- DE ER RASISTER: Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen liker overhodet ikke sammenligningen mellom Frp og Sverigedemokraterna. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Gøran Bohlin, VG

Frp lite begeistret for Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna beundrer Fremskrittspartiet og drømmer om å bli like store og stuerene som dem. Begeistringen er ikke gjensidig.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Begeistringen er ikke gjensidig, og det kan du skrive med tre utropstegn bak, sier stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen i Frp til Klassekampen.

Helt siden Sverigedemokraterna (SD) kom inn på Riksdagen har Frp gjort sitt ytterste for å markere avstand til partiet.

- Frp er et ansvarlig parti som har modnet kraftig de siste årene. Vi laget tre av fire statsbudsjett sammen med Bondevik-regjeringen, og du finner ikke noen spor av rasisme der om du så leter, sier han.

Ellingsen er enig i at det har vært mange tabuer i både norsk og svensk integreringsdebatt, men mener Sverigedemokraternas politikk ikke hører hjemme noe sted.

- Vi har helt klart påvirket integreringsdebatten i Norge ved å bryte tabuer. Ikke minst har vi påvirket Arbeiderpartiets integreringspolitikk kraftig. Men den rasistiske politikken Sverigedemokraterna står for, har vi ingenting til overs for, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder