DEBATTKLAR: Arbeiderpartiets ordførerkandidat på Stord Harry Herstad mener menn takler kritikk bedre enn kvinner. Foto: Privat
DEBATTKLAR: Arbeiderpartiets ordførerkandidat på Stord Harry Herstad mener menn takler kritikk bedre enn kvinner. Foto: Privat

Ap-er om mannsdominans i norsk politikk: - Kvinner er for sårbare

Publisert: Oppdatert: 12.07.11 11:28

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

(VG Nett) Kvinner må skylde seg selv for at det ikke er flere av dem på listene foran høstens valg, mener Aps ordførerkandidat på Stord.

Ifølge Bergens Tidende er tre av fire toppkandidater foran kommune- og fylkestingsvalget menn.

- Kvinner får skylde seg selv. Vi har kommet så langt nå at det er tøv å skylde på omgivelsene. Hvis kvinner ønsker seg inn i politikken, så lurer jeg på hvorfor de ikke er i politikken, sier Arbeiderpartiets Harry Herstad til VG Nett.

Ordførerkandidaten fikk kjenne en ordentlig vestlandsvind av kritikk da han lanserte sin teori i Bergens Tidende mandag.
- Vi menn gir mer blaffen i kritikk, vi trenger ikke bli elsket av alle, sa han til avisen og fortsatte:

- Folk som søker makt er inneforstått med at de vil tråkke noen på tærne, og vil bli mislikt av noen for det. Gjennom årene har menn trent seg opp til å tåle dette, og kanskje er vi mindre redde for å leve med konstant kjeft.

- Kvinner sårbare

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at hele 72 prosent av listetoppene foran høsten kommune- og fylkestingsvalg er menn. Også samlet dominerer mannfolkene. 58 prosent av alle som går til valg i september står og tisser.

Har du tips om norsk politikk? Kontakt VG Netts journalist her!

- Kvinner er for sårbare. De er for opptatt av å tilfredsstille alle. Er de for opptatt av å ikke si nei og skremt av alle oppslagene og kritikken?, spør ordførerkandidaten.

- Sier du at kvinnen er det svake kjønn?

- Nei, nei, nei. Kvinnen er kanskje det smarte kjønn ved at de styrer bort fra det minefeltet som politikk er. Men de kan ikke skylde på mannen. Det er nok av menn som vil støtte dem. Debatten fordummes av at man ikke leter etter begrunnelser av kvinnene selv, svarer han.

Han åpner for at hans teori kan være både sosialt og biologisk betinget.

Hva mener du? Diskutér utspillet nederst i saken!

Arbeiderpartiets ordførerkandidat på Stord trekker frem partifellen Gro Harlem Brundtland og Høyre-leder Erna Solberg som gode eksempler på kvinner som vil opp og frem.
- De krever støtte og har støtte rundt seg, sier han.

Listetopp i Kvinnherad og Herstads partifelle i Arbeiderpartiet, Synnøve Solbakken, kommenterer utspillet på denne måten:

- Kvinner som tar toppverv i politikken får tre jobber, sier hun til Bergens Tidende.

- De har det overordnede ansvaret i hjemmet, de har en vanlig jobb og så får de alt det arbeidet og ansvaret som følger med lederposisjoner i politisk virke.

- Men hvorfor er det så få kvinner på listetoppene?

- Det synes jeg nesten du skal spørre menn om. Jeg skjønner de kvinnene som ikke orker tanken på tre jobber, selv gikk jeg noen grundige runder før jeg sa ja, svarer hun avisen.

Denne artikkelen handler om