KONVOIKRANGEL: Hadia Tajik (Ap) er blant de norske politikerne som ønsker å delta i en ny flotilje til Gaza. Flere, deriblant utenriksminister Jonas Gahr Støre, setter spørsmålstegn ved klokheten i dette. Foto: Scanpix

Støre advarer egne Gaza-aktivister

(VG Nett) Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener partifeller som vil delta på den planlagte skipskonvoien til Gaza står i fare for å bli utnyttet av grupper med andre motiver enn dem.

 • Mads A. Andersen
 • Erlend Skevik

Artikkelen er over ni år gammel

- Jeg har respekt for ønsket om å markere solidaritet med folk i Gaza, men jeg ønsker ikke å ta stilling til om slike konvoier er den beste måten å gjøre det på, og i det ligger det vel at jeg setter spørsmålstegn ved det, sier Støre til VG Nett.

Flere sentrale stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet og SV har varslet at de ønsker å delta på den planlagte konvoien som vil forsøke å bryte den israelske sjøblokaden av Gaza i slutten av mai.

Blant dem er Akthar Chaudry, som representerer SV i Stortingets presidentskap, og Ap-representantene Hadia Tajik og Anette Trettebergstuen.

ISRAEL: - Det er ikke behov for nødhjelpskonvoier til Gaza

Får Krf-refs

De rødgrønne stortingsrepresentantene varslede deltakelse i nødhjelpskonvoien har vakt kraftige reaksjoner. KrF-representant og leder av Israels venner på Stortinget, Hans Olav Syversen, mener stortingsrepresentantenes deltakelse er sterkt kritikkverdig, melder NTB.

- Er Chaudhry sikker på at han ikke gjør seg til løpegutt for tyrkiske International Humanitarian Aid Organization (IHH) og terroristene i Hamas? spør Syversen.

IHH var blant arrangørene i fjorårets aksjon og er med som samarbeidspartner også i år.

- Symbolske

Nå får Syversen langt på vei støtte fra utenriksministeren fra Ap.

- Slike konvoier er stort sett symbolske, for det er lite de kan bringe med seg av varer som ikke kan bringes i land landeveien. Det som kommer sjøveien vil med stor sannsynlighet gå til en Hamas-kontrollert økonomi. Det tror jeg man må være seg bevisst, sier Støre, og legger til:

- Jeg forholder meg til at de må ta ansvar for sine handlinger i forhold til både at man er på innsiden av både norsk og internasjonal lov og at de er trygge på at de ikke blir utnyttet av grupper som har andre mål enn det de ønsker å støtte.

AKTIVIST: - Jeg så slåssing, skyting og døde kropper rundt meg

Ni mennesker mistet livet da israelske soldater bordet skipet «Mavi Marmara» under fjorårets forsøk på å bryte gjennom blokaden av Gaza. Støre oppfordrer sine partifeller til å «ta inn over seg» de sikkerhetsmessige utfordringene ved å delta på en slik reise.

- Legitimt engasjement

Utenriksministeren, som søndag blir valgt inn i Aps sentralstyre, understreker at han som regjeringsmedlem ikke kan ha noen mening som begrenser en stortingsrepresentants frihet til å vurdere hva hun eller han vil gjøre.

- Et engasjement for folk i Gaza er legitimt, sier han.

Stortingsrepresentant Hadia Tajik bekrefter at hun fortsatt er i dialog med organisasjonen Ship to Gaza, som organiserer den norske delen av konvoien. Hun understreker likevel at hun har stilt noen «klare forventninger» til arrangørene.

- Det er avgjørende for meg at personene som deltar er seriøse aktører, at innholdet i lasten er relevant i forhold til den nåværende situasjonen og at lasten overleveres til FN og kommer sivilbefolkningen til gode og ikke til Hamas, sier Tajik.

- Viktig markering

Hun mener det er fullt mulig på sikre at lasten ikke havner i hendene på Hamas-styret, og holder fast på at en konvoi for å bryte blokaden av Gaza er et godt virkemiddel for å vise solidaritet med den palestinske sivilbefolkningen.

LES OGSÅ: - Gaza-aktivist skutt i hodet på kloss hold

Hun viser til lederen for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Gaza, John Ging, er blant dem som har støttet nødhjelpskonvoien.

- Det er viktig å markere at dette er en ulovlig blokade, sier hun.

- Så du lar deg ikke påvirke av advarselen fra Støre?

- Nei, det gjør jeg ikke. Det er hvordan konvoien, og overleveringen av lasten, organiseres som er avgjørende for om jeg deltar, sier Tajik.

LES OGSÅ: Han opplevde konvoi-dramaet på nært hold

Også Anette Trettebergstuen understreker at konvoien må ha «en annen karakter» en fjorårets aksjon, og sier hun er glad for at arrangørene har stilt strenge krav til dem som skal delta.

- Jeg har respekt for at det kan være ulike syn på konvoi som virkemiddel. Dette er en sterk politisk handling, og jeg vil ikke ta endelig stilling til deltakelse før alle detaljer er på plass, sier hun.

Les også

 1. Ap-yndling: - Kjærligheten brukt i svertekampanje

  (VG Nett) Masud Gharahkhani (28) mener han ble utsatt for en politisk svertekampanje da ryktene gikk om at han hadde…
 2. Ap-ordfører slutter: - Lei av slibrigheter og gubbevelde

  (VG Nett) Tove Haugli (Ap) gir seg som ordfører i Nord-Fron kommune etter å ha blitt utsatt for langvarig trakassering…
 3. Pølse-Hanssens valp spist av Ap-kjøter

  (VG Nett) Foran Bjarne Håkons Hanssens sjokkerte barn ble valpen hans brutalt drept - spist levende av en aggressiv…
 4. Stoltenberg: - Riktig av Navarsete å beklage

  (VG Nett) Statsminister Jens Stoltenberg er glad for at Sp-leder Liv Signe Navarsete har beklaget sitt raseriutbrudd mot…
 5. Palestinere drept i israelsk angrep mot Gaza

  Minst seks palestinere er drept i flere israelske luftangrep mot Gazastripen, opplyser både Hamas og sykehuskilder.
 6. 100 kvinner arrestert på Vestbredden

  Israelske soldater stormet fredag en landsby på Vestbredden og anholdt over 100 palestinske kvinner i jakten på dem som…
 7. Israelsk Gaza-aksjon etter rakettangrep

  Det israelske forsvaret har gått til angrep på mål på Gazastripen etter at to israelere ble såret i et rakettangrep sør…
 8. Hamas under press av mer radikale islamister

  Hamas er under økende press fra mer militante islamistgrupper på Gazastripen, noe verdenssamfunnet med sin boikott…
 9. Stortingsrepresentanter til Gaza i ny Flotilla-aksjon

  Norge deltar med 20 passasjerer, blant dem flere stortingsrepresentanter, når Freedom Flotilla 2 setter kursen mot Gaza…
 10. Israel ber FN trekke Goldstone-rapporten

  Israel ber FN trekke Goldstone-rapporten om Gaza-krigen og viser til nye uttalelser fra juristen den er oppkalt etter.

Mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)
 2. Midtøsten

Flere artikler

 1. Israel åpner for å la konvoi gå til Gaza

 2. Gaza-aktivister forberedt på å dø som martyrer

 3. Ap-topper dropper konvoien - nektes likevel innreise

 4. Akhtar Chaudhry vil delta på Gaza-konvoi

 5. Barth Eide advarer mot å bryte Gaza-blokaden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder