrudd skulle skje. Jeg mener dette er svært invaderende, og både etisk og juridisk betenkelig, sier Woxholth.

LES OGSÅ: Hoksrud får sex-bot på 25.000 kroner

Kritisk

Også Gunnar Bodahl-Johansen, fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk, er kritisk.

Han mener saken burde kunne vært løst uten bruk av skjult kamera, og mistenker TV2 for å bruke metoden først og fremst fordi det gir reportasjen ekstra «drama og spenning»:

- Jeg er kritisk til TV 2s reportasje, og jeg spør meg om ikke det var mulig å gjøre dette på en annen måte enn ved bruk av skjult kamera. Det er en fare for at skjult kamera blir brukt mer som et dramaturgisk grep enn som en nødvendighet, sier han til VG.

- Hvordan kunne saken ellers vært avslørt?

- Det er vanskelig for meg å si fra mitt kontor, ettersom jeg jo ikke kjenner alle sakens detaljer. Men TV 2 hadde jo åpenbart såpass mye informasjon at de kunne være tilstede i Riga og observere og undersøke hva som skjedde. Ut fra det syns jeg det er rart at de ikke kunne avslørt dette på en annen måte enn med skjult kamera.

HOKSRUDS KONE: - Jeg har sagt ja til både gode og onde dager

- Jeg mener prinsipielt at denne typen journalistiske metoder skal reserveres for langt alvorligere handlinger, legger han til, og presiserer at han ikke vil bagatellisere det Hoksrud har gjort.

Unntaksvis

Ifølge pressens Vær Varsom-plakat, skal bruk av skjult kamera og skjult identitet kun brukes unntaksvis, og kun i tilfeller der dette er «eneste mulighet til å avdekke forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning».

VGS SJEFREDAKTØR: Hvorfor eksponeres Hoksrud og ikke ordføreren

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, vil foreløpig ikke si om saken oppfyller disse kriteriene:

- Jeg må være forsiktig, ettersom saken kan bli klaget inn for PFU. Men det jeg kan si, er at jeg av og til umiddelbart reagerer på det mediene publiserer og tenker at noe er over streken. Den reaksjonen har jeg ikke nå.

- Er innenfor

TV 2s nyhetsredaktør Årsæther forsvarer både saken og metodebruken:

- Et lovbrudd utført av en så sentral person mener vi er innenfor. Hoksrud er filmet på offentlig sted, skjult kamera brukte vi bare mot den prostituerte, som var anonymisert. Dette var den eneste måten å få dokumentert fakta på.

- Hoksrud sier selv at han aldri har kjøpt sex før - hvilket grunnlag hadde dere for å tro at han kom til å gjøre det på denne turen?

- Vi hadde forhåndsinformasjon og tips som var grunnlaget for at vi reiste til Riga. Vi hadde klare indikasjoner på at dette kom til å skje.

- Trist

Leder i Vestfold Frp, Tom E. B. Holthe, tror at avsløringen av at stortingsrepresentant Bård Hoksrud har kjøpt sex av en prostituert i Riga vil skade Frp.

- Alle negative oppslag er ikke heldig for partiet uansett, sier Holthe til VG nett.

Han får støtte fra Troms Frp.

- Alt som skjer sentralt vil jo også få noen følger oss for oss lokalt, sier lederen i Troms Frp, Geir Are Winther.

Stortingsrepresentant Hans Frode Asmyhr (Frp) ønsker ikke å svare på om han tror sexkjøpet vil ramme partiet.

- Saken er bare trist, det er det eneste jeg har å si, sier representanten i justiskomiteen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder