DRYPPENDE KJØLEROM: Urenset vann dryppet ned på ikke-tildekket kjøtt i BR Food-butikken.

DRYPPENDE KJØLEROM: Urenset vann dryppet ned på ikke-tildekket kjøtt i BR Food-butikken. Foto: Strømstad kommune

Matkontroll: Fant store mangler hos halal-forhandler på Svinesund

Vann rant fra taket i fryselaget, skadedyr hadde fri tilgang gjennom hull og sprekker, og det var store hull i taket på en ferskvarebutikk på Svinesund.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Dette er noen av funnene inspektørene fra Strømstad kommune avdekket under flere inspeksjoner av grensebutikken BR Food på Svinesund i september, melder Halden Arbeiderblad og Smaalenenes Avis.

Danmark: Fant muselort på Rema

Sprekker og hull

På fryselageret fant matvareinspektør Daniel Lans i Strømstad kommune at skittent vann rant fra taket og ned på uinnpakket lammekjøtt. Det var spekker og hull blant annet ved avrenningssluk, hvor skadedyr kunne komme inn. I butikktaket fant han spor av fuktskader og mugg. Dagligvarer fraktes under åpen himmel mellom butikklokalet, kjølelageret og fryserommet.

Ifølge rapporten som VG har lest, ble det funnet uinnpakkede kebabruller på fryselageret. Det påpekes at alle overflater i en matvarebutikk må være tette, glatte og lett å rengjøre.

Videre påpekes det at håndvasken manglet både varmt og kaldt vann.

Gardermoen: Salmonelle på kafé

IKKE GODKJENT: Slik var gulvet i kjøleavdelingen på BG Food i Strømstad. Dette er uhygienisk, og gir adgang for skadedyr. Foto: Strømstad kommune

BR Food selger hovedsaklig varer fra Balkan og Midtøsten, og organiserer bussreiser med nordmenn som vil komme hit og handle varer. Her kan de kjøpe varer fra Libanon, Palestina og Irak, og dessuten fra Polen, Irland og Romania ifølge en reportasje Halden Arbeiderblad gjorde om butikken i august i år. Butikken spesialiserer seg på halalkjøtt, slaktet etter muslimsk tradisjon.

2015: Fant hotellmat som gikk ut på dato i 2012

Ikke sporbare varer

Inspektøren fant også at varene manglet forskriftsmessig merking om opprinnelsesland, innholdsfortegnelse og informasjon om næringsinnhold på svensk på flere produkter.

Inspektør Lans anser forholdene i BR Food som noe verre enn hos de øvrige butikkene som i år er kontrollert i Strømstad kommune. På tross av de graverende funnene, får butikken holde åpent mens manglene utbedres. Ja, butikken får også utsatt frist for å gjøre seg ferdig. Han anser det trygt å handle varer der på tross var de omfattende manglene.

Innehaveren av BR Food sier til Halden Arbeiderblad at forholdene skal bli ordnet, og at de blant annet nå bygger om til ny kjøttavdeling. Han ønsker ikke å uttale seg til VG.

KJØLELAGERET: Slik så det ut på kjølelageret til BR Food på Svinesund. Foto: Strømstad kommune

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder