VENTET FOR LENGE: Politiet kan ha gått glipp av viktig informasjon i etterforskningen av terrorsiktede Anders Behring Breivik. Her under rettsmøtet tidligere i februar. Foto: Helge Mikalsen, VG

Kan ha gått glipp av viktig informasjon om Breivik

Politiet ventet for lenge med å begjære opplysninger om Anders Behring Breivik utlevert, og kan dermed ha gått glipp av viktig informasjon knyttet til planleggingen av terroren 22. juli.

Artikkelen er over åtte år gammel

Sporene til utlandet og spørsmålet om hvorvidt Breivik hadde medhjelpere, har stått sentralt i politiets etterforskning. Likevel gikk det lang tid før politiet ba om å få tilgang til Breiviks e-post-kontoer, telefontrafikk, bildata og flyreiseinformasjon.

Ifølge etterforskningsmateriale Aftenposten har fått tilgang til, gikk det åtte dager før politiet tok beslag i dataene i Breiviks e-postkonto. På grunn av teleoperatørenes regler for sletting, gikk de dermed glipp av åtte dager med datatrafikk fra perioden da angrepene ble planlagt.

- Ideelt sett skulle vi hatt telefontrafikken lenger tilbake i tid. Men vi bruker andre kilder for å kartlegge hans aktiviteter, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

BI-professor Petter Gottschalk tror elektroniske spor kan ha blitt forsømt.

- Det kan skyldes bevisst prioritering, eller manglende IKT-kompetanse i prosjektorganisasjonen, sier han.

Flere sentrale kilder i utlandet er ennå ikke avhørt, blant annet serberen Breivik framstiller som en nøkkelperson i opprettelsen av det påståtte nettverket Knights Templar. Heller ikke Breiviks hviterussiske ekskjæreste er blitt avhørt.

Les også

Mer om

  1. Terrorangrepet 22. juli - Etterforskningen

Flere artikler

  1. Breivik nektet å bli fotografert av politiet

  2. - Uvanlig med PC på fengselscella

  3. Vil ta beslag i telefonsamtaler til departementet

  4. Breivik etterforskes for ulovlig diamanthandel

  5. Luksuspenn bekrefter mystisk London-opphold

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder