Norske spesialsoldater fant Hercules-flyet

Vrakdeler spredt over et stort område

INNENRIKS

Forsvaret: Nå er det en redningsaksjon

BARDUFOSS/NIKKALUOKTA(VG Nett) - Vi har funnet flyvraket, sier sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter til VG Nett.

Publisert: Oppdatert: 17.03.12 12:16

- Vi har funnet flyvraket, og vi har et krasjsted. Det finnes flere tusen vrakdeler spredd utover et stort område, sier Haakon Bruun-Hanssen, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, til VG Nett.

Letemannskaper fant lørdag formiddag vrakdeler etter det savnede Hercules-flyet spredt utover et stort område ved toppen av Sveriges høyeste fjell Kebnekaise.

BAKGRUNN: Fly sporløst borte - fem nordmenn savnet

- Betyr dette at alt håp om å finne overlevende er ute?

- Nei, det er alltid et håp, frem til det motsatte er bevist. Det har vært flyulykker før der folk har overlevd i lengre tid. Men siden vi har funnet krasjstedet, frykter vi jo det verste, sier Bruun-Hanssen.

I en pressemelding skriver Forsvaret at leteaksjonen nå endrer karakter til å bli en redningsaksjon.

- Arbeidet med å avklare hva som har skjedd med mannskapet fortsetter med full styrke, skriver Forsvaret i meldingen som ble sendt ut lørdag formiddag.

Funnet ble gjort av norske spesialsoldater ved klokken 07.30-tiden lørdag morgen på Rabotbreen og på Björlingbreen.

Soldater fra Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK) er i området for å delta i leteaksjonen.

- Det var norske militært personell på bakken som fant flyet. Det er vrakdeler fra flykroppen som er funnet. Nå tar politiet over etterforskningen, sier Tobias Mikander, pressetalsmann ved svenske sjø- og luftsredningssentralen, til VG Nett.

Ingen tvil

Vrakdelene skal være spredt utover et større område på vestsiden av nord/sydtoppen av Kebnekaise, og redningsmannskapene antar det er selve nedslagsplassen for flyet som er nå er funnet.

Ifølge svensk politi er det ingen tvil om at vrakdelene som ble funnet på cirka 1500 meters høyde, er fra det savnede Hercules-flyet.

Funnstedene er nå definert som havaristeder, og Politimyndigheten i Norrbotten med sitt ansvar for Fjällräddningstjänsten overtar ansvaret.

- Vi har funnet deler på to sider av en topp, fra 1500 meter og oppover. Vi har bekreftet at dette er fra flyet. Det er stor skredfare i området, sier Håkan Alseslind, pressetalsmann for det svenske politiet i Nikkaluokta, på en pressekonferanse klokken 09.00.

- Vi har foreløpig tilstrekkelig med mannskaper i søket.


Stor skredfare

I Nikkaloutka har representanter fra svensk politi lørdag kunnet bekrefte nyheten om at det savnede flyet er funnet.

Det svenske forsvaret har lørdag ettermiddag lastet opp sprengstoff fra Nikkaloutka som skal brukes for å sprenge bort de enorme snømassene som har samlet seg spesielt på lesiden av fjellet.

- Bakkemannskapene er på stedet og undersøker vrakdelene, sier Tore Wangsfjord, daglig leder ved hovedredningssentralen i Nord-Norge, til VG Nett.

Snømassene utgjør en enorm risiko for letemannskapene. Det skal også bli fraktet inn skredpersonell med lavinehunder og øvrig personell som skal sørge for sikkerheten.

- Vinden har løyet, men skredfaren i området er ekstremt høy. Svenskene har oppdatert skredfaren til aller høyeste nivå. Dette påvirker og begrenser det som skjer til fots, sier Wangsfjord.

- Det er en lettelse å finne deler av flyet, men det er ikke et godt tegn at vi finner ødelagte vrakdeler. Det gjør det mindre sannsynlig å finne liv.

Her kan du lese mer om